current views are: 9

29 Μαΐου 2020
Δημοσίευση06:39

Άγνοια για την «έκθεση-κόλαφο» περί «κακοδιαχείρισης και αδράνειας» δηλώνει το υπουργείο Μετανάστευσης

Η Καθημερινή σε χθεσινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Προσφυγικό: Αδράνεια και κακοδιαχείριση» επικαλείτο διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού, κάνοντας λόγο για «σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται» και το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει άγνοια.

Δημοσίευση 06:39’

Η Καθημερινή σε χθεσινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Προσφυγικό: Αδράνεια και κακοδιαχείριση» επικαλείτο διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού, κάνοντας λόγο για «σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται» και το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει άγνοια.

Άγνοια για την «έκθεση διεθνούς οργανισμού» που επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής και καταγγέλλει τη μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα, δηλώνει το υπουργείο Μετανάστευσης. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, άγνοια δηλώνουν, επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, οι αριθμοί που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι λανθασμένοι, ο Υπουργός έχει παρουσιάσει πρόσφατα στη Βουλή το ακριβές κόστος και τη σύγκριση με παρόμοια έργα που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη. 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Μηταράκης μιλώντας στη Βουλή την 8η Μαΐου 2020, τόνισε ότι η ανέγερση προσωρινής δομής στην περιοχή της Μαλακάσας είχε κατά 23% μειωμένο κόστος σε σύγκριση με την ήδη υπάρχουσα. Παρότι είχε υψηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά (διπλή περίφραξη κ.ά.) και παρότι δημιουργήθηκε εν μέσω κορωνοϊού και ειδικών συνθηκών εργασίας. Το κόστος ανήλθε συνολικά σε 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το αντίστοιχο έργο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα, τονίζεται στην αανκοίνωση.

Σε αυτό το κόστος περιλαμβάνεται και η συντήρηση για έξι μήνες του έργου, μολονότι το κόστος κατασκευής μειώθηκε κατά 23%, υπιστηρίζει το υπουργείο. Επισημαίνεται ότι το έργο, λόγω του χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ανατέθηκε στην ίδια ανάδοχο εταιρεία η οποία είχε πραγματοποιήσει εργασίες στη δομή της Μαλακάσας επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κρίθηκε ότι είχε άμεση γνώση της τοποθεσίας και των επιμέρους τεχνικών απαιτήσεων ώστε να κατασκευαστεί το έργο ταχύτατα. 

Ως προς τις στρατηγικές επιλογές στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ του υπουργείου και Διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ, αναφέρει το υπουργείο. «Εμείς έχουμε ως στόχο την δραστική μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Το δημοσίευμα

Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινή σε χθεσινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Προσφυγικό: Αδράνεια και κακοδιαχείριση» επικαλείτο διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού, κάνοντας λόγο για «σοβαρές ενδείξεις για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο έργο στη Μαλακάσα –νέα δομή φιλοξενίας που φτιάχτηκε τους τελευταίους μήνες– η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κοστολογήθηκε με ένα υπέρογκο ποσό συγκρινόμενο με ανάλογα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η αρμόδια Διεύθυνση της Κομισιόν (DG Home) στην Ελλάδα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι το υπουργείο Μετανάστευσης αποδίδει το υψηλό κόστος στο γεγονός ότι πρόκειται για επείγουσα παρέμβαση. «Ωστόσο, ανάλογο έργο πραγματοποιήθηκε μέσα σε επτά ημέρες, ενώ το μέσο κόστος ήταν 270 ευρώ ανά ωφελούμενο, σε σχέση με 3.900 ευρώ ανά ωφελούμενο στη Μαλακάσα», αναφέρεται στο έγγραφο, αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Το υπουργείο Μετανάστευσης εξαγγέλλει πράγματα που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τα οποία δεν έχουν ρεαλιστική βάση σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση τονίζει ο διεθνής οργανισμός στην παρέμβασή του, όπως για παράδειγμα ότι όλες οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν θα είναι «κλειστές» ή ότι μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο θα μεταφερθεί από τα νησιά και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ή ότι δομές φιλοξενίας θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στους πολίτες, ενώ παράλληλα τους τελευταίους μήνες έχει χάσει και μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών, που εντοπίζουν το ένα ατόπημα μετά το άλλο και μάλιστα με κοινοτικά χρήματα. Παράλληλα πολλές κινήσεις γίνονται εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τους ανθρώπους των οργανισμών, και έτσι πολλές φορές δημιουργείται έκρυθμη κατάσταση».


σχετικα αρθρα