ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης στο «Ραντάρ»: Η Ελλάδα έχει ατονήσει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουνίου 2020, 09:44
Ζαχαριάδης στο «Ραντάρ»: Η Ελλάδα έχει ατονήσει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν βάλαμε το ζήτημα των κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μην επανέλθει η Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιχμές για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Ελλάδα άφησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, όσον αφορά τόσο το μέτωπο της Λιβύης όσο και αυτό της Τουρκίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου προς τις Αρχές ενέργειας για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές πλησίον της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης: «Η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντα έτοιμη για όλα. Προτεραιότητά της όμως πρέπει να είναι η επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Για να μπορούμε να το πετύχουμε πρέπει να ενεργούμε όταν δεν είμαστε σε ένταση, να αξιοποιούμε τον χρόνο ειρήνης. Διαφορετικά θα δημιουργούνται προβλήματα».
Όπως είπε, η Ελλάδα έχει «ατονήσει το τελευταίο 12μηνο, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας».

Αναφερόμενος στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, τόνισε ότι «δεν βάλαμε το ζήτημα των κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε να μην επανέλθει η Τουρκία, βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Το ότι τα βρήκε ο Σάρατζ με τους Τούρκους, δεν σημαίνει ότι αν κερδίσει ο Χαφτάρ τον εμφύλιο, θα τα βρει με μας. Ο Χαφτάρ μιλάει με όλα τα κέντρα: Ρωσία, ΗΠΑ, Ευρώπη. Τα εθνικά μας συμφέροντα δεν μπορεί να εξαρτώνται από το αν κερδίσει ο Χαφτάρ. Οφείλεις σε διπλωματικό επίπεδο να έχει συμμαχίες, αλλά παράλληλα να τηρείς και μια ουδετερότητα, ώστε την επόμενη μέρανα θέσεις τους κανόνες διεθνούς δικαίου και όχι τους κανόνες του νικητή ή του ηττημένου».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τον φράκτη στον Έβρο, απάντησε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκβιάζεται. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να μην περάσει ο εκβιασμός. Ο φράκτης έχει θετικές πτυχές, έχει και αδυναμίες. Σε αυτή τη συζήτηση, αν κριθεί αναγκαίο, ότι θα βοηθήσει, να γίνει. Από μόνο του αυτό όμως δεν λύνει τα προβλήματα. Αυτά λύνονται με εξωτερική πολιτική και διπλωματία. Αν κρίνεται ότι θα βοηθήσει, να γίνει...».