ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis: Στην Προανακριτική σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2020, 09:30
Υπόθεση Novartis: Στην Προανακριτική σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Facebook Twitter Whatsapp

Το απόγευμα οι διαδικασίες της επιτροπής με το νέο κατηγορητήριο, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το απόγευμα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής με ελεγχόμενο πολιτικό πρόσωπο τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ωστόσο, όχι με αποκλειστικό αντικείμενο την υπόθεση Novartis, αλλά το διευρυμένο κατηγορητήριο, περί παραδικαστικού κυκλώματος, το οποίο εγκρίθηκε στις 20 Μαΐου από το κοινοβούλιο.

Έτσι, σήμερα στις 17.00 το απόγευμα αναμένεται να προσέλθει στην Προανακριτική Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μετά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καλείται ως ύποπτος. Μαζί του «συμπαρασύρονται» νομικά – σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής – ο εκδότης Γιάννης Φιλιπάκης, ο αρθρογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για τακτικές παρέμβασης σε δικαστικούς λειτουργούς από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την μέθοδο διαρροής δημοσιευμάτων κατά συγκεκριμένων προσώπων και στην συνέχεια πίεση προς εισαγγελικούς λειτουργούς ώστε να πραγματοποιήσουν έρευνα. Η εμπλοκή των συγκεκριμένων προσώπων βασίζεται σε μαρτυρία του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος θα παρουσιαστεί στην προανακριτική αυτοπροσώπως, συνοδεία του συνηγόρου του Δημήτρη Τσοβόλα. Με βάση τα προβλεπόμενα μπορεί να λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί όπως και να προτείνει τους μάρτυρες που εκτιμά ότι πρέπει να εξεταστούν. Επίσης θα καθορίσει αν θα εξεταστεί δια ζώσης ή εάν θα το κάνει μέσω υπομνήματος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και τα δύο παράλληλα. Τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους που έχουν κληθεί, αν και δεν είναι σαφές αν θα παρουσιαστούν όλοι αυτοπροσώπως ή θα καταθέσουν υπομνήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σε δημόσιες δηλώσεις του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει μιλήσει για προσπάθεια «αλλοίωσης της πραγματικότητας και διαστροφή της αλήθειας» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία σκευωρία, παρά μόνο προσπάθεια να ξεπλύνουν το σκάνδαλο Novartis».

Την ίδια εκτίμηση κάνει άλλωστε και η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει εκτιμήσει ότι η όλη διαδικασία θα καταλήξει σε «φιάσκο και γελοιοποίηση» για την Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει να έρθουν και να καταθέσουν ως μάρτυρες οι ανώτατοι δικαστικοί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να το κάνουν.

Πάντως, ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπους όπως δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής όταν συζητήθηκε η υπόθεση, εκτιμά ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο και από εκεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας της επιτροπής εκτιμάται ότι η αποδεικτική διαδικασία (εξέταση μαρτύρων και στοιχείων) θα έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος του Ιουνίου. Έτσι ώστε εντός του Ιουλίου να μπορέσει να εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής. Πάντως προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της υπόθεσης η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις