ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε οι πολίτες – Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός

Δημοσίευση 5 Ιουλίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 5 Ιουλίου 2020, 11:53
«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λένε οι πολίτες – Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Απορρίπτουν τις πρόωρες εκλογές οι πολίτες σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση την ώρα που φοβούνται κυρίως για την οικονομία αλλά και την ανεργία. Υποχωρεί σε επίπεδο ανησυχίας η πανδημία του κορωνοϊού.

Κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης αφού σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis προηγείται το ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν 18%. Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και φυσικά η κυβέρνηση είναι πολλές γι’ αυτό και οι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ειδικότερα, το 82% τάσσεται κατά των πρόωρων και μόλις το 5% υπέρ! Είναι ίσως η σημαντικότερη εκδήλωση της προσδοκίας για πολιτική σταθερότητα στη χώρα και της αξίωσης για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Επίσης, υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 37,7% (έναντι 40,3% τον Μάιο), ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 19,3% (έναντι 20,9%), ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει το ΚΚΕ με ποσοστό 5,7% και το ΚΙΝΑΛ διατηρείται στο επίπεδο του 5,2%. 

 Η δημοφιλία των αρχηγών και της ΠτΔ

Σε σχέση με την απήχηση των δημοσίων προσώπων, μια σταδιακή υποχώρηση καταγράφεται στα ποσοστά δημοφιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει μεν ένα υψηλό ποσοστό δημοφιλίας (54%), ωστόσο αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά 10 μονάδες από το αντίστοιχο του Απριλίου. 

Στο μέτωπο των πολιτικών αρχηγών δημοφιλέστερος παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θετικές γνώμες να φτάνουν στο 63%. Δεύτερη ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 43%, ενώ τρίτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές γνώμες, όσες και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Συντριπτική είναι η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, με ποσοστό 50%, ενώ ο  κ. Τσίπρας συγκεντρώνει μόλις 15%. 

Τι φοβίζει τους πολίτες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το ΒΗΜΑ της Κυριακής αυτό που κυριαρχεί είναι αγωνία των πολιτών για την οικονομία και την ανεργία, με τις αυθόρμητες αναφορές στην πρώτη να φτάνουν στο 40% και στη δεύτερη στο 16%. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανησυχία για την πανδημία έχει υποχωρήσει σε αυτή τη φάση στην τρίτη θέση (με 14%), κάτι που εκτιμάται και ως αναμενόμενη απόρροια της επιτυχούς διαχείρισης στο υγειονομικό πεδίο. 

Ακόμη πιο ξεκάθαρες είναι η εικόνα στις απαντήσεις που αφορούν την αξιολόγηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Σε ποσοστό 53% η εκτίμηση είναι αρνητική και μόλις το 15% απαντά θετικά, ενώ ως προς τις προσδοκίες και τις προβλέψεις το 62% θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση και το 15% αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η αποτίμηση των πολιτών ως προς την προσωπική τους κατάσταση, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 38% απαντά ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση, ενώ έχουν μειωθεί ελαφρώς στο 22% εκείνοι που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη (από 24% τον Μάιο).