current views are: 9

4 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση07:26

Στη γραμμή «δεν συνομιλώ με τον Ερντογάν» ο Μητσοτάκης – Τουρκική προπαγάνδα για νέες ροές μεταναστών στον Έβρο – Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται τις ΑΟΖ

Η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτνίασης αλλά μέσα σε κλίμα εχθρικών κινήσεων από μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος, σε επίπεδο κορυφής, τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Δημοσίευση 07:26’

Η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτνίασης αλλά μέσα σε κλίμα εχθρικών κινήσεων από μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος, σε επίπεδο κορυφής, τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. 

Σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επιδιώξει να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, όσο απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, δήλωσε στο Newpost στενός του συνεργάτης. Η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτνίασης αλλά μέσα σε κλίμα εχθρικών κινήσεων από μέρους της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος, σε επίπεδο κορυφής, τόνισε η ίδια πηγή. Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Μία τηλεφωνική συνομιλία και πολύ περισσότερο μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προϋποθέτει όρους και αρχών του διεθνούς δικαίου που σήμερα καταπατώνται από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επανειλλημένα έχει μιλήσει απαξιωτικά κατά του Έλληνα πρωθυπουργού. Στις 6 Μαρτίου δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ του ζήτησε να συναντηθούμε στη Σόφια και να προσκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και «την ημέρα σημειώθηκαν δύο θάνατοι στα σύνορα» όπως δήλωσε διακινώντας τα γνωστά fake news για τον Έβρο. «Δεν θέλω να βρεθώ στον ίδιο χώρο και να βρεθώ στην ίδια φωτογραφία με εκείνον» είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Το κλίμα εκ μέρους της Τουρκίας συνεχίζει να είναι εκρηκτικό.

Επιφυλακή στον Έβρο

Τουρκικό πρακτορείο έκανε λόγο για 6.000 μετανάστες που συγκεντρώνονται από τη νύχτα στα σύνορα με τον Έβρο, προκειμένου να περάσουν στην Ελλάδα. Οι περίπολοι των ελληνικών αρχών δεν επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής αυτήν την μαζική κινητικότητα. Παρατηρούνται κάποιες συγκεντρώσεις γύρω από την Ανδριανούπολη, αλλά όχι μετακινήσεις κατά εκατοντάδες με λεωφορεία της τουρκικής κυβέρνησης όπως συνέβη τον Μάρτιο όταν επιχειρήθηκε εισβολή στην Ελλάδα αλλά απετράπη με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις, γεγονός που οδήγησε σε ταπείνωση την «σουλτάνο». Είναι σε επιφυλακή οι δυνάμεις στον Έβρο, ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων και υπάρχει σχέδιο για κάθε σενάριο, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Newpost.

Η διπλωματία των ΑΟΖ

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις με την κίνηση της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου να καταθέσει αίτηση για να ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, στα οικόπεδά που έχει χωρίσει σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας χρήση του τουρκολιβυκού μνημονίου, η διπλωματία των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αποκτά μείζονα σημασία.

Στις 9 Ιουνίου επισκέπτεται την Αθήνα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο για επίσημες συνομιλίες, με τον Νίκο Δένδια. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για κοινή ΑΟΖ. Ένα κρίσιμο σημείο είναι το αίτημα Ιταλών ψαράδων να ψαρεύουν σε συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πλησιάζουν τα κλιμάκια σε λύση.

Η Αίγυπτος

Βήματα έχουν γίνει και στις διαπραγματεύσεις που κάνουν και τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου, για κοινή ΑΟΖ. Ειδικά αυτή η ΑΟΖ έχει ιδιαίτερη σημασία για τα εθνικά συμφέροντα διότι επικαλύπτεται με την τουρκολιβυκή και καθιστά την διένεξη πολυμερή. Μια τέτοια εξέλιξη βάζει στο παιχνίδι και τον ΟΗΕ ο οποίος με διμερείς διαφορές δεν ασχολείται κατά την πάγια τακτική του.

Τα «αγκάθια» είναι πολλά λόγω των εχθρικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο μερικής ανακήρυξης ΑΟΖ.

Σε ΕΛΚ και Σύνοδο

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 18-19 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί και πάλι με τηλεδιάσκεψη, θα έχει ως βασικό αντικείμενο την πρόταση της Κομισιόν για το πακέτο – μαμούθ των 750 δισεκ. ευρώ προς ενίσχυση των εθνικών οικονομιών μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκαν από την πανδημία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στην ομιλία του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Το ίδιο θα πράξει και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο Τελ Αβιβ

Στις 16 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μετά τον κορωνοϊό. Θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, με τη δημιουργία του οποίου διαφωνεί η Τουρκία που παρακάμπτεται. Μητσοτάκης και Νετανιάχου συμμετέχουν και στην ομάδα με τις εννέα χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρώτη φάση του κορωνοϊού καταγράφοντας χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.


σχετικα αρθρα