ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυράκη στο «Ραντάρ»: Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα το πακέτο στήριξης από την ΕΕ

Δημοσίευση 3 Ιουνίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 3 Ιουνίου 2020, 09:25
Σπυράκη στο «Ραντάρ»: Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα το πακέτο στήριξης από την ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Μην φανταστείτε ότι τα 750 δισ. θα πέσουν από λεφτόδεντρο, δηλώνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ και υπογραμμίζει τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Ελλάδα για να πάρει τα χρήματα που της αναλογούν από την ΕΕ.

«Ιστορική ευκαιρία» για την Ελλάδα χαρακτήρισε η Μαρία Σπυράκη το πακέτο στήριξης της Οικονομίας που θα δοθεί από την ΕΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι για να μπουν τα χρήματα στα ελληνικά ταμεία, θα πρέπει η χώρα μας να πληροί τρεις προϋποθέσεις.

«Πρώτον, η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει έγκαιρα ένα στυβαρό και εναρμονισμένο σχέδιο ανάκαμψης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου. Δεύτερον, ο μετασχηματισμός της ενέργειας σε πράσινη, η στηριξη της πράσινης οικονομίας. Τρίτον, η ψηφιοποίηση της Οικονομίας», τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Πρέπει να πάμε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα χρήματα που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους», επισήμανε, κάνοντας λόγο για την «οικονομία του μέλλοντος».

«Για παράδειγμα στο θέμα της ανακύκλωσης η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στη λίστα της ΕΕ. Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με αυτά τα χρήματα. Είναι ευκαιρία να βάλουμε τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή αλυσίδα, μέσω των παραγγελιών και της προώθησης προϊόντων. Όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον για μια νέα Οικονομία», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας μάλιστα, τις αντιδράσεις κατοίκων σε νησιά, αναφορικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, είπε: «Αυτά που βλέπουμε (σ.σ.: τις διαμαρτυρίες) δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα ούτε το καλύτερο σήμα για τους επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Πέρα από τα χρήματα που μπορούμε να πάρουμε πρέπει να δημιουργήσουμε κι ένα περιβάλλον».

«Αυτή η κρίση είναι μια συγκλονιστική ευκαιρία για την ΕΕ να καταλάβει τον ρόλο της και να πάει παρακάτω», τόνισε και υπογράμμισε: «Μην φανταστείτε ότι τα 750 δισ. θα πέσουν από λεφτόδεντρο».

«Στις 17 Απριλίου και τις 15 Μαΐου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να καθιερωθούν τα ομόλογα ανάκαμψης, με τα οποία θα δανειστεί η ΕΕ για να πάρουμε τα λεφτά, και να ιδρυθεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Και τις δύο φορές οι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τη διαδικασία. Τώρα πληροφορούμε ότι θα ψηφίσουν αυτή τη φορά την ίδρυση του Ταμείου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Στα μεγάλα θέματα και τις μεγάλες διεκδικήσεις καλά θα κάνει να μην είναι απών», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.