ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά: «Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς»

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2020, 17:03
Παρέμβαση Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά: «Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Θέση για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον τρόπο που πρέπει να χειριστεί την κατάσταση η Ελλάδα πήρε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία κοντεύει να “γκριζάρει” το μισό Αιγαίο» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει πως για να αποφύγουμε μία σύγκρουση πρέπει να τους «πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα».

Τη δική του διαχωριστική γραμμή τραβάει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέναντι σε όσους εισηγούνται να ανοίξει ένας διάλογος με την Τουρκία, υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς!» διαμηνύει με τη συνέντευξή του, ενώ εμφανίζεται αντίθετος και στην προοπτική μιας προσφυγής στη Χάγη, στη βάση ενός «συνυποσχετικού» που θα παρακάμπτει – όπως αναφέρει – το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μέσα στο σκηνικό που διαμορφώνεται, το βασικό όπλο της χώρα μας είναι, κατά τον πρώην πρωθυπουργό, να κινηθούμε αποτρεπτικά και να πείσουμε την Τουρκία ότι, εάν έμπρακτα παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, «είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα».

Ο κ. Σαμαράς είναι αντίθετος σε έναν διάλογο με την Τουρκία: «Δεν έχουμε απέναντί μας έναν “καλοπροαίρετο γείτονα” που ζητάει να διευθετήσουμε τις πάγιες διαφορές μας. Εχουμε έναν επιθετικό γείτονα που θέτει συνεχώς νέα ζητήματα και προχωρά σε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εχουμε προκλητικές κινήσεις αναθεωρητισμού - επεκτατισμού εις βάρος μας.

Τι ακριβώς “διάλογο” να κάνουμε με την Τουρκία; Μήπως, αν τα νησιά μας έχουν πλήρη επήρεια ΑΟΖ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – που όμως η Τουρκία δεν το δέχεται; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει γεωτρύπανα να κάνουν έρευνα και εξόρυξη πάνω σε ελληνική ΑΟΖ; Αν έχει δικαίωμα να στέλνει εργαλειοποιημένους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα; Αν μπορεί να υπογράφει παράνομες συμφωνίες με τρίτες χώρες καταπατώντας την Ελληνική ΑΟΖ – συμφωνίες που όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής καταγγέλλουν ως παράνομες; Αυτά όλα είναι «πειρατικές» ενέργειες. Και διάλογο με «πειρατές» δεν κάνει κανείς!

Οποιος παίρνει στα σοβαρά τον διάλογο θυμάται πάντα το εξής: Οτι πριν κάτσεις στο τραπέζι, ο απέναντι πρέπει και να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος. Γι’ αυτό με «πειρατές» δεν διαπραγματεύεται κανείς».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών: «Εμείς επιμένουμε ότι μοναδική διαφορά μεταξύ μας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Αλλά η Τουρκία θέτει συνεχώς νέα ζητήματα. Πριν από τα Ιμια δεν υπήρχε αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Τώρα κοντεύει να «γκριζάρει» το μισό Αιγαίο! Κι εμείς σωστά επιμένουμε ότι βάση επίλυσης των διαφορών μας είναι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που σήμερα το έχουν προσυπογράψει πάνω από 160 χώρες. Αλλά η Τουρκία δεν το δέχεται, ούτε το έχει προσυπογράψει, ακριβώς γιατί το Διεθνές Δίκαιο «συμφέρει» τις ελληνικές θέσεις. Θέλει, λοιπόν, να πάμε στη Χάγη υπογράφοντας προηγουμένως ένα «συνυποσχετικό» που παρακάμπτει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Όσον αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και αν αυτό συμφέρει τις ελληνικές θέσεις, ο ίδιος τόνισε ότι: «Ναι. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο,τι σου αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είσαι σε θέση και να το υπερασπιστείς. Γιατί αλλιώς κινδυνεύεις να το χάσεις... Το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει απερίφραστα ότι τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια σε αιγιαλίτιδα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ. Που σημαίνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται και για τη στεριά. Τελεία και παύλα. Μόνες εξαιρέσεις από τον κανόνα, οι «βράχοι» που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη ζωή, ούτε οικονομική ζωή γενικότερα. Ετσι, όλα τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλορίζου και προφανώς η Κρήτη, όλα έχουν πλήρη δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Αλλά δεν θέτει υπό αίρεση την... ύπαρξή της! Δεν εξαρτά το αν μια χώρα έχει ΑΟΖ από το αν το... δέχεται ο γείτονάς της! Τα όρια της ΑΟΖ πρέπει να συζητήσουμε με τον γείτονα. Οχι το αν... υπάρχει ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν έχει διαφωνίες «οριακές» – δηλαδή για τα όρια της ΑΟΖ. Αμφισβητεί πλήρως ότι τα νησιά μας έχουν ΑΟΖ!».

Για το αν η σύγκρουση με την Τουρκία είναι η μόνη επιλογή αν δεν υπάρξει διάλογος: «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει τη σύγκρουση. Αλλά όταν ο άλλος έρχεται και σου παραβιάζει την κυριαρχία, δεν έχεις το «δίλημμα» αν θα υπερασπιστείς την κυριαρχία σου ή όχι. Η υπεράσπιση της κυριαρχίας σου από ευθεία πρόκληση είναι υποχρέωση κάθε κράτους. Αν την αθετήσουμε, τότε παύουμε να υπάρχουμε ως κυρίαρχο κράτος! Αλλά παύουν και όλοι οι άλλοι να μας αντιμετωπίζουν ως κυρίαρχο κράτος».

Για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μειώσει τον κίνδυνο σύγκρουσης: «Να τους πείσουμε ότι αν έμπρακτα παραβιάσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα! Και «έτοιμοι» και «αποφασισμένοι. Αυτό που είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, πριν από λίγες μέρες. Που δεν είναι διαφορετικό απ’ ό,τι είχε πει και ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο Τραμπ. Αλλά και άλλοι έλληνες αξιωματούχοι. Απλώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε ως στρατιωτικός. Με στρατιωτική γλώσσα. Και καλά έκανε. Τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την αξιοπιστία της ελληνικής αποτροπής – και στα μάτια των εχθρών μας και στα μάτια των δυνητικών συμμάχων μας».

Για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί συμμαχίες: «Ασφαλώς! Εμένα ρωτάτε; Οταν προχωρήσαμε στη στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, κάποιοι μας έλεγαν να μην το κάνουμε. Να παραμείνουμε σε «σύσφιγξη» των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ. Να μη δώσουμε «στρατηγική διάσταση» και να μην εντάξουμε και την Κύπρο στον «τριμερή άξονα». Εμείς το προχωρήσαμε. Και τώρα έχουμε την «τριμερή» αυτή, που είναι συντελεστής ισχύος για την Ελλάδα. Κι ύστερα μας έλεγαν να μην προχωρήσουμε στο άνοιγμα με την Αίγυπτο του Σίσι. Που το τολμήσαμε και πάλι, μαζί με την Κύπρο – πήγαμε στο Κάιρο με τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Νοέμβριο του 2014. Και εγκαινιάσαμε τότε και δεύτερη «τριμερή»: Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, αυτή τη φορά. Κάποιοι τότε με επέκριναν και γι’ αυτό. Αλλά ευτυχώς δεν τους άκουσα. Αν έχουμε κάτι χειροπιαστό στα χέρια μας από πλευράς συμμαχιών σήμερα, είναι αυτές οι δύο “τριμερείς”».

Σχετικά με την Αίγυπτο και το ότι δεν συνεργάζεται για την ΑΟΖ με την Ελλάδα: «Μην προεξοφλούμε ποτέ από την αρχή τι θα γίνει στο τέλος! Αλλιώς – αν όλα ήταν λυμένα από την αρχή – δεν θα χρειαζόταν «υψηλή στρατηγική». Και είδατε τι ομολόγησε μόλις προχθές ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Νταβούτογλου: Οτι ήδη από το 2012 η Τουρκία ετοιμαζόταν να συνεργαστεί με την Αίγυπτο του Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων. Για να εφαρμόσουν μαζί το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» και τη διχοτόμηση της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ίδιος αποκαλύπτει τώρα ότι μπήκανε μπροστά του Ελλάδα και Ισραήλ. Κι έτσι το σχέδιό τους ακυρώθηκε...

Σας θυμίζω, λοιπόν, πως μόλις ο Σίσι ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μόρσι, εμείς χτίσαμε αμέσως τη νέα στρατηγική σχέση μας με Αίγυπτο και Ισραήλ. Και κάποιοι πάλι με αποδοκίμαζαν ξανά. Ο Νταβούτογλου κατάλαβε τι κάναμε τότε. Μερικοί εδώ δεν το έχουν καταλάβει ακόμα...

Η Αίγυπτος βρίσκεται σήμερα σε ρήξη με την Τουρκία. Το Ισραήλ το ίδιο. Τα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου το ίδιο. Και πολλές άλλες χώρες δυσφορούν με τη στάση της Τουρκίας. Η Γαλλία, για παράδειγμα. Αν εμείς αντέξουμε τις πιέσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα για το σύμπλεγμα Καστελλορίζου, έχουμε να κερδίσουμε πολλά από το αντι-τουρκικό μέτωπο που δημιουργείται στην περιοχή μας. Αν δεν αντέξουμε τις πιέσεις, αν μόνοι μας συνθηκολογήσουμε, τότε δεν χρειαζόμαστε καμιά... “συμμαχία”».