ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο φόβος και για άλλα ηχητικά ντοκουμέντα Μιωνή - Είχε κι άλλες συναντήσεις με τον Μιωνή ο Παππάς και που; - Το «άδειασμα» Παπαγγελόπουλου για Μαρέβα

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 24 Ιουνίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 24 Ιουνίου 2020, 15:50
Ο φόβος και για άλλα ηχητικά ντοκουμέντα Μιωνή - Είχε κι άλλες συναντήσεις με τον Μιωνή ο Παππάς και που; - Το «άδειασμα» Παπαγγελόπουλου για Μαρέβα
Facebook Twitter Whatsapp

Το Newpost αποκαλύπτει τους σκοπούς της Προανακριτικής σχετικά με την εμπλοκή του Νίκου Παππά και αν θα υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητήριου για τα καταγγελλόμενα περί ψευδορκίας του πρώην υπουργού.

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η συνομιλία του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή, στην Κύπρο, στην οποία ο πρώην υπουργός Επικρατείας απαντώντας στο ερώτημά του επιχειρηματία «πως διαβάζει τον Παπαγγελόπουλο», φέρεται μεταξύ άλλων να λέει ότι «έχει  τη δική του ατζέντα», «έκανε το δικό του outsourcing» και κάποιοι βγάζουν λεφτά» και, μάλιστα, «πολλά λεφτά» αρκεί να μην επηρεάζεται η ατζέντα του «μαγαζιού».

Ο Ν.Παππάς το πρωί στον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό και υποστήριξε ότι όσα έλεγε αφορούσαν «τον Σαμαρά, τον Μιωνή και τον Παπασταύρου» και όχι τον Παπαγγελόπουλο. Εάν επιβεβαίωνε πάντως ότι εννοούσε τον πρώην αν.υπουργό Δικαιοσύνης που ελέγχεται από την Προανακριτική της Βουλής για πολιτική σκευωρία κατά 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της «Novartis”, πιθανόν να είχε και ο ίδιος συνέπειες, διότι «γνώριζε και δεν αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα» όπως ανέφεραν κυβερνητικές και νομικές πηγές στο NEWPOST.

Την αποστροφή του Ν.Παππά, στο ηχητικό ντοκουμέντο για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη την οποία αποκάλεσε «τύπισα» και δήλωνε στον επιχειρηματία με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις ότι θα την καλούσε και θα της έλεγε «κορίτσι μου καταλαβαίνεις τι πας να κάνεις», την απέδωσε στο ότι έπρεπε να διαχειριστεί τον συγκεκριμένο «παραληρηματικό επιχειρηματία» και δεν ήταν στις προθέσεις του να το κάνει και δεν το έκανε.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Τσίπρα για τον Μιωνή το απέδωσε σε «διπλωματικούς διαύλους» με το Ισραήλ, μέσω των οποίων ζητήθηκε η διευθέτηση των δικαστικών εκκρεμοτήτων του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

*Εφόσον επρόκειτο για τόσο σοβαρό διπλωματικό θέμα, τι δουλειά είχε ο τότε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας να συναντάει τον συγκεκριμένο επιχειρηματία εκτός από το Μαξίμου και στην Κύπρο και να έχει μαζί του αυτού του ύφους συνομιλία;

*Είχε άλλες συναντήσεις και σε ποιες χώρες, εκτός από τις δυο γνωστές στο Μαξίμου και στην Κύπρο, ο τότε υπουργός Επικρατείας με τον «παραληρηματικό» Σάμπυ Μιωνή;

*Πως γίνεται να προβαίνει στη διαχείριση ενός τόσο λεπτού διπλωματικού ζητήματος και την ίδια στιγμή να ζητάει από τον επιχειρηματία να παροτρύνει τον Σταύρο Παπασταύρου, πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, που είχε στενές φιλικές σχέσεις με τη σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη να «μιλήσει», δηλαδή, να του δώσει στοιχεία σε βάρος της;

*Εάν όντως εννοούσε το «μαγαζί Σαμαρά, Μιωνή, Παπασταύρου» -αν και ο Μιωνής τον ρωτάει πως «διαβάζει» τον Παπαγγελόπουλο - γιατί δεν το κατονόμασε και γιατί ακούγεται ο Μιωνής να λέει «ναι το έχω ακούσει κι εγώ αυτό»; Θα δεχόταν ο κάθε Μιωνής την κατηγορία από τον υπουργό Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε στήσει «μαγαζί» με άλλους και τα παίρνανε, χωρίς καμία αντίδραση;

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πάντως, «άδειασε» τον Νίκο Παππά αναφορικά με την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Απάντησε ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε ή ζήτησε από τον Μιωνή να πει κάτι για την σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ηχητικά

Ο πρώην αν.υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας που βρέθηκε σε δύσκολη θέση, παρά τις εξηγήσεις Παππά, θεωρεί ότι ο Μιωνής τους «έγραψε» μυστικά και στο Μαξίμου, τον Φεβρουάριο του 2016, όταν, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, του ζήτησε να πληρώσει «δικαστικά έξοδα» 300.000€ σε εκδότη με τον οποίο ήταν σε αντιπαράθεση, ο επιχειρηματίας. Ο Μιωνής στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αποστολή του ηχητικού ντοκουμέντου με τον Παππά, στην Προανακριτική Επιτροπή, υποστήριξε ότι όταν αρνήθηκε να καταβάλει εντός 40 ημερών αυτά τα «έξοδα», άρχισαν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος του ίδιου και του Σταύρου Παπασταύρου από τις οποίες αθωώθηκαν και οι δυο μετά από μεγάλη περιπέτεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ και τον επιχειρηματία για «μαφιόζικες μεθόδους». Ο Μιωνής υποστηρίζει ότι έκανε την ηχογράφηση μετά τις διώξεις, γιατί φοβόταν για την οικογένεια και τους συνεργάτες του.

«Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη αυτής της πράξης μου» δήλωσε. «Θεωρώ, όμως, υποχρέωσή μου να συμβάλλω, με όλες μου τις δυνάμεις, στην τιμωρία των υπευθύνων, ώστε να ξεριζωθεί οριστικά αυτό το παραδικαστικό καρκίνωμα.»

Το ερώτημα εάν έχει και άλλα ηχητικά, δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται. Εάν έχει, θα μπορούσε να γίνει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να στείλει άλλο στην Προανακριτική Επιτροπή η οποία φαίνεται να τελειώνει τις εργασίες της στις αρχές Ιουλίου ώστε έως τις 15 του μηνός να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για το αν θα παραπεμφθεί ο κ.Παπαγγελοπουλος στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει για το Ειδικό Δικαστήριο. Εφόσον κληθεί ο κ.Μιωνής να καταθέσει στο Δικαστικό Συμβούλιο, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα καταθέσει και άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, στην περίπτωση που έχει.

Διεύρυνση κατηγορητηρίου

Το ηχητικό με την συνομιλία του πρώην υπουργού Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, έχει παραδοθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε έρευνα για τα καταγγελλόμενα περί ψευδορκίας του πρώην υπουργού καθώς του εστάλη αντίγραφο και της κατάθεσης στην Προανακριτική Επιτροπή όπου αρνήθηκε ότι μίλησε ποτέ για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν η συνομιλία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό.

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι η Προανακριτική δεν θα διευρύνει το κατηγορητήριο προκειμένου να συμπεριλάβει και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς αν και υπήρξε η εισήγηση να παραπεμφθεί για το λόγο ότι ενώ γνώριζε για το παραδικαστικό σύστημα δεν το αποκάλυψε. Εφόσον προκύψουν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα η διεύρυνση του κατηγορητηρίου μπορεί να γίνει από το Δικαστικό Συμβούλιο.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr