ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Δημοσίευση 29 Μαΐου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2020, 19:37
Δένδιας: Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη.

Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάσαμε αρχικά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στον απόηχο της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας, μίας ενθαρρυντικής ένδειξης εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Συζητήσαμε για τις δυνατότητες της ΕΕ να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, οι οποίες συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό από  την τήρηση της δέσμευσης των μερών στην ειρηνευτική διαδικασία και στην εθνική συμφιλίωση», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Επίσης, συζητήσαμε εκτενώς πάνω στις σχέσεις Ε.Ε. και Κίνας, υπό το φως των επιπτώσεων της  πανδημίας του COVID-19 και εν όψει των επερχόμενων Συνόδων, αφ’ ενός μεταξύ ΕΕ-Κίνας που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο και αφ’ ετέρου της Συνόδου Ηγετών που θα πραγματοποιηθεί στη Λειψία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εξετάσαμε, επιπλέον, τις πρόσφατες εξελίξεις στο Χογκ Κογκ. Δεδομένου του εύρους των σχέσεων της Ευρώπης με την Κίνα, αλλά και του ειδικού βάρους αμφότερων πλευρών στη διαμόρφωση πολιτικών με παγκόσμια απήχηση, όπως το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό να συνεχισθεί ο εποικοδομητικός διάλογος και να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Συζητήθηκαν, ακόμα, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ασία και τον Ειρηνικό και οι δυνατότητες της ΕΕ να συνδράμει τους εκεί εταίρους της προς την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών της, μέσω παροχής οικονομικής αρωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών», πρόσθεσε.

«Εκφράσαμε, τέλος, την υποστήριξή μας στην υποψηφιότητα της Ιρλανδίας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2021-2022, καθώς η παρουσία ευρωπαϊκών κρατών στο συγκεκριμένο όργανο είναι πολύ σημαντική για την προβολή των κοινών ευρωπαϊκών θέσεων και αξιών», κατέληξε στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις