ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απειλές Ακάρ εναντίον της Ελλάδας: Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά σας (Βίντεο)

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2020, 16:18
Facebook Twitter Whatsapp

«Τους λέμε, κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών. Εξαλείψτε αυτή τη διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάλογο με «δεδομένα» την αποστρατικοποίηση νησιών και τη μείωση του ελληνικού εναέριου χώρου επιθυμεί να κάνει με την Ελλάδα η Τουρκία, όπως διαφαίνεται μέσα από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Από τη μία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλεί την Ελλάδα σε διάλογο και από την άλλη ο Ακάρ θέτει παράλογες απαιτήσεις, σχολιάζοντας υποτιμητικά τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο πλαίσιο του μετώπου που διαμορφώνεται απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις: «Περιμένουν πως θα πετύχουν κάτι με την υποστήριξη τρίτων χωρών.  Τους ξεκαθαρίζουμε και τους λέμε πως δεν θα μπορέσουν να φθάσουν πουθενά, και πως αν συμβεί κάτι, οι τρίτες χώρες θα τους αφήσουν στη μέση του δρόμου».

«Τους λέμε, ελάτε να μιλήσουμε, να συμφωνήσουμε. Τους ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα των παραβιάσεων και των παρενοχλήσεων, πως προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι στα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε να τα λέμε. Τους ζητάμε να τηρήσουν τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης. Τους λέμε, κάντε αποστρατικοποίηση των νησιών. Εξαλείψτε αυτή τη διαφορά μεταξύ του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Οι τουρκικές προκλήσεις και η ελληνική αποφασιστικότητα

Η Ελλάδα από την πλευρά της απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Φροντίζει με διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις να κρατά το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολύ υψηλό επίπεδο, υπενθυμίζοντας παράλληλα στη γείτονα την ετοιμότητα των στρατιωτών μας. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πιο εμφατικής άσκηση υψηλού συμβολισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, 60 ναυτικά μίλια Νότια της Καρπάθου. Εκεί όπου οι γείτονες απειλούν με έρευνες και γεωτρήσεις αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Τόσο η επιλογή της περιοχής όσο και η απόφαση να πραγματοποιηθούν πυρά με κατευθυνόμενα βλήματα και τορπίλες αλλά και η επιλογή αυτά να πραγματοποιηθούν σε παροπλισμένο πλοίο με στόχο να βυθιστεί δεν ήταν τυχαίες αποφάσεις. Ήρθαν αμέσως έπειτα από το σκληρό μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν οργανωμένο και ισχυρό στρατό ικανό να επιφέρει τεράστιο κόστος σε όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει έμπρακτα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ευθεία επίθεση από Τσαβούσογλου σε Μακρόν

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, προχώρησε σε ευθεία επίθεση κατά του προέδρου της Γαλλίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε πως το Παρίσι ξεπερνάει τα όρια στη Λιβύη. «Βασικά η παρουσία της Γαλλίας εδώ και οι ενέργειές της είναι εκείνες που προκαλούν αναστάτωση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνεχίζοντας να βάλει κατά του Παρισιού υποστήριξε ότι «όπου υπάρχει ταραξίας και πραξικοπηματίας η Γαλλία τον υποστηρίζει. Το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και μετά αποσύρθηκαν, έφυγαν. Και τώρα έρχονται πάλι και υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για «διπροσωπία» της Γαλλίας. «Όλοι βλέπουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αποδίδοντας την αντι-τουρκική στάση του Παρισιού σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. «Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τη σύγχυση που επικρατεί μέσα στη Γαλλία, εξάγοντας τα προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό», είπε.

Έφτασε δε στο σημείο να χαρακτηρίσει τον Μακρόν ως υπεύθυνο για… εγκλήματα πολέμου. Όπως δήλωσε, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. «Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές και κατά της Αιγύπτου.

Μάλιστα εξαπέλυσε βέλη κατά της Αιγύπτου: «Πόσο κοντά είναι η Τζούφρα και η Σύρτη στα σύνορα της Αιγύπτου; Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ακριβώς στη μέση της Λιβύης. Από πού κι ως πού είναι κόκκινη γραμμή σας; Γιατί το λέτε αυτό, πώς αποτελεί κόκκινη γραμμή; Εκτός αν κάνετε τους υπεργολάβους άλλων, ή εποφθαλμιάτε τις πετρελαιοπηγές και τα αποθέματα εκεί. Γιατί είναι κόκκινη γραμμή για εσάς το κέντρο της Λιβύης; Να μας το εξηγήσετε».