ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» αλλάζει τη χώρα- Τα κέρδη για τη Ελλάδα- Φρέσκο χρήμα 60 δισ - Τα χαρακτηριστικά του ταμείου της Κομισιόν

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 30 Μαΐου 2020, 20:24
Το Ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» αλλάζει τη χώρα- Τα κέρδη για τη Ελλάδα- Φρέσκο χρήμα 60 δισ - Τα χαρακτηριστικά του ταμείου της Κομισιόν
Facebook Twitter Whatsapp

Νέα δεδομένα στην ευρωζώνη προσφέρει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, το πρόγραμμα παρέχει μία μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, ξεκινώντας παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Τα συνολικά χρήματα στα όποια θα έχει πρόσβαση η χώρα μας, είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που ανακοινώθηκαν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ

Αναλυτικότερα, το ευρωπαϊκό «πακέτο» που θα λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια αποτελείται από:

  • 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις
  • 9,5 δισ. ευρώ δάνεια
  • 4 δισ. ευρώ για δαπάνες υγείας που ήδη έχουν εγκριθεί και είναι στην διάθεση της Ελλάδας
  • 1,5 δισ. Ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ήδη εγκεκριμένο για τη στήριξη απασχόλησης
  • 2,5-3,5 δισ. ευρώ εγγυήσεις δανείων επιχειρήσεων επίσης εγκεκριμένο
  • 19 δισ. ευρώ το νέο ΕΣΠΑ

Συνολικά, δηλαδή, ένα πακέτο 60 δις ευρώ, το 1/3 περίπου του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Αυτά τα χρήματα δεν αποτελούν, μόνο, μια σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, ούτε πρόκειται για σωσίβιο, αλλά μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης και αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Επίσης, εφόσον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Κορυφής, θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα που φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της.

Την ίδια ώρα παρά τις αρνητικές προβλέψεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας, στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στις αγορές αλλά και στους επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και από τα αρνητικά, οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα μετά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, αλλά και να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, το οποίο θα αποτελέσει την πρόταση της χώρας για να απορροφηθούν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κερδισμένη η Ελλάδα από τη διαπραγμάτευση - Τα «όπλα» Μητσοτάκη

«Το εντυπωσιακό “πακέτο” που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τα 750 δις που προτείνει η Κομισιόν, δεν είναι προϊόν συμπτώσεων» σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές στο newpost. Και συνεχίζουν, «η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει ως αφετηρία την 7η Ιουλίου και την εκλογή της νέας Κυβέρνησης. Το ίδιο βράδυ, από τα γραφεία της οδού Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητούσε, μιλώντας σε ξένα μέσα, από όσους στο εξωτερικό διατηρούσαν επιφυλάξεις για τη χώρα μας να κρατήσουν στο “ραντάρ” τους την Ελλάδα και να περιμένουν θετικές εξελίξεις».

Το σχέδιο του Πρωθυπουργού εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή και ήταν, η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, βήμα-βήμα από τα πρώτα ταξίδια του τον Αύγουστο του 2019, ως τη διεθνή αναγνώριση που ήρθε για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με την επιτυχημένη αντίδραση στις συνθήκες της πανδημίας. Και αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στη θέση που έχει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως χώρα με υψηλό κύρος ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος αφού, μεταξύ άλλων, ήταν και από εκείνους που συνυπέγραφαν το αίτημα για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία στην ΕΕ..

Κι άλλοι πόροι για την Ελλάδα

Δεν είναι όμως μόνο η κορυφαία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα σφραγίσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης, που εκτιμάται αυτή τη στιγμή στην περιοχή των 32 δις. Ευρώ για την Ελλάδα (22,5 δισεκατομμύρια άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισεκατομμύρια δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους), έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων, διαθέσιμων για τη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται επίσης ότι η Επιτροπή προτείνει ένα νέο, φιλόδοξο και αυτόνομο πρόγραμμα για την υγεία για την περίοδο 2021-2027 —το πρόγραμμα «EU4Health» προϋπολογισμού (για το σύνολο της ΕΕ) 9,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον:

- Η Ελλάδα αναμένει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.

- Περί τα 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων, καθώς και

- Ποσό 4 δις. Ευρώ ως δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιμότητα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

Η Ελλάδα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο, γύρισε οριστικά σελίδα από την εποχή που παρέμενε αποκλεισμένη από βασικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), πληρώνοντας το τίμημα του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας.

Συγκεκριμένα:

- Η νέα κυβέρνηση από την αρχή του έτους πέτυχε την ένταξη της χώρας μας στο QE, που αναμένεται να τροφοδοτήσει με περίπου 12 δις ευρώ ρευστότητα την Ελληνική οικονομία.

- Το waiver που αποφασίστηκε από την ΕΚΤ και αντιστοιχεί σε ρευστότητα ύψους περίπου 10 δις ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τα χρήματα αυτά θα πυροδοτήσουν την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν πιο φθηνό δανεισμό, είτε κεφάλαιο κίνησης, είτε χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου για μια επιχείρηση, είτε να προχωρήσουν με πιο μεγάλη ευκολία σε δανεισμό των νοικοκυριών. Θα μπορέσουν έτσι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας να πάρουν πιο γρήγορα μπροστά.

Τα χαρακτηριστικά του ταμείου της Κομισιόν- Οι τέσσερις προϋποθέσεις που κέρδισε η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα φιλόδοξο «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθούν στις προτάσεις της Επιτροπής, και οι τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναφορικά με το «Ταμείο Ανάκαμψης».

Συγκεκριμένα:

  • Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Με βάση το αναλογούν ποσό, ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (5η ή 6η στη σειρά) σε απόλυτο μέγεθος και πιθανότατα η πρώτη σε κατά κεφαλήν, γεγονός που αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Η αξιοπιστία αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά οφείλεται στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος έθεσε ήδη από τον Μάρτιο τα θέματα αυτά, μέσω διαδοχικών τηλεδιασκέψεων που πραγματοποίησε όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε διμερές επίπεδο, με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, όσο και σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • Να είναι ευέλικτο. Στις προτάσεις της Επιτροπής, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο Πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της Κυβέρνησης με στόχο την απολιγνιτοποίηση. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση του rescEU κατά 2 δισ. ευρώ συνολικά, για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών, κάτι που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2018, και συγκεκριμένα μετά την τραγωδία με τις φωτιές στο Μάτι, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, στον τομέα της πολιτικής Συνοχής, η κατανομή των ποσών που προβλέπεται στις προτάσεις της Επιτροπής διαφέρει από αυτήν της παραδοσιακής πολιτικής της Ε.Ε., με τρόπο που ευνοεί μεταξύ άλλων χωρών και την Ελλάδα. Τέλος, στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνονται αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.
  • Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί είναι στην ουσία σαν ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.
  • Να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό. Πριν από μερικούς μήνες, κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με ουτοπία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο σήμερα γίνεται πράξη, ικανοποιώντας το αίτημα της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού για έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το οποίο είχαν συνυπογράψει και ηγέτες άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Πέραν του Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα αναμένει και τις οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, διεκδικώντας σημαντικά κεφάλαια που θα στηρίξουν τους νέους, την πράσινη οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική πολιτική και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η Ε.Ε. μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση.

Η Ελλάδα θα είναι αυτή που θα δει τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων σε σύγκριση με το ΑΕΠ της. Η Ισπανία αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο κονδύλι σε απόλυτα νούμερα, ύψους 82,2 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,6% του ΑΕΠ της. Η Πολωνία θα λάβει 36 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 6,8% του ΑΕΠ της, ενώ τα 33 δις. ευρώ για την Ελλάδα αντιστοιχούν κοντά στο 18% του ΑΕΠ της.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr