ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους - Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για εθνική γραμμή

Δημοσίευση 28 Μαΐου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 28 Μαΐου 2020, 19:59
Τσίπρας: Να στηρίξουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και εργαζόμενους -  Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για εθνική γραμμή
Facebook Twitter Whatsapp

Εφ όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha. Τί είπε για τις προτάσεις της Κομισιόν. Πυρά κατά τη κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων. Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά και την προκλητικότητα της Άγκυρας.

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ. Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε για τα μέτρα της κυβέρνησης, ανέλυσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, ενώ ζήτησε και τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για χάραξη εθνικής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τοποθετείται για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ενώ θα σχολιάσει και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εργασιακά.

«Οφείλω να πω πως είναι θετική εξέλιξη για όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο. Παρότι δεν έχει το μέγεθος που θέλαμε, εμπεριέχει κάποια ποιοτικά στοιχεία που είναι στο πλαίσιο διεκδικήσεων του Νότου έναντι του Βορρά. Υπάρχει κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους και κατανομή πόρων ανάλογα με τις ανάγκες», τόνισε για την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθεσε: «Οι σκληροί της ευρωζώνης συνειδητοποίησαν πως εάν καταρρεύσει η Ιταλία, υπάρχει κίνδυνος διαίρεσης της ευρωζώνης».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, τόνισε πως η χώρα μας είχε πετυχημένη πορεία. Αλλά η κυβέρνηση, «είχε μια αντιπολίτευση που προέταξε το κοινωνικό καλό. Και ελπίζουμε να το αναγνωρίσει αυτό η κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει πλήρης σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην ποιότητα και χρονικότητα των μέτρων. Η λογική μας είναι η πάση θυσία στήριξη της επιχειρηματικότητας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Αυτό είναι το κρίσιμο. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας με λιγότερα χρήματα απ’ όσα έπρεπε να δώσει. Η κρίση απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση. Και η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι αυτό το δράμα που ζήσαμε το 2012, το 2013. Είναι κρίμα να βγαίνουμε από μια κρίση και να κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε με τόσο κόπο».  

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο, όχι επιχορήγηση. Και τα ποσά που δίνονται δεν επαρκούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Εμείς λέμε πως πρέπει να υπάρχει κεφάλαιο κίνησης προς αυτές τις επιχειρήσεις, και λέμε να είναι με τη μορφή επιδότησης, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει πλαίσιο εγγυήσεων κρατικών για δανειοδοτήσεις που να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ΜμΕ. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν απ έξω από τις τράπεζες. Εμείς λέμε να αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή Τράπεζα που εμείς δημιουργήσαμε. «Εμείς λέμε να γίνει ένα σχέδιο “Ηρακλής”, όχι για τις τράπεζες αλλά για τις επιχειρήσεις».

«Το να λέει ότι είναι γεναιοδωρία η μείωση -προσωρινή- του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ πέρυσι η ΝΔ κατέθετε τροπολογία για μόνιμη μείωσή του, είναι ντροπιαστικό, το λένε και οι καταστηματάρχες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έφερε αργά τα μέτρα στήριξης και ήταν λίγα».

«Εχουμε μπει σε αντιπαράθεση δημιουργικής λογιστικής. Θα μας πουν στο τέλος ότι τα δισεκατομμύρια είναι στραγάλια. Μας λένε ότι είναι πολλά τα 13 δισεκατομμύρια μέτρα που εμείς προτείνουμε, όταν αυτοί λένε πώς θα δώσουν 24 δισεκατομμύρια. Μήπως είναι fake αυτά τα δισ.; Είχαμε δεχτεί επίθεση για το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Όμως ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Τα διαθέσιμα στο ταμείο είναι 25 δισ. ευρώ. Εμείς δίνουμε τα 13, άρα δεν τα δίνουμε όλα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την ύφεση. «Εμείς λέμε ότι εάν δεν υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη, η ύφεση θα φέρει ύφεση, λουκέτα, μείωση της ζήτησης. Έρχεται ένας φαύλος κύκλος, το ζήσαμε το 2010. (…) Το κρίσιμο δεν είναι κάνουμε μια εκτίμηση για την ύφεση, αλλά πως θα το αποτρέψουμε. Εάν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν η ύφεση θα φτάσει το 10% και λέμε πως εάν εμείς παρέμβουμε η ύφεση θα κοπεί στο μισό. (…) Αυτά που προτείνουμε δεν τα προτείνουμε για να κάνουμε τους γαλαντόμους, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την ύφεση. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μόλις 8,5 δίσ. Τα “μπράβο” της Κομισιόν δεν είναι παράσημα, θα είναι παράσημο για την κυβέρνηση, εάν πάρει “μπράβο” από τους μικρομεσαίους. Η αργοπορία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα, θα επιδεινώσει την ανεργία. Θα υπάρχει πολύς κόσμος που δεν θα έχει να ζήσει το επόμενο διάστημα. Εμείς προτείναμε το επίδομα έκτακτης ανάγκης, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στηριχτούν μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία».

Και μόνο που υπάρχει η συζήτηση για εκλογές, σε αυτή τη φάση που δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς και δεν ξέρουμε εάν θα σταματήσει η πανδημία το Φθινόπωρο θεωρώ πως είναι αδιανόητη η συζήτηση για εκλογές. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από το εσωτερικό της ΝΔ, και φανερώνει τον κυνισμό που επικρατεί στο κόμμα. Εάν πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε. Το σωστό είναι να συνεχίσουμε να συζητάμε, και μετά όταν τελειώσει η πανδημία, να δούμε πως θα αναμετρηθούμε».

«Είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Είχαμε φέτος τις διπλάσιες παραβιάσεις στο Αιγαίο, είχαμε για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος. Και έχουμε και το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης που αμφισβητεί κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρέπει να υπάρξει επειγόντως εθνική γραμμή. Πρέπει να θέλουμε την ειρήνη αλλά αυτό περνάει μέσα από την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα κυρώσεων. Το κάναμε εμείς, η κυβέρνηση δεν το κάνει. Χρειάζεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις