ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για μεταναστευτικό: Η Τουρκία εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2020, 15:59
Δένδιας για μεταναστευτικό: Η Τουρκία εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Αιχμές του υπουργού Εξωτερικών μετά τη διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία. Τι δήλωσε για το συριακό.

Αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του μετά την διάσκεψη των Βρυξελλών για την κατάσταση στη Συρία. Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ, υπενθύμισε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας στο προσφυγικό, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού στην ανοικοδόμηση της Συρίας.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Στη σημερινή, τέταρτη Διάσκεψη Βρυξελλών για τη Συρία, στην οποία μετείχα μέσω τηλεδιάσκεψης, εξετάσαμε την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα και την περιοχή και συζητήσαμε για την παροχή επιπλέον υποστήριξης.  Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλα δεινά στον Συριακό λαό, εκριζώνοντας χιλιάδες ανθρώπους από τις εστίες τους.

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας έχει καταστραφεί και για την αποκατάστασή τους απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από πλευράς διεθνούς κοινότητας και η εξεύρεση σημαντικών πόρων. Καθοριστικής σημασίας για τη Συρία και τον πληθυσμό της παραμένει η πλήρης εφαρμογή των συναφών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η εξεύρεση πολιτικής λύσης συριακής ιδιοκτησίας χωρίς την ανάμειξη τρίτων κρατών, αλλά και η εξασφάλιση της ενότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Απώτερος σκοπός των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.  Προς το σκοπό αυτόν, εξέφρασα την ετοιμότητα της Ελλάδος να συνεχίσει να συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Τέλος, με αφορμή αναφορές της Τουρκίας στη χώρα μας, υπενθύμισα την πρόσφατη μεθόδευση της Τουρκίας η οποία εργαλειοποίησε τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».