ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης στο «Ραντάρ»: Πότε μπορεί να γίνει ο ανασχηματισμός- Αναβάθμιση Χαρδαλιά

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2020, 13:08
Γεραπετρίτης στο «Ραντάρ»: Πότε μπορεί να γίνει ο ανασχηματισμός- Αναβάθμιση Χαρδαλιά
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά την 1η Ιουλίου ανοιχτό το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Πρέπει να είστε σε εγρήγορση», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις επικείμενες «διορθωτικές κινήσεις» του κυβερνητικού σχήματος από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εμμέσως πλην σαφώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha 989, ο υπουργός Επικρατείας, τόνισε ότι από 1η Ιουλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί το μεγάλο άνοιγμα του Τουρισμού, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να γίνει ανασχηματισμός: «Για να υπάρξει ανασχηματισμός, ή διορθωτικές κινήσεις, όπως θα συμβεί τώρα, θα πρέπει να έχουμε έναν ουδέτερο χρόνο, όχι όσο είσαι μέσα στην κρίση. Από τη στιγμή που ανοίγουμε τον Τουρισμό αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος κι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα προχωρήσει σε αυτή τη διόρθωση».

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, «είχαμε μεγάλη ανατροπή», αναφορικά με τη φύση και την αντιμετώπιση κάποιων υπουργείων: «Το υπουργείο Υγείας το αντιλαμβανόμασταν ως ένα υπουργείο υψηλής πολιτικής» και λόγω της κρίσης αποδείχτηκε πως «είναι ένα υπουργείο που πρέπει να στηρίζεται σε κατεξοχήν τεχνοκρατικά δεδομένα».

«Η δική μας τοποθέτηση δεν ήταν να αποδομήσουμε το ΕΣΥ, αλλά να το ενισχύσουμε, με τρόπο που μπορεί να λειτουργεί αρμονικά με τον ιδιωτικό τομέα και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε τον Νίκο Χαρδαλιά ως ένα «από τους πιο σπουδαίους υφυπουργούς μας» κι ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισής του, τόνισε: «Ο κ. Χαρδαλιάς έχει ήδη αναβαθμιστεί μία φορά κι έχουμε πάντα υπόψη μας ότι το να αναβαθμίζεις ή να υποβαθμίζεις με βάση του παραγόμενου έργου, το επιδοκιμάζουμε και το θεωρούμε αναγκαίο», προσθέτοντας χαριτολογώντας πως ο κ. Χαρδαλιάς «έχει μεγάλο φαν κλαμπ». «Μου έστειλαν μηνύματα από το νησί μου, την Κάρπαθο, όπου μετέβη και μου είπαν πόσο ανακουφισμένοι αισθάνθηκαν από τον επαγγελματισμό που επέδειξε», πρόσθεσε.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, «Με κάλεσαν από τη Γαλλία για να μου πουν πώς θα είναι δυνατόν να αναλάβουν τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία».

Αναφερόμενος στους Αμερικανούς ταξιδιώτες που ενδεχομένως να φθάσουν στη χώρα μας μέσω άλλων χωρών, στις οποίες επιτρέπεται να ταξιδέψουν, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό τους, μέσα από ειδικό σύστημα παρακολούθησης και επισήμανε πως θα υποβάλλονται σε έλεγχο. 

Ζήτησε από τους πολίτες «να αισθάνονται ασφάλεια», και τούτο γιατί έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο «εκείνος ο οποίος προέρχεται από χώρα στο "κόκκινο", θα εναπόκειται σε έλεγχο ανεξαρτήτως αν θα είναι απευθείας η πτήση ή όχι. Αυτό που εμάς ενδιαφέρει, είναι πού βρέθηκε τις τελευταίες 15 ημέρες. Θα ελέγχουμε είτε ολόκληρες πτήσεις είτε μεμονωμένους επιβάτες πτήσεων», δήλωσε για το θέμα. 

Μελετάται ακόμη και μηδενική προκαταβολή φόρου για ζημιογόνες επιχειρήσεις

Αναφορικά με την προκαταβολή φόρου, δεν απέκλεισε να παρθεί απόφαση για ακόμη και να είναι «μηδενική»: «Έχει ήδη εξαγγελθεί ότι θα έχουμε μείωση στην προκαταβολή φόρου. Μελετάται και μία μεγαλύτερη εξατομίκευση. Εχετε δίκιο, δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που θα είναι οι περισσότερες, θα πρέπει επί βάση περσινών κερδών να δώσουν προκαταβολή φόρου. Μελετάται να απομειωθεί ή ακόμα και να μηδενιστεί η προκαταβολή φόρου. Είναι εύλογο».

Για την τηλεφωνική επικοινωνία, τέλος, του πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε εμφατικά: «Για μας είναι θέμα αρχής η πολιτική των ανοικτών διαύλων. Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλα προβλήματα γειτονίας, πόσο μεγάλες δυσκολίες κατανόησης μπορεί να έχεις για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι, γιατί θα πρέπει να απαμβλύνονται οι αντιθέσεις. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη κοινωνία», επιχειρηματολόγησε, «να μην υπάρχει ανοιχτότητα μεταξύ γειτονικών κρατών. Καταλαβαίνω την κλιμακούμενη επιθετικότητα και στη ρητορική και ενίοτε και στις δράσεις εκ μέρους της Τουρκίας, εμείς εξακολουθούμε να προχωρούμε με τις δικές μας κόκκινες γραμμές, που είναι αυτονόητες. Είναι η εθνική κόκκινη γραμμή της κυριαρχίας», υπογράμμισε κλείνοντας.

Στο θέμα της δισυπόστατης (υγειονομικής - οικονομικής) κρίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα επέκεινα μιας κρίσης, η οποία, υγειονομικά, δεν έχει κλείσει. Οι πολίτες, πέρα από το ζήτημα του πορτοφολιού, το οποίο είναι αναγκαίο, θα πρέπει να έχουν και μια ψυχολογική ασφάλεια για να μπορούν να κινηθούν. Και, επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία, κανείς δεν έχει κανονίσει ακόμη τις διακοπές του γιατί υπάρχει αυτού του τύπου η ανασφάλεια, πώς θα κινηθούμε κ.λ.π. -«και όλοι βρίσκονται σε μια κατάσταση στην οποίαν αισθάνονται ότι μπορεί εύκολα να έχουν ανατροπές στη ζωή τους». Κατά συνέπεια, συνέχισε, «το α' 15νθήμερο της νέας τουριστικής περιόδου, οι επόμενες 2-3 εβδομάδες, να πάνε καλά και στο υγειονομικό - επιχειρησιακό κομμάτι και στο οικονομικό, ώστε να δημιουργηθεί ένα momentum στους πολίτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να μπορέσει να κινηθεί πολύ περισσότερο η αγορά. Για μένα είναι μεγάλο βαρόμετρο, οι πρώτες εβδομάδες...», τόνισε επίσης.