ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από Τυνησία: Να αποχωρήσουν από τη Λιβύη οι Τούρκοι για να βρεθεί λύση στην κρίση

Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2020, 18:51
Δένδιας από Τυνησία: Να αποχωρήσουν από τη Λιβύη οι Τούρκοι για να βρεθεί λύση στην κρίση
Facebook Twitter Whatsapp

Το διεθνές δίκαιο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, εξήγησε στον Πρόεδρο της Τυνησίας ο Νίκος Δένδιας στη διάρκεια συνάντησής τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ελληνική θέση αρχής για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών εξήγησε στον Πρόεδρο της Τυνησίας, Kais Saied, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας «το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο».

Σε σχέση με το ζήτημα της Λιβύης ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Πρέπει να πω ότι εκτίμησα ιδιαίτερα την θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον Λιβυκό λαό. Μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια: «Είχα την ευκαιρία και την τιμή σήμερα να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Τυνησίας και να έχω μαζί του μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση για τις προοπτικές των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Τυνησίας, για το πώς μπορούμε προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε περαιτέρω σημεία σύγκλισης. Για το πώς η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει την Τυνησία να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση της πανδημίας COVID-19, την οποία η Τυνησία  αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία,  αλλά και για τη δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία  της Τυνησίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της Τυνησίας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω με την τον Πρόεδρο της χώρας την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Πρέπει να πω ότι εκτίμησα ιδιαίτερα την θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον Λιβυκό λαό. Μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και πάλι τη θέση αρχής της χώρας μου, την ελληνική θέση, δηλαδή ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Είχα επίσης την ευκαιρία να μεταφέρω στην Α.Ε. τον Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».