ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρίγος στο «Ραντάρ» για «παιχνίδι» Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά: Ροκανίζει τον χρόνο μέχρι τις εκλογές

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2020, 17:01
Facebook Twitter Whatsapp

«Το θέμα μπορούσε να λυθεί - αν ήθελε να το κάνει άμεσα ο Ερντογάν – με ένα προεδρικό διάταγμα, που θα ορίζει την Αγιά Σοφιά τέμενος για κάποιες ώρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες θα λειτουργεί ως μουσείο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, ροκανίζοντας τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία, κάνει λόγο ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Η προσφυγή έγινε από δύο σωματεία, οργανώσεις, που αμφισβητούν κατά πόσο ο Κεμάλ Ατατούρκ υπέγραψε το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Αγιά Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο. Ισχυρίζονται, δηλαδή ότι είναι πλαστή η υπογραφή», τόνισε ο διεθνολόγος και πρόσθεσε: «Όταν έρχεται έπειτα από 90 χρόνια και κρίνει ότι είναι πλαστή η υπογραφή, αντιλαμβάνεσαι πόσο έωλο είναι αυτό το σύστημα».

«Ο Ερντογάν θα το τραβήξει σε βάθος χρόνου», εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ, κάτι που επιβεβαιώνει και η αναστολή της απόφασης από το τουρκικό ΣτΕ.

«Αν είναι θετική η απόφαση για τον Ερντογάν, δεν θα γίνει η Αγιά Σοφιά αυτομάτως τέμενος, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα προεδρικό διάταγμα. Θα το κρατάει στην επικαιρότητα για μεγάλο διάστημα, δεν έχει άμεσα συμφέρον να το κάνει τώρα».

Όπως είπε, μάλιστα, το θέμα μπορούσε να λυθεί - αν ήθελε να το κάνει άμεσα ο Ερντογάν – με ένα προεδρικό διάταγμα, που θα ορίζει την Αγιά Σοφιά τέμενος για κάποιες ώρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες θα λειτουργεί ως μουσείο.

«Δεν θέλει να το λύσει με αυτό τον τρόπο. Προτιμά να το κρατά στην επικαιρότητα γιατί θεωρεί έτσι κρατά ζωντανό το εθνικιστικό και θρησκευτικό συναίσθημα των Τούρκων», πρόσθεσε.