current views are: 16

29 Ιουνίου 2020
Δημοσίευση13:52

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Κατατέθηκε στη Βουλή

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Οι στόχοι της κυβέρνησης. Ο οργανωτής της πορείας και ο διαμεσολαβητής.

Δημοσίευση 13:52’

Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Οι στόχοι της κυβέρνησης. Ο οργανωτής της πορείας και ο διαμεσολαβητής.

Στη Βουλή κατατέθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις / συναθροίσεις και τις πορείες/διαδηλώσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που είχε δοθεί σε διαβούλευση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από 4 μήνες.

Δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Τι είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Σχετικά με το νομοθετικό έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί, σας γνωρίζω ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις συναθροίσεις. Το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων. Κατοχυρώνεται έτσι το δικαίωμα όσων επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, χωρίς όμως να καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών», είπε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει την ταλαιπωρία των πολιτών από διαδηλώσεις που δεν είναι μαζικές. Να αποφευχθούν τα κυκλοφοριακά «εμφράγματα» για συγκέντρωση 50 ή 100 ατόμων που βλέπουμε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτόν και θεσμοθετείται η ενημέρωση των πολιτών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας για τη real time εξέλιξη των συγκεντρώσεων και την κατάσταση στους δρόμους. Στόχος είναι οι πολίτες να ενημερώνονται από την προηγούμενη ημέρα για τον τόπο και τον χρόνο των συγκεντρώσεων και τις συνακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου δεν αλλάζει την επιχειρησιακή διαχείριση των συναθροίσεων από τις αστυνομικές άλλα οργανώνει το πλαίσιο στο οποίο γίνονται διαδηλώσεις και πορείες. 

Οργανωτής και διαμεσολαβητής 

Κεντρικό ρόλο θα έχουν δύο πρόσωπα, ο οργανωτής και ο διαμεσολαβητής. Ο οργανωτής, ο υπεύθυνος της διαδήλωσης, οφείλει να γνωστοποιήσει εγκαίρως στην αρμόδια αστυνομική αρχή την πρόθεση να καλέσει σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, προκειμένου να λάβει τη σχετική άδεια.

Αυτή ορίζει πού επιτρέπεται να γίνει η συνάθροιση ανάλογα με το μέγεθός της, αλλά και τον βαθμό επικινδυνότητας «ως προς την πιθανότητα διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής». Η συνάθροιση – όπως ισχύει και σήμερα – μπορεί και να απαγορευτεί ή να περιοριστεί. Πάντως, τα συγκεκριμένα κριτήρια και ο ορισμός της έγκαιρης γνωστοποίησης μένουν να διευκρινιστούν από το ΠΔ

Από την άλλη πλευρά, έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ή του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, που συνεργάζεται διαρκώς και άμεσα με τον οργανωτή.

Για την απαγόρευση, περιορισμό ή διάλυση εν εξελίξει δημόσιας συνάθροισης αρμόδια είναι η κατά τόπον αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων, ενώ για τη διάλυση δεν απαιτείται άδεια εισαγγελέα, παρά μόνο ενημέρωση. Σε περίπτωση δε απαγόρευσης διαδήλωσης, οι αιτιάσεις για αναστολή εκτέλεσης κατατίθενται στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, που πρέπει να αποφασίσει μέσα σε τρεις ημέρες.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η πανδημία έδωσε χρόνο για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις περί αστυνομικής βίας μετά το μπαράζ επιχειρήσεων των ΜΑΤ σε Εξάρχεια, ΑΣΟΕΕ και Κουκάκι στις αρχές του χρόνου.

Ωστόσο, η έντονη αντίδραση είναι δεδομένη από την αντιπολίτευση. Η κριτική που κυριάρχησε από την πρώτη στιγμή είχε στο επίκεντρο την «επαναφορά» του χουντικού νόμου για τις συναθροίσεις, που ουσιαστικά απαγόρευε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, ο συνταγματολόγος κ. Νίκος Αλιβιζάτος, που συμμετείχε στη σύνταξη της πρότασης νόμου του τότε δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη (2012), στην οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «κραυγαλέα ανακρίβεια».

Πυρά Ραγκούση

Ήδη ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ +Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Στην Ελλάδα, τελευταία φορά που υπήρξε νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες ήταν επί Χούντας το 1971. Ένας νόμος που παρέμεινε νεκρός σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αλλά αναβιώνει τώρα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη»


σχετικα αρθρα