current views are: 13

14 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση04:47

Διπλωματικό «Ρουα ματ» στην Άγκυρα σχεδιάζει η Αθήνα -Διευρύνεται και ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ- «Πυρετός» διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο

Εν μέσω κλιμακούμενων προκλήσεων από την Άγκυρα η Αθήνα προχωρά σε διπλωματική αντεπίθεση στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στους γείτονες και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 04:47’

Εν μέσω κλιμακούμενων προκλήσεων από την Άγκυρα η Αθήνα προχωρά σε διπλωματική αντεπίθεση στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στους γείτονες και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε διπλωματική αντεπίθεση απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων  προχωρά η Αθήνα, η οποία το τελευταίο διάστημα στέλνει μηνύματα ισχύος στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία ως ταραξίας της περιοχής προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, έχει προαναγγείλει έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα έχοντας στο πλευρό της τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ απέναντι στο νέο κύμα των τουρκικών προκλήσεων, προετοιμάζει εδώ και καιρό τη δική της αντεπίθεση σε διπλωματικό επίπεδο. Το πρώτο βήμα έγινε την Τρίτη, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ιταλό ομόλογο του Λουίτζι Ντι Μάιο, και υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας ενώ οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά για τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και δεν αντιμετωπίζει παθητικά τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων που επιχειρούν στρατιωτικοποιήση  των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα αλλά προχωρά σε κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν στη διεθνή σκηνή και να αναβαθμίσουν την επιρροή της Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς  αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου,  στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές. Άλλωστε στο Κάιρο μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου ο κ. Δένδιας μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο».

Στο Ισραήλ την Τρίτη ο Μητσοτάκης – Τι θα συζητήσουν με τον Νετανιάχου

Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνο-ισραηλινές σχέσεις διανύουν μια χρυσή περίοδο καθώς η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έχουν σφυρηλατήσει έναν νέο στρατηγικό συνεταιρισμό. Η Ελληνο-Ισραηλινή συνεργασία έχει γίνει πολυεπίπεδη και παρουσιάζει αλματώδη δραστηριότητα σε τομείς  όπως είναι  οι διπλωματικές σχέσεις, η άμυνα, η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Την ώρα που ο Ερντογάν εμφανίζεται ως πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα απαντά με κοινή εθνική στρατηγική στην υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού East Med. Η συμφωνία αυτή  περνάει πολιτικά ένα μήνυμα, ότι τα κράτη της περιοχής συνεργάζονται, αλλά και πως η Τουρκία με την στάση της επιλέγει να απομονωθεί.

Σε σχέση με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, ο East Med εμμέσως στρέφεται κατά της λογικής αυτού του μνημονίου και τα σχήματα  Ελλάδα-Κύπρος- Ισραήλ- Αίγυπτος  συμφωνούν ως προς τη διαδρομή που θα ακολουθήσει.

Τη νέα φάση, ενίσχυσης και διεύρυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ και σε νέα πεδία, στα οποία υπάρχει δυναμική για περαιτέρω συνέργειες και συμφωνίες, σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ (στις 16 και 17 Ιουνίου) για την Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ.

Η επίσκεψη αποτελεί μια ισχυρή επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Οι διμερείς σχέσεις είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται. Οι δύο χώρες έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο την ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και το ενδιαφέρον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι ήδη δομημένη σε μια σειρά από τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική , η άμυνα και η οικονομία, ενώ ανοίγεται πεδίο νέων συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της κυβερνο-ασφάλειας. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να λάβει πρακτική μορφή κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύσουν είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα. Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, είναι η πρώτη επίσκεψη εκτός συνόρων που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός μετά την πανδημία του κορονοϊού (η τελευταία ήταν στις 9 και 10 Μαρτίου στο Βερολίνο και στη Βιέννη).

Ισχυρός είναι και ο πολιτικός συμβολισμός της επίσκεψης, καθώς πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ. Τον συμβολισμό αυτό εξέπεμψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην τηλεδιάσκεψη που είχαν στις 21 Μαΐου με αφορμή τη σημαντική αυτή επέτειο, ανήμερα της οποίας «κλείδωσε» και επισήμως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο βήμα αναβάθμισης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 21 Μαΐου 1990, όταν ως πρωθυπουργός αναγνώρισε de jure το κράτος του Ισραήλ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει καλή χημεία με τον κ. Νετανιάχου. Είχαν στενή επαφή κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του πρώτου κύματος της πανδημίας και μέσω της συμμετοχής στην ομάδα χωρών που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας (smart Covid-19 Management Group).

Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ, καθώς και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ.

Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης ΄Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Μεγάλο πεδίο συνεργασίας υπάρχει ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της  της αγροτεχνολογίας, της ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά τον East Med, όσο και σε νέα πεδία, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της αμυντικής βιομηχανίας, της έρευνας, των νέων τεχνολογιών και της κυβερνοασφάλειας, της συνεργασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. 

Οι διμερείς συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί με τους ομολόγους τους, αποτελούν ακόμη μια ευκαιρία για ανανέωση των σχέσεων και για επαφές με τα νέα πρόσωπα της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς και με ισραηλινές εταιρείες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. 


σχετικα αρθρα