ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν- Η προφητική δήλωση του Πρωθυπουργού στο STAR – Το μήνυμα της Αθήνας

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 26 Ιουνίου 2020, 17:18
Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν- Η προφητική δήλωση του Πρωθυπουργού στο STAR – Το μήνυμα της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp

Πώς κλείστηκε το τηλεφωνικό ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Τι συζήτησαν. Τι είχε πει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του την 25η Μαΐου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για πολλούς μπορεί να ήταν «κεραυνός εν αιθρία» η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, την ώρα που η ένταση με τις προκλητικές δηλώσεις έχει πιάσει κόκκινο. 

Και μάλιστα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν είχε  πει σε Τούρκους δημοσιογράφους πως δεν θέλει να βρεθεί ούτε στον ίδιο χώρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο όσοι παρακολουθούν  προσεκτικά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας ανέμεναν κάποια πρωτοβουλία. 

Άλλωστε, καθόλου τυχαία δεν ήταν τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Star" και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, «Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας»

Η επικοινωνία αυτή έρχεται, μάλιστα, σε μια περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξαιτίας των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, ενώ είναι η πρώτη επί της ουσίας επαφή των δύο ανδρών μετά από τη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η επικοινωνία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κανονίστηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα ήταν χαμηλής ατζέντας όπως αυτό της COVID-19 και του τουρισμού δεδομένου ότι και η Ε.Ε. εξετάζει από ποιες χώρες θα δεχθεί επισκέπτες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα η Τουρκία να είναι μεταξύ αυτών των χωρών. H αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό το φως της σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο της ΕΕ που αφορά στο άνοιγμα των συνόρων τρίτων χωρών για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι θέμα που «καίει» τον Ερντογάν. Κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε, μάλιστα, επ΄ αυτού ότι η Ελλάδα δεν είναι επί της αρχής αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών, για τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια κοινή πρωτοβουλία επικοινωνίας για να «σπάσει ο πάγος» καθώς ήταν η πρώτη μετά από πολλούς μήνες. Οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε θέματα υψηλής πολιτικής, η συζήτηση είχε έναν κοινό τόπο να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας και να υπάρξει μια μερική έστω εκτόνωση. Για αυτό και η συγκεκριμένη θεματολογία, ώστε να δημιουργηθεί καταρχήν ένα διαφορετικό κλίμα και να αφήσουν για τη συνέχεια τα πιο ακανθώδη ζητήματα.

Πηγή δίπλα στον Πρωθυπουργό έλεγε στο newpost ότι, «διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους δεν μπορεί να υπάρξει. Η συγκυρία επιβάλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής έντασης» τονίζοντας, ωστόσο με νόημα, «ότι αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και εκπτώσεις στα εθνικά μάς θέματα».