ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το… καρφί Συρίγου για Κοτζιά για τις προκλήσεις στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2020, 13:37
Το… καρφί Συρίγου για Κοτζιά για τις προκλήσεις στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη
Facebook Twitter Whatsapp

Στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νίκο Κοτζιά,  απαντά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, αναφορικά με τις προκλήσεις Τούρκων στην αιγιαλίτιδα ζώνη.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως «φληναφήματα» περιέγραψε την τοποθέτηση και τα  ερωτήματα που έθεσε χθες στο Twitter o πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ.  Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Συρίγος είπε «Υπάρχει ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη και υπάρχουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν  έχουν άλλη αξία τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα όταν είναι μεταξύ 6 -12 μιλίων και πέραν αυτών. Από την ώρα που υπάρχει  περιοχή ελληνικής υφαλλοκρυπίδας υπάρχουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε είναι στα 10 μίλια από την Κρήτη , είτε είναι στα 70 ν.μ από το Καστελόριζο. Εάν παραβιάζονται, τότε σταματάς την παραβίαση. Απλά πράγματα.[...] Το τι περιλαμβάνει αυτό το πράγμα είναι στην κρίση των αρμοδίων. Η Τουρκία, όπως είπε,  έχει περάσει εδώ και αρκετό διάστημα από το στάδιο που γαύγιζε στο στάδιο που ετοιμάζεται να δαγκώσει. «Εάν βρει ευκαιρία θα δαγκώσει . Επομένως  πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Τα όσα ακούγονται ότι θέλει συνεργασία και διάλογο, είναι λόγια του αέρα».

Ο κ. Συρίγος εξήγησε πως η Τουρκία άρχισε να αποθρασύνεται όταν άρχισε να αποκτά οικονομική ισχύ. «Αυτό της έδωσε την δυνατότητα  να αποκτήσει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και σιγά σιγά πέρασε στο επόμενο βήμα που ήταν να παίζει τον ρόλο  μιας χώρας που διαπραγματεύεται για σοβαρές διενέξεις».

Η  Τουρκία, όπως εξήγησε  άρχισε να επεμβαίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνο στα διάφορα πεδία των διενέξεων και  μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε ο νεο-οθωμανισμός.

Επεσήμανε ότι η Τουρκία στην παρούσα φάση διατηρεί τρία ανοιχτά μέτωπα σε Συρία, Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο. «Στην Συρία και την Λιβύη η Τουρκία είναι ένας από τους παίκτες  και η παρουσία της διασφαλίζει ότι θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο ισχυρός παίκτης  χωρίς παρουσία άλλων μεγάλων δυνάμεων και θεωρεί ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις αντιλήψεις της  για ισχυρή χώρα.

Επιπλέον ο κ. Συρίγος απάντησε επίσης  για το θέμα της οριοθέτησης και ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ   και υπογράμμισε πως από το 1970 η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα.

Για το θέμα του Έβρου και τις απειλές για αποστολή νέου κύματος μεταναστών/προσφύγων από την Τουρκία ο κ. Συρίγος είπε «Πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Εκεί επιχείρησε να παρέμβει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Είναι άλλο να λες διεκδικώ ένα βράχο  έξω από την Μυτιλήνη  και άλλο να λες θέλω να ρίξω τον δήμαρχο της Μυτιλήνης. Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία που δεν είχε να κερδίσει τίποτα προσπάθησε να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα στέλνοντας 40-50 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες  στο  εσωτερικό της χώρας. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το ακραίο σημείο που έφτασε δεν μπορούμε καταλάβουμε τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη χώρα. Έχει ξεφύγει εντελώς».