ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός πυρετός: Το σχέδιο απάντησης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις με την υφαλοκρηπίδα

Δημοσίευση 2 Ιουνίου 2020, 20:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουνίου 2020, 20:04
Διπλωματικός πυρετός: Το σχέδιο απάντησης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις με την υφαλοκρηπίδα
Facebook Twitter Whatsapp

Το σχέδιο της Αθήνας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Πυρετός διπλωματικών επαφών. Ευρωπαϊκό ράπισμα στα σχέδια του Ερντογάν για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με την Τουρκία να πλήττεται βαρύτατα από την κρίση του κορωνοϊού και την οικονομία της να εξελίσσεται σε «αχίλλειο πτέρνα» της παντοδυναμίας του Ερντογάν οι γείτονες επιχειρούν να εξάγουν στο εξωτερικό τα προβλήματά τους.

Την ώρα που η κυριαρχία του «Σουλτάνου» δείχνει να απειλείται και στο εσωτερικό – χαρακτηριστικό είναι πως ο Ιμάμογλου τον… κερδίζει στα σημεία σε νέα δημοσκόπηση – ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει την προσοχή του στη Μεσόγειο. Μετά το Βατερλό στον Έβρο όπου η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου απέτυχε παταγωδώς και αναβάθμισε τη θέση της Ελλάδας έναντι των εταίρων της ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί αντιπερισπασμό στη Μεσόγειο προαναγγέλλοντας γεωτρήσεις – πρόκληση για να «ταΐσει» το εσωτερικό ακροατήριο που τον αμφισβητεί.

Το σχέδιο της Αθήνας

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η Αθήνα παρακολουθεί στενά κάθε ενέργεια της Τουρκίας, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης παραβατικότητας της γείτονος, παραμένοντας διαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη πρόκληση. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως έχει καταρτισθεί λεπτομερής κατάλογος ενεργειών και ακριβές σχέδιο διπλωματικής δράσης, το οποίο εκδηλώνεται σταδιακά.

Όπως εξηγούσαν οι διπλωματικές πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών της Ελληνικής Διπλωματίας με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πιο πρόσφατη παράνομη και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να δημοσιεύσει στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σειρά αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν γίνει και ενέργειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίον ενημερώνει για την πιο πρόσφατη παράνομη ενέργεια της Άγκυρας (σε συνέχεια και πρόσφατων συναφών επιστολών προς τον ΓΓΗΕ από Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2020), όσο και τον νυν Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, αναφορικά με την επικείμενη εκλογή του Τούρκου υποψηφίου κ. Μποζκίρ στη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητώντας να διακοπεί η σιωπηρά διαδικασία. Στις εν λόγω επιστολές, τονίζονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Θα ακολουθήσει επίσης ενημέρωση του ΓΓ ΝΑΤΟ. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στις 15/6.

Το ευρωπαϊκό ράπισμα στον Ερντογάν

Τα αποτελέσματα των πυρετωδών διπλωματικών επαφών της Αθήνας έχουν γίνει ήδη ορατά. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία». «Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Απτόητοι οι Τούρκοι

«Oι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα "Τουρκικά Πετρέλαια" για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα» διεμήνυσε νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το διάβημα της Ελλάδας στον Τούρκο πρέσβη.

«Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Ακσόϊ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αντιδρώντας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας ενώ κλήθηκε και ο Τούρκος πρέσβης για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις