ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξαναβγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ - Άρθρο Σπίρτζη με «βολές» κατά 53+ και Σκουρλέτη

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2020, 14:31
Ξαναβγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ - Άρθρο Σπίρτζη με «βολές» κατά 53+ και Σκουρλέτη
Facebook Twitter Whatsapp

Απάντηση Σπίρτζη στα όσα έγραψε ο Σκουρλέτης και στα όσα υποστηρίζει η τάση των «53+». Τι αναφέρει ο πρώην υπουργός Υποδομών σε άρθρο του. Τι λέει για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Βγήκαν και πάλι τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Υποδομών Χρίστο Σπίρτζη με άρθρο του στα «Νέα», να απαντάει εμμέσως στο άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη αλλά και στους «53+», που θίγουν το θέμα του «αρχηγοκεντρισμού», χωρίς, πάντως, να αμφισβητούν το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Στο άρθρο του ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρει μεταξύ άλλων:

  • «Η πλειοψηφική έκφραση του δημοκρατικού κόσμου, από την Αριστερά ως την αριστερή σοσιαλοδημοκρατία και τις δυνάμεις της οικολογίας, δεν αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα του προοδευτικού κόσμου αλλά προαπαιτούμενο για τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας και για την πατριωτική αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών ζητημάτων»
  • Σε όλες τις ιστορικές στιγμές του λαού μας, όταν δεν υπήρξε ηγέτης για να εκφράσει την πλειοψηφική έκφραση της προοδευτικής παράταξης, οδηγηθήκαμε είτε σε εθνικές τραγωδίες, είτε στις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής ιστορίας του τόπου.
  • Σήμερα η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου, ευρείας συμμετοχής των μελών, στη συνδιαμόρφωση των θέσεων και των μεγάλων κρίσιμων αποφάσεων.
  • Ο λόγος μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ από ένα αριστερό προοδευτικό κόμμα σε ένα κόμμα που αποκόπηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις […] ήταν η μετατροπή των πολιτικών διαδικασιών σε μια οργανωτίστικη αντίληψη ομάδων, που ισορροπούσαν γα τη διανομή της εξουσίας.

Παράλληλα, ο Χρήστος Σπίρτζης υποστηρίζει ότι για να αντεπεξέλθει το κόμμα στη νέα φάση πρέπει «ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να μετεξελιχθεί σε Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται και επί του ζητήματος του «αρχηγοκεντρισμού» λέγοντας: «Αν υπάρχει η αντίληψη ότι ο Πρόεδρος ενός κόμματος δεν έχει την ευθύνη αλλά και τον διακριτό θεσμικό ρόλο της πορείας και της λειτουργίας ενός κόμματος, έχουμε μπερδέψει την Αριστερά με τον αριστερισμό και τη δημοκρατική διαδικασία με την ισοπέδωση και την απαξία». Τέλος, ο Χρήστος Σπίρτζης καταλήγει τονίζοντας (με κεφαλαία γράμματα) : ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ χωρίς την Αλέξη δεν υπάρχει και είναι πολλές δεκαετίες μακριά η μετά Αλέξη εποχή».