ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις πορείες

Δημοσίευση 2 Ιουλίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 2 Ιουλίου 2020, 17:25
Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις πορείες
Facebook Twitter Whatsapp

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες συναθροίσεις. Αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις "Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις". Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Πρεμιέρα με αντιπαράθεση

Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, έκανε πρεμιέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Φουλ επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεσμικές εγγυήσεις ζητεί από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ούτως ώστε να δώσει θετική ψήφο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο χειρότερο κι από τα σχετικά διατάγματα της Χούντας και καταγγέλλοντας ως «απολυταρχικό» το μοντέλο διακυβέρνησης.

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Αυτό που θέλετε είναι να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, από το δικαίωμά τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον καταχραστή, τον βιαστή, τον πολίτη διαδηλωτή, που αν συμμετέχει σε συγκέντρωση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ είναι κατηγορούμενος και τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.

Εξίσου σκληρή ήταν και η κριτική του ΚΚΕ, τα οποίο δια του ειδικού αγορητή του Γιάννη Γκιόκα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντάς το ως «κατάπτυστο» και «τερατούργημα» και υποστηρίζοντας ότι με την εισαγωγή σύγχρονων κανόνων καταστολής και τρομοκρατία έχει στόχο να ποινικοποιήσει κάθε αμφισβήτηση κι αντίδραση.

Στο «ναι μεν αλλά...» κινήθηκε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της προώθησης κανόνων για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών, αλλά έκρινε ότι η υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου έχει ελλιπείς εγγυήσεις και συνεπώς καθίσταται προβληματικό. Ο κ. Καμίνης εστίασε κυρίως στο ζήτημα του συνόλου των αρμοδιοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ χωρίς την προηγούμενη εμπλοκή εισαγγελικής αρχής, ζητώντας βελτιώσεις και τηρώντας στάση αναμονής για την υπερψήφιση ή μη του νομοσχεδίου.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφονται τα στοιχεία της αστυνομίας, που παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, για την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο πραγματοποιούνταν 1.476 διαδηλώσεις ετησίως στο κέντρο της Αθήνας εκ των οποίων μόλις οι 70 είχαν συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Καραγκούνης: «Άκρατος λαϊκισμός»

Τις επικρίσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ  «φαιδρότητες» και «άκρατο λαϊκισμό» και κατηγορώντας τον εμμέσως ότι ταυτίζεται με την ανομία και την ατιμωρησία. «Είναι αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσα της να μην παραλύουν επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες με το έτσι θέλω μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με καταχρηστικό τρόπο. Δεν τσουβαλιάζω προφανώς. Το νομοσχέδιο σταθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το δικαίωμα στη ζωή, την περιουσία και την ελεύθερη κίνηση. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των λεγόμενων μπαχαλάκηδων. Κάποιοι με φαιδρότητες θέλουν να συντηρήσουν την ανομία. Αυτές τις θλιβερές κορώνες για τη Χούντα να τις εκτοξεύσετε αλλού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη ΝΔ αυτές οι φαιδρότητες δεν την αφορούν.  Άλλο η Δημοκρατία κι άλλο η ανομία και η ατιμωρησία», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Ακόμη πιο αυστηρές ποινές και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα για όσους προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία, ζήτησε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση, ενώ  «ακροδεξιό αυταρχισμό» και πολιτική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», καταλόγισε στην κυβέρνηση η Αγγελική Αδαμοπούλου εκ μέρους του ΜέΡΑ25.