ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας προς Άγκυρα: Η Ελλάδα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο – Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί

Δημοσίευση 31 Μαΐου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 31 Μαΐου 2020, 12:10
Δένδιας προς Άγκυρα: Η Ελλάδα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο – Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί
Facebook Twitter Whatsapp

Η Άγκυρα επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων τονίζει ο Νίκος Δένδιας και σημειώνει πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.

Μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει στο πλαίσιο συνέντευξης του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ειδικότερα, την ώρα που οι προκλήσεις της γείτονος κορυφώνονται ο κ. Δένδιας ξεκαθαρίζει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο».

Σε σχέση με τις απειλές της Άγκυρας για διενέργεια γεώτρησης νότια της Κρήτης και απαντώντας σε ερώτημα πως θα αντιδράσει η χώρα μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Έχουμε συνηθίσει την Τουρκία να επαναφέρει συνέχεια απειλές δεδομένου ότι δυστυχώς έχει επιλέξει να επαγγέλλεται την πολιτική των κανονιοφόρων και μάλιστα με συνέπεια. Αυτό που μάλλον δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει είναι ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να αποφέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση, εδραιωμένη σταθερά στο Διεθνές Δίκαιο. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενισχύσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας με την υποστήριξη πρωτίστως της Ε.Ε., αλλά και σειράς φίλων κρατών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας».

Απαντώντας σε ερώτημα αν η κυβέρνηση αναμένει διόγκωση των μεταναστευτικών ροών και από τα νησιά ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σηματοδοτεί αύξηση των αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα. Αν λάβουμε υπ' όψιν τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εύλογα αναμένουμε η πίεση στα σύνορά μας να αυξηθεί, έστω και τεχνηέντως, δηλαδή με την υποκίνηση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να αποτραπούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. Ευελπιστώ η ετοιμότητά μας αυτή να δράσει αποτρεπτικά και να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός μας. Αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να επιτελέσουμε το καθήκον μας στο ακέραιο».

«Ο φράχτης θα ολοκληρωθεί κανονικά»

Αναφερόμενος στο ζήτημα του φράχτη στον Έβρο ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως «όπως τόνισε ο πρωθυπουργός ο φράχτης θα ολοκληρωθεί κανονικά. Και αυτό γιατί είναι ένα ακόμη μέσο προστασίας των χερσαίων μας συνόρων, στο πλαίσιο του αναφαίρετου δικαιώματός μας να λαμβάνουμε όποιο νόμιμο μέτρο κρίνουμε πρόσφορο για την προάσπιση της κυριαρχίας μας. Θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη, όπως πράξαμε και βορειότερα. Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει μέσω και επισήμων δηλώσεων ότι θα επαναλάβει. Ο φράχτης λοιπόν, θα ολοκληρωθεί. Είναι ένα θέμα που, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αφορά το έδαφός μας, την ασφάλεια και την προστασία της εθνικής κυριαρχίας μας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις