ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία με την Ιταλία ανοίγει τον δρόμο για AOZ και με την Αίγυπτο - Στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ο Δένδιας

Δημοσίευση 10 Ιουνίου 2020, 06:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουνίου 2020, 07:07
Η συμφωνία με την Ιταλία ανοίγει τον δρόμο για AOZ και με την Αίγυπτο - Στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ο Δένδιας
Facebook Twitter Whatsapp

Ύστερα από την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την ΑΟΖ, η ελληνική διπλωματία ετοιμάζεται για συζητήσεις και με την Αίγυπτο. Στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη διπλωματική αντεπίθεση έχει περάσει η Αθήνα για να αντικρούσει τις αυξανόμενες και ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ, ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Η κήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι το νέο μεγάλο «στοίχημα» της ελληνικής διπλωματίας, καθώς στην περιοχή υπάρχουν Τουρκία, Κύπρος και Ισραήλ και το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα έχει σχετικές συζητήσεις με τις αιγυπτιακές αρχές. «Θα προσπαθήσουμε όπως όλους αυτούς τους μήνες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και κοινή αντίληψη σε πολλά πράγματα με την Αίγυπτο» τόνισε, ωστόσο παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες και η κατάσταση είναι πολύπλοκη με πολλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ανακήρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι ένας από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. «Στόχος ήταν να πιάσουμε μετά την Ιταλία το νήμα με την Αίγυπτο» πρόσθεσε.

Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμφωνία μιας ΑΟΖ με Αίγυπτο και χωρίς το Καστελόριζο εξήγησε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.  

Σχετικά με το είδος της συμφωνίας που θέλουμε με την Αίγυπτο και πως μπορεί να επηρεάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο κ. Φίλης επεσήμανε πως είναι εφικτή μια συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης στην Αίγυπτο και όχι συνολικής. Αυτό σημαίνει ότι μένει εκτός του σύμπλεγμα του Καστελόριζου. «Οι Αιγύπτιοι επιμένουν σε αυτό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία και το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η ελληνική πλευρά είναι αν θέλουμε να επιμείνουμε και έμεις στις δικές μας θέσεις και να μην έχουμε καμία συμφωνία με τη Αίγυπτο ή τουλάχιστον να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για μια συμφωνία με το Κάιρο ή να επιτύχουμε τελικά αυτή την συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη η συμφωνία με το Κάιρο είναι καθοριστικής σημασίας για τρεις λόγους:

1. Επικαλύπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
2. Δημιουργεί μια διεθνή νομική διαφορά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στο συμβούλιο ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ 4 κρατών και ενδεχομένως  αυτό να οδηγήσει ακόμη και σε μία σύρραξη. Άρα να καλέσουμε το συμβούλιο ασφαλείας να προτρέψει τα εμπλεκόμενα μέρη να πάνε για τα συγκεκριμένα θέματα στην Χάγη       
3. Μόνο με μια συμφωνία με ένα όμορο κράτος και δη την Αίγυπτο μπορεί να κατοχυρώσει να κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη και αν μιλάμε για τμηματική συμφωνία διότι δεν θα σημαίνει ότι αφήνουμε εκτός του Καστελόριζο εσαεί αλλά απλώς θα βάλουμε αστερίσκο και όταν συντρέξουν οι προϋποθέσεις σε αυτό το ζήτημα θα επανεξεταστεί και μέσα από μια τέτοια συμφωνία έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει  και κατ επέκταση μας δίνει την δυνατότητα να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που πιστοποιούνται μέσα από μια συμφωνία.   

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr