ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουλουπάκη: «Από παρανόμως τηρούμενο αρχείο τα έγγραφα που κατέθεσε ο Αγγελής στην Προανακριτική»

Δημοσίευση 4 Ιουνίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 4 Ιουνίου 2020, 18:07
Τουλουπάκη: «Από παρανόμως τηρούμενο αρχείο τα έγγραφα που κατέθεσε ο Αγγελής στην Προανακριτική»
Facebook Twitter Whatsapp

Η απάντηση της εισαγγελίας διαφθοράς στα έγγραφα που είχε καταθέσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής.

Ανακοίνωση με αφορμή την κατάθεση από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή εγγράφων στην Προανακριτή Επιτροπή της Βουλής εξέδωσε η Εισαγγελία Διαφθοράς στην οποία κάνει λόγο για «παρανόμως τηρούμενο αρχείο».

Η Εισαγγελία εστιάζει σε τέσσερα από τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Αγγελής και αναφέρει ότι ένα από αυτά δεν αφορά την υπόθεση της Novartis, δύο δεν προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές και το τέταρτο έχει ήδη κατατεθεί από τους ίδιους τους Εισαγγελείς στην Βουλή ως ένα από τα «επιτρεπτής χρήσης».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή την πρόσφατη κατάθεση στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τον τέως Επόπτη μας κ. Αγγελή, εγγράφων της Υπηρεσίας μας που κατέχει και τηρεί σε αρχείο ως μη όφειλε, πρέπει να επισημάνουμε για την προστασία του κύρους της Υπηρεσίας μας και του θεσμού της Δικαιοσύνης, ότι δύο εξ αυτών και πιο συγκεκριμένα: α) το με αριθμ Φ 09222/5039 και β) το με αριθμ. Φ09222/5039 έγγραφα αποτελούν επίσημες μεταφράσεις του Υπουργείου Εξωτερικών εγγράφων της δικογραφίας, που δεν προέρχονται από τις αμερικανικές αρχές, το τρίτο έγγραφο, δεν αφορά στην υπόθεση Νovartis, αλλά σε άλλη, άσχετη, και το τέταρτο είναι εκ των επιτρεπτής χρήσης εγγράφων και έχει ήδη αποσταλεί από εμάς στην Βουλή των Ελλήνων. Σε ότι αφορά στα λοιπά κατατεθέντα έγγραφα που φέρουν ένδειξη απαγόρευσης χρήσης τους από τις αμερικανικές αρχές, η υπηρεσία μας δεν έχει να κάνει κανένα απολύτως σχόλιο, ως έχει υπηρεσιακή υποχρέωση αλλά και σε ένδειξη της απαιτούμενης σοβαρότητος. Αναμένουμε τη συνέχεια "νέων συγκλονιστικών αποκαλύψεων", προερχομένων από ένα παρανόμως τηρούμενο αρχείο εγγράφων».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην προανακριτική επιτροπή.

Τι είχε καταθέσει ο Αγγελής

Υπενθυμίζεται πως ο αντιεισαγγελέας και πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής κατέθεσε έγγραφα του FBI γύρω από την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής δεν πρόκειται για αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών αρχών και του FBI αλλά για εκθέσεις της αμερικανικής αρχής για τα στοιχεία που αυτή είχε συλλέξει κατά τη δική της έρευνα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Αγγελής αναφέρει πως κατέθεσε τα 8 από τα 12 υπομνήματα του FBI.

Αυτές οι αναφορές του FBI βασίζονται σε καταθέσεις δύο προστατευόμενων μαρτύρων ΗΠΑ και κατά τις πληροφορίες, δεν υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Οι καταθέσεις αυτές, ελήφθησαν από τις αρχές μέχρι το τέλος του 2017.