current views are: 11

18 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση09:46

Κρας τεστ για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ η αυριανή Σύνοδος Κορυφής – Τα «στρατόπεδα» των χωρών και τα «αγκάθια» – Πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν. Πότε αναμένονται αποφάσεις.

Δημοσίευση 09:46’

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν. Πότε αναμένονται αποφάσεις.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» κρατών – μελών της ΕΕ για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών μετά το πλήγμα που δέχθηκαν από τον covid 19 και το σχεδόν δίμηνο lockdown που οδήγησε σε παράλυση κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί ( ώρα Ελλάδος) αύριο Παρασκευή 19 Ιουνίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα γίνει η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, πιθανόν να ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί μέσω των διπλωματικών διαύλων – δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – στις 9-10 Ιουλίου, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το Newpost. Τότε οι ηγέτες θα βρεθούν για πρώτη φορά δια ζώσης μετά την εκδήλωση της πανδημίας.

Η Γερμανία από την 1η Ιουλίου, θα έχει αναλάβει από την Κροατία, την σκυτάλη της προεδρίας της ΕΕ για το β´ εξάμηνο του 2020, οπότε με βάση το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν έχει ως βάση την πρόταση Μέρκελ και Μακρόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται το Βερολίνο με την επιρροή που έχει να συμβάλει καθοριστικά στην άμβλυνση των αντιδράσεων και την αναζήτηση μιας χρυσής το ΗΠΑ.

Την ανάγκη η αυριανή Σύνοδος Κορυφής να αποτελέσει «ένα κρίσιμο βήμα για την επίτευξη συμφωνίας σε μια επόμενη φυσική συνάντηση», επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους «27». «Στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση στο μέγεθος και τη διάρκεια των διαφόρων στοιχείων του σχεδίου αποκατάστασης, στον καλύτερο τρόπο κατανομής της βοήθειας και της αναλογίας δανείων και επιχορηγήσεων, στο μέγεθος και στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού» τόνισε.

Η πρόταση της Κομισιόν αφορά 750 δισ. ευρώ από τα οποία τα 500 δισ. ευρώ θα δοθούν με επιχορηγήσεις και μεταβιβάσεις κεφαλαίων (δηλαδή δωρεάν χρήμα) και τα 250 δισ. ευρώ με μορφή δανείων που θα έχουν χαμηλά επιτόκια και περίοδο αποπληρωμής από το 2028 έως το 2058.

Οι κόντρες και οι ομάδες

Αυτήν τη στιγμή τρία είναι τα «στρατόπεδα» που έχουν συγκροτηθεί μέσα στους κόλπους των «27».

Οι «σκληροί»: Μεταξύ αυτών είναι οι Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία που θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί το ποσόν των επιχορηγήσεων και να αυξηθεί των δανείων, να μπουν αυστηροί όροι στην έγκριση των προγραμμάτων και να υπάρχουν αιρεσιμότητες.

Υπέρ των επιχορηγήσεων

Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες είναι υπέρ της θέσης να πέσει το βάρος στις επιχορηγήσεις διότι τα δάνεια θα ασκούσαν πιέσεις τις υπερχρεωμένες χώρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μεταξύ των οχτώ ηγετών που έστειλαν σχετική επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτάσσοντας τις επιχορηγήσεις έναντι των δανείων.

«Αν θέλουμε να υποστηρίξουμε κράτη που έχουν πρόβλημα με υπερβολικό χρέος, πιθανότατα δεν θα βοηθήσουμε πολύ εάν [αυξήσουμε] αυτό το χρέος μέσω δανείων», επισήμανε και ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπιτς.

Οι ανατολικοί

Η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία ανησυχούν ότι ενώ είναι μεταξύ των φτωχών χωρών της ΕΕ θα πάρουν λιγότερα από χώρες του νότου όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, ακόμη και η Πορτογαλία. Για παράδειγμα η Ουγγαρία που με βάση τον πίνακα της Επιτροπής δικαιούται να λάβει 6,1 δισ. ευρώ, σε επιχορηγήσεις αντιδρά διότι η Πορτογαλία με παρόμοιο πληθυσμό αλλά μεγαλύτερη ανεργία, έχει λαμβάνειν σχεδόν τα διπλάσια, 12,9 δισεκ.€. Ένα ακόμη επιχείρημα των πρώην ανατολικών κρατών είναι ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χαμηλό ΑΕΠ τους στους τελικούς σχεδιασμούς.

Στην κατηγορία των σχετικά ευχαριστημένων είναι η Πολωνία που μαζί με την Ελλάδα είναι μέσα στις 5-6 χώρες που είναι περισσότερο κερδισμένες στην πρώτη διανομή των κονδυλίων. Γι αυτό το λόγο και στην ουσία αποχώρησε από το μπλοκ των χωρών του βίζεγκραντ.

Ο… αλγόριθμος

Η Κομισιόν για να βγάλει τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χώρα, χρησιμοποιεί έναν τύπο αλγόριθμου ( κλείδα κατανομής 5,8%) που λαμβάνει υπόψην, την ανεργία, την επίπτωση της πανδημίας στον τουρισμό, και λιγότερο το ΑΕΠ της χώρας και την συμβολή της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελλάδας που είναι μεταξύ των πιο κερδισμένων χωρών ενώ συμμετέχει μόλις κατά 1,3% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης αλλά της αναλογούν 22,5 δισεκ.€ από τα 500 δισ. ευρώτων επιχορηγήσεων του πακέτου της Κομισιόν.

Οι όροι

«Χρειαζόμαστε μια σαφέστερη ανάλυση του γιατί και πού πραγματικά χρειάζονται τα χρήματα ως αποτέλεσμα της κρίσης και πώς αυτά τα χρήματα θα διασφαλίσουν ότι όλα τα κράτη μέλη θα βγουν από αυτήν την κρίση ισχυρότερα από πριν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ στο «Politico».

Η Γερμανία επιδιώκει να πέσει το βάρος των προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό των αναπτυξιακών μοντέλων (έρευνα κλπ). Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Το χρονοδιάγραμμα

Εάν ληφθούν οι αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, τότε οι χώρες, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προτείνει η Κομισιόν, θα πρέπει να υποβάλουν τα εθνικά σχέδια έως τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κομισιόν (τρόπος δανεισμού κλπ).

Πριν την άνοιξη του 2021 δύσκολα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Ένας από τους όρους που αναμένεται να υιοθετηθεί είναι εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα, από ορισμένες χώρες, τα κονδύλια που απομένουν από το πακέτο κάθε χώρας να κατευθύνονται σε άλλες που τρέχουν τις διαδικασίες ώστε να μην πάνε χαμένα.


σχετικα αρθρα