ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις συμπληγάδες της οικονομίας και της ανεργίας – Η στήριξη της εργασίας το μεγάλο στοίχημα για τον Μητσοτάκη - Όλα τα μέτρα – Έρχεται νέο πρόγραμμα

του Νίκου Παναγιωτόπουλου - Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2020, 11:43
Στις συμπληγάδες της οικονομίας και της ανεργίας – Η στήριξη της εργασίας το μεγάλο στοίχημα για τον Μητσοτάκη - Όλα τα μέτρα – Έρχεται νέο πρόγραμμα
Facebook Twitter Whatsapp

Η υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού φαίνεται να λειτουργεί ως επιταχυντής μιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας με την κυβέρνηση να θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη της εργασίας.

Τι θα γίνει με την ελληνική οικονομία; Κινδυνεύει να βουλιάξει σε βαθιά ύφεση η Ελλάδα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και του φόβου ενός δεύτερου κύματος; Στα ερωτήματα αυτά προσπαθούν να απαντήσουν κόμματα, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η υγειονομική κρίση φαίνεται να λειτουργεί ως επιταχυντής μιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αστάθειας και συνεπώς η διάρκεια και οι συνέπειες της κρίσης είναι πολύ πιθανό να υπερβούν τη χρονική έκταση της πανδημίας. Έτσι αποσταθεροποιεί περαιτέρω το διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον με σοβαρές συνέπειες στις εθνικές οικονομίες και ειδικά εκείνες, όπως η ελληνική, των οποίων οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό που πλήττεται περισσότερο από άλλους κλάδους της οικονομίας

Όλος ο κόσμος αλλά και η χώρα μας μπαίνει στον οικονομικό δρόμο της κρίσης της πανδημίας, ο οποίος φέρνει τους πολίτες αντιμέτωπους με τον φόβο της επιστροφής στο παρελθόν των περιοριστικών πολιτικών. Η οικονομία προσπαθεί να «ξεπαγώσει» από τα περιοριστικά μέτρα και να αποκτήσει τη δυναμική της αλλά δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να «παγώσει» με μια εντολή lockdown.

Παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση συνεχίζει να είναι θετική, έχοντας μια κεκτημένη ταχύτητα από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής φάσης της κρίσης, η ανησυχία αρχίζει να επανέρχεται.

Η αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα καταγράφεται στην έρευνα της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Ο φόβος των πολιτών για την οικονομία και την ανεργία, με τις αυθόρμητες αναφορές στην πρώτη να φτάνουν στο 40% και στη δεύτερη στο 16%. Ενώ η ανησυχία για την πανδημία έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση με 14%.  

Το κλίμα αρχίζει και χαλάει στην αξιολόγηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Σε ποσοστό 53% η εκτίμηση είναι αρνητική και μόλις το 15% απαντά θετικά, ενώ ως προς τις προσδοκίες και τις προβλέψεις το 62% θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση και το 15% αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Ενώ η αποτίμηση των πολιτών ως προς την προσωπική τους κατάσταση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 38% απαντά ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση, ενώ έχουν μειωθεί στο 22% εκείνοι που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη.

Όλα τα παραπάνω δεν διαφεύγουν της προσοχής τόσο του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και της Κουμουνδούρου που προετοιμάζονται για ένα «θερμό» Φθινόπωρο και «καυτό» χειμώνα.

Η στήριξη της εργασίας το μεγάλο στοίχημα για τον Μητσοτάκη

«Τα εργασιακά και πιο συγκεκριμένα η διατήρηση των θέσεων εργασίας είναι το μεγάλο στοίχημα για το δύσκολο διάστημα που διανύουμε, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του Covid-19», λένε κυβερνητικές πηγές. Και συνεχίζουν , ότι η προστασία της εργασίας είναι ένα πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικός στόχος είναι να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις και να μπουν όσο το δυνατόν λιγότερα λουκέτα στην αγορά, σχέδιο που μπορεί να γίνει πράξη όχι μόνο με τα μέτρα απευθείας στήριξης της εργασίας, όσο και με τα διάφορα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Επίσης η κυβέρνηση μελετά ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα επιδοτούνται ασφαλιστικές-εργοδοτικές εισφορές για επιχειρήσεις οι οποίες (όχι μόνο δεν απολύουν) αλλά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες δηλαδή, από αυτές που είχαν στο τέλος του 2019.

Παράλληλα στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στα μέτρα που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί. Συγκεντρωτικά στοιχεία δικαιούχων για τα εργαλεία ρευστότητας:

  1. επιστρεπτέα προκαταβολή 2 δις ευρώ (α+β κύκλος) / 120.000 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους (έως 500 εργαζόμενους) που απασχολούν 300.000 εργαζόμενους
  2. πρόγραμμα επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων 151,4 εκ ευρώ / 41.784 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 319.119 εργαζόμενους
  3. εγγυοδοτικός μηχανισμός δανείων/ εγκρίσεις ως σήμερα για δανεισμό ύψους 2 δις ευρώ 3760 επιχειρήσεων κάθε μεγέθους
  4. πρόγραμμα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης (ΤΕΠΙΧ 1 & 2) / εγκρίσεις έως σήμερα για δανεισμό ύψους 1,787 δις ευρώ για 12787 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνολικά η κυβέρνηση διαθέτει 5 δις. ευρώ δημοσίων πόρων για ενίσχυση της ρευστότητας με δυνατότητα μόχλευσης 14,4 δις ευρώ.

Τα μέτρα 3.5 δις ευρώ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή, κινούνται επίσης σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με τη μάχη για την προστασία της δημόσιας Υγείας, έδωσε μάχη για να προστατευθούν και οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η μισθοδοσία στο σύνολο σχεδόν των απασχολούμενων της χώρας, καλύφθηκε από το κράτος, ενώ το σχετικό επίδομα θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στους  εργαζόμενους τομέων που πλήττονται: στον τουρισμό, τις μεταφορές, την εστίαση. Συνολικά, μαζί με τα κεφάλαια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν κινητοποιηθεί πόροι 24 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα θέσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή ή θα τους επαναφέρουν στη δουλειά, στηρίζοντας οικονομικά και τις δύο λύσεις, ενώ με ειδικές ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής εργασίας και οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι στον τουρισμό εξασφαλίζουν για το καλοκαίρι ένα σταθερό εισόδημα, χωρίς να χάνουν το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω έλλειψης ενσήμων.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι μελετημένο και προσαρμοσμένο στο χρόνο, ώστε να διατηρεί εφεδρείες και να εξελίσσεται δυναμικά», λένε από το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καλυφθεί κάθε κατηγορία εργαζομένων και για αυτό, αν χρειαστεί, θα διορθώνεται κάθε ειδικότερη ρύθμιση, με την ενίσχυση από πρόσθετους πόρους. Αυτό το στόχο έχει και η νέα δέσμη μέτρων στήριξης των θέσεων εργασίας και της πραγματικής οικονομίας που ανακοινώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη:

1. Η προκαταβολή φόρου μηδενίζεται για φέτος, για τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου του 2020 ήταν κατά 35% τουλάχιστον μικρότερος από εκείνον του α΄ εξαμήνου του 2019. Και μειώνεται από 30% έως 70% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Το ίδιο θα ισχύσει συνολικά για τον κλάδο των αεροπορικών και των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Αλλά και για εποχικές επιχειρήσεις, που καταγράφουν το 50% του τζίρου τους στο 3ο τρίμηνο του έτους.

Με βάση τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του α΄ εξαμήνου σε σχέση με το 2019, έκπτωση στην προκαταβολή θα έχουν και όλες οι εταιρίες, ανάλογα με τις απώλειές τους. Η οποία θα είναι 30% για όσες είχαν την μικρότερη μείωση στον τζίρο τους.

Μισή προκαταβολή, όμως, θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μία γενναία πρωτοβουλία, συνολικού κόστους 1,5 δις.

2. Εγκαινιάζεται και 3ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δις ευρώ. Η ευνοϊκή αυτή χρηματοδότηση θα αφορά, πλέον, και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Κυρίως, δηλαδή, ανθρώπους σε εποχικά καταλύματα και δραστηριότητες του τουριστικού κλάδου. Και θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου.

Πρόκειται για μια σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις που θέλουν να κρατηθούν με το κεφάλι έξω από το νερό το επόμενο διάστημα και δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

3. Η επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Πρόκειται για μέτρο κόστους περίπου 600 εκ. ευρώ.

4. Επιχειρήσεις, υποκείμενες σε ΦΠΑ, που πραγματοποίησαν κατά το 3ο τρίμηνο του 2019  άνω του 50% του ετήσιου τζίρου και οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, δλδ κατεξοχήν οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2020. Η ρύθμιση αυτή θα φτάσει επίσης τα 600 εκ. ευρώ.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις τουρισμού. Πρόβλεψη που αφορά περισσότερους από 50.000 απασχολούμενους σε ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία και το εμπόριο τουριστικών ειδών. Η παράταση αυτού του δικαιώματος θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο. Και το ύψος της υπολογίζεται στα 40 εκ. ευρώ.