current views are: 10

25 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση09:07

Παραλήρημα Τουρκίας μετά την επίσκεψη Δένδια – Μπορέλ στις Καστανιές Έβρου: Μην κάνετε όνειρα – Τι απαντά η κυβέρνηση

«Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

Δημοσίευση 09:07’

«Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

Για προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΕ κατηγορεί την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ο οποίος εξαπολύει επίθεση κατά  του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Καστανιές Έβρου.

Μάλιστα, ο κ. Ακσόι «κουνάει το δάχτυλο» στους δύο αξιωματούχους επειδή προέβησαν σε δηλώσεις «στα σύνορά μας».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική πλευρά για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορικά με το προσφυγικό και στέλνει αυστηρό μήνυμα σε Ελλάδα και Κύπρο: «Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Ολόκληρη η δήλωση Ακσόι:

«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε..

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.

Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος (σ.σ. GCA, δηλαδή ελληνοκυπριακή διοίκηση την αναφέρει) θα πρέπει να ξεχάσουν τα όνειρά τους πως η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κακών κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα.

Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας».

Απάντηση Πέτσα: Η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της 

Η Ελλάδα πατάει γερά στα πόδια της, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στη δήλωση Ακσόι, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών. «Βασίζεται στο εξής τρίπτυχο. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να το καταλάβουν οι γείτονές μας», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, είπε ότι δεν είναι ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας, ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. «Θα δημιουργήσει ψυχικό χάσμα ανάμεσα στους Χριστιανους και την Τουρκία αν η γειτονική χώρα αποφασίσει να κάνει αυτό το λάθος», υπογράμμισε.

Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει το ζήτημα περί επικείμενου κλεισίματος του τεμένους Αλ-Ανδαλούς στον Πειραιά και σημείωσε ότι η Ελληνική Πολιτεία εξασφαλίζει το σεβασμό όλων των δογμάτων.

Δένδιας: «Ο εκβιασμός τους απέτυχε» 

«Ο μοναδικός τρόπος για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία η Ελλάδα, είναι η γειτονική χώρα να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων».

Αυτά ήταν τα ξεκάθαρα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής επίσκεψης με τον Ζοζέπ Μπορέλ στις Καστανιές του Έβρου.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία προσπάθησε τον Μάρτιο να εκμεταλλευτεί ανθρώπινες ζωές μέσα από ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο Τούρκων αξιωματούχων, το οποίος ωστόσο απέτυχε μετά την αποφασιστική παρέμβαση Ελλάδας και ΕΕ να προστατεύσουν τα σύνορα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών ή να βοήθειας στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας.

«Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να συναντώ τον αγαπητό φίλο, Josep Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας. Αυτή τη φορά, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Καστανιές, το χερσαίο σύνορο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε αρχικά ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας να παραβιάσει τα σύνορα της Ελλάδας στέλνοντας πρόσφυγες και μετανάστες:

«Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από 4 μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή. Εκμετάλλευσης ανθρώπων που είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από Τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων, απέτυχε».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην αποτελεσματική δράση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τη βοήθεια της Ευρώπης μέσω της Frontex: «Εδώ στον Έβρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους Προέδρους του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ε. Κοινοβουλίου  και της Ε. Επιτροπής, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, εξέφρασαν στις 3 Μαρτίου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Κατά τις ημέρες που ακολούθησαν, οι δυνάμεις της FRONTEX αναπτύχθηκαν στην περιοχή και παραμένουν εδώ, έως σήμερα. Η ΕΕ απέρριψε την παραβίαση από την Τουρκία της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εργαλειοποίηση αθώων ανθρώπων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημερινή δράση και τις δηλώσεις της Τουρκίας, ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα εξαιτίας του κορωνοϊού: «Σήμερα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα εξ αιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά. Ταυτόχρονα, η ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Αλλά, επίσης, εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της. Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη.

Στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη Λιβύη, περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις.

Βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών: «Η Ελλάδα έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή.

Είμαστε πάντα ανοικτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας. Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστει το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει. Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και τους δικαίου της θάλασσας. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε και συνέχισε:

«Η μεταμφίεση, σήμερα,  των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Προέδρου  Emmanuel Macron αναφορικά με την Τουρκία ήταν οι πλέον εύστοχες και επίκαιρες.

Η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».

Μπορέλ από Έβρο: «Θα προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα – Θα στηρίξουμε την κυριαρχία σας»

«Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να στηρίξουμε σθεναρά την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στη σημερινή επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας κι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τους διοικητές του στρατού και της αστυνομίας για την ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες.

«Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό σε συνδυασμό με την πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Δένδια, τον στρατό και την αστυνομία τού επέτρεψαν, όπως τόνισε, να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που θα έχει το απόγευμα, στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ’ επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης (της έντασης)», σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις συναντήσεις που θα έχει, το απόγευμα, στην Αθήνα «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα».

«Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες», τόνισε ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, επισημαίνοντας πως θα είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας, της Ελλάδας «να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο παράδειγμα της ΕΕ σε ό,τι αφορά την καλή γειτονία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ΕΕ είναι το καλύτερο παράδειγμα στον κόσμο για το πώς μπορείς να βελτιώσεις τις σχέσεις με τους γείτονες».

Ο κ. Μπορέλ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της Frontex στην περιοχή, τα «περίπου 100 στελέχη από 20 διαφορετικά κράτη, που θα παραμείνουν εδώ καταδεικνύοντας τη στήριξη της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 


σχετικα αρθρα