current views are: 11

12 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση13:48

Αυτή είναι η ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την ΑΟΖ – Δείτε το επίσημο κείμενο (έγγραφα)

Δείτε το επίσημο κείμενο της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον Λουίτζι ντι Μάιο. 

Δημοσίευση 13:48’

Δείτε το επίσημο κείμενο της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον Λουίτζι ντι Μάιο. 

Στη δημοσιότητα δόθηκε το επίσημο κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χώρων, που υπεγράφη από τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο. 

Σε πέντε άρθρα, η Αθήνα και η Ρώμη συμφωνούν να εφαρμόσουν την οριοθετική γραμμή της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας της 24 Μαϊου του 1977 για την οριοθέτηση και άλλων θαλασσίων ζωνών στις οποίες οι δύο χώρες νομιμοποιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με την κίνηση αυτή να αποτελεί μια ξεκάθαρη και ηχηρή «απάντηση» στην τουρκική προκλητικότητα

Σημειώνεται πως η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας διαβιβάστηκε την Πέμπτη το απόγευμα στους αρμόδιους τομεάρχες στη Βουλή

Δείτε το επίσημο κείμενο της συμφωνίας:

Διπλωματικός «μαραθώνιος» μετά τη συμφωνία – Οι επόμενοι σταθμοί

Μετά τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα διπλωματικό μαραθώνιο για ανάλογες συμφωνίες και με άλλα κράτη στην περιοχή.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τονίζει: «Μετά την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας, συνεχίζουμε τις διπλωματικές επαφές με στόχο να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα ειρήνης. Επόμενος σταθμός το Παρίσι, για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 15 Ιουνίου. Ακολουθούν επαφές στο Ισραήλ (16-17 Ιουνίου) και στην Αίγυπτο (18 Ιουνίου). Ενωμένοι συνεχίζουμε για μια Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με το Σέρβο ομόλογό του, Ίβιτσα Ντάτσιτς  και μετά τη συνάντηση τόνισε: «Είχαμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε για την ιστορικής σημασίας υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μιας συμφωνίας, η οποία αποτελεί πρότυπο διευθέτησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών, με αποτελέσματα αμοιβαία επωφελή, πάντοτε εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Τέλος, αναφέρθηκα στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής».


σχετικα αρθρα