ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Κοτζιάς για τις τουρκικές προκλήσεις από τον Έβρο έως το Αιγαίο και τη Λιβύη

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουνίου 2020, 14:07
Ο Νίκος Κοτζιάς για τις τουρκικές προκλήσεις από τον Έβρο έως το Αιγαίο και τη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Για τις τουρκικές προκλήσεις και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Αθήνα μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις από τον Έβρο, την ΑΟΖ, την Κύπρο, το Αιγαίο έως τη Λιβύη και για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Νίκος Κοτζιάς στην εκπομπή «Kontra24».

«Η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας έχει μια εξωτερική πολιτική στρουθοκαμηλισμού. Βάζει το κεφάλι της στην άμμο και λέει ότι δεν τρέχει τίποτα. Παρόλο που είχαμε προετοιμάσει το κλείσιμο των κόλπων ώστε να επεκτείνουμε την αιγιαλιτιδα ζώνη στα 12 μίλια, αυτό δεν προχώρησε από τους επόμενους. Εμείς δεν εξασκήσαμε τα νόμιμα δικαιώματα μας και έρχεται τώρα η Τουρκία και επικαθεται στα χωρικά μας ύδατα» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε:

«Υπάρχει ένα κενό στην Διεθνή σκηνή. Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε εσωστρέφεια, όπως και η Βρετανία. Η Κίνα δεν έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Το Ισραηλ δεν είχε κυβέρνηση ένα χρονο και η ΕΕ δεν είναι παρούσα. Αυτά τα αξιοποιεί η Τουρκία. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να είναι σχολιαστές των συμφερόντων της Τουρκίας. Πρέπει να εκφράζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας».

«Η κυβέρνηση αυτή δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η πραγματική στρατηγική της Τουρκίας. Υποβαθμίζει τα πάντα, όπως έγινε με τον Έβρο. Όχι μόνο είναι αδρανής αλλά φτάνει στο σημείο να δικαιολογεί τα πάντα. Έχουμε παραβιάσεις σε μικρά νησιά, έχουμε παραβιάσεις σε μεγάλα νησιά και για πρώτη φορά παραβιάσεις πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα στον Εβρο. Αναρωτιέμαι ποια είναι η κόκκινη γραμμή μας» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «ο Ερντογάν μιλάει με τον Τραμπ και κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτός της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας μιλάει τον... Πρέσβη στην Λιβύη. Πού είναι οι "μεγάλοι δίαυλοι επικοινωνίας"; Δεν έχουν διαύλους επικοινωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής».

Ο κ. Κοτζιάς συνέχισε: «Γιατί δεν δίνει η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας τα δυο διαβήματα που έκανε στην Τουρκία στην δημοσιότητα; Η Τουρκία τα έχει, άρα οι μόνοι που δεν τα έχουμε δει είμαστε εμείς. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Τουρκία πάει να πάρει αυτά που θέλει χωρίς θερμό επεισόδιο μόνο από την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Οι εξελίξεις με την Τουρκία επιβεβαιώνουν την λογικη των Πρεσπών. Είναι καλύτερα να πετούν τα ελληνικά μαχητικά στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Θα έπρεπε να συνεδριάζουν οι επιτροπές για τα βιβλία & για τα εμπορικά σήματα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις