ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθρο του Νότη Μηταράκη στο Νewpost: «Μεταναστευτικό: Σχέδιο Vs Λαϊκισμός»

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2020, 07:27
Άρθρο του Νότη Μηταράκη στο Νewpost: «Μεταναστευτικό: Σχέδιο Vs Λαϊκισμός»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Από την πρώτη στιγμή επανίδρυσης του υπουργείου θέσαμε δύο στρατηγικούς στόχους: τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.   

H γραμμή που χωρίζει την αλήθεια από το ψέμα στο Μεταναστευτικό είναι, αρκετές φορές, δυσδιάκριτη. Για την αναζήτηση της, υπάρχει μόνο μία ασφαλής μέθοδος. Τα στοιχεία και τα γεγονότα. Τα αποτελέσματα, δηλαδή, πράξεων και όχι τσιτάτων και μαγικών λύσεων. Και είναι τόση, η απόσταση λόγου και έργου που δεν μπορεί να καλυφθεί με ακροβασίες και δημαγωγία.

Από την πρώτη στιγμή επανίδρυσης του υπουργείου θέσαμε δύο στρατηγικούς στόχους: τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες.   

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις υψηλές αφίξεις του πρώτου διμήνου και στη συνέχεια, με τους μάντεις δεινών που προέβλεπαν ακόμη υψηλότερες ροές, καθώς και εικόνες εθνικής ήττας στον Έβρο και τα νησιά. Η διαρκής επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας όχι μόνο συσπείρωσαν το εθνικό φρόνημα, αλλά και αναβάθμισαν τη φύλαξη των συνόρων μας. Απότοκο αυτών η μείωση των αφίξεων κατά 93% το Β' Τρίμηνο και 51% στα νησιά μας το Α' Εξάμηνο σε σχέση με το 2019. Σε 4 μήνες δεν έχει σημειωθεί καμία άφιξη στα 4 νησιά μας, ενώ το τελευταίο μήνα στην Λέσβο κατέφθασαν συνολικά 245 άτομα. Αντιστρέψαμε την τάση των ροών στη χώρα μας.

Καταλυτικό ρόλο στην μείωση των ροών επιτελεί ο γρήγορος διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες, με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Με τον αριθμό των αποφάσεων να έχει αυξηθεί κατά 88% το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το 2019. Με παρεμβάσεις και διαδικαστικές και νομοθετικές. Δεύτερον, ο δραστικός περιορισμός των παροχών, περιορίζοντας το χρόνο καταβολής επιδομάτων και στέγασης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Τρίτον, οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Είτε προς την Τουρκία με χρήση της κοινής δήλωσης του 2016 και μέσω διμερών ή πολυμερών συμφωνιών. Τέταρτον, η λειτουργία κλειστών/ελεγχόμενων κέντρων. Ξεκινώντας εντός του 2020 από Σάμο, Κω, Λέρο στα νησιά και ένα αριθμό κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα.  Δράσεις που συνολικά μειώνουν την ελκυστικότητα της χώρας μας ως προορισμός ροών.

Παρακολουθούμε και ανατρέπουμε με συνέπεια τις στρεβλώσεις που διασπείρονται -κυρίως- στα νησιά και αφορούν την αντικατάσταση των ανοιχτών δομών από τις νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές. Εγκαθιστούμε συστήματα εισόδου – εξόδου στις Δομές, με ταυτόχρονη τοποθέτηση διπλής περίφραξης σε κάθε δομή, ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας,  wifi, καθώς και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος “ΑΛΚΥΟΝΗ” με σκοπό την ταχύτερη καταγραφή, επεξεργασία και επίδοση αποφάσεων ασύλου. Με την εγκατάσταση συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης και τη διανομή καρτών εισόδου και εξόδου, διασφαλίζουμε ότι θα πραγματοποιείται με οργανωμένο τρόπο η μετακίνηση των διαμενόντων από και προς τη δομή.  

Βρεθήκαμε στο στόχαστρο του λαϊκισμού που μιλά για μια Ελλάδα που θα λειτουργεί ως ένα απέραντο hot-spot. Εμείς δίνουμε οριστικό τέλος όχι μόνο στο αφήγημα, αλλά και στις αντεθνικές φαντασιώσεις ορισμένων, θέτοντας ως στόχο την παύση λειτουργίας 60 δομών ως το τέλος του έτους. Αποσυμφορούμε όχι μόνο τις δομές, αλλά και την χώρα μας από αυτές.

Ο περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί ίσης σημασίας προτεραιότητα. Ανακτώντας τον έλεγχο του μεταναστευτικού. Δεχθήκαμε δημόσια πυρά για την αποσυμφόρηση των νησιών από μερίδα της αντιπολίτευσης που, ακόμα και σήμερα, αδυνατεί να κατανοήσει ότι οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν μειωθεί κατά 23%, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει 17.764  μεταφορές ατόμων στην ενδοχώρα (7200 το Α Εξάμημο του 2019). Αν συνυπολογίσει κανείς και την απορρόφηση των ροών, από τις αρχές του έτους, σε θέσεις φιλοξενίας, θα μπορεί να δει ολοκληρωμένο το ψηφιδωτό της αποσυμφόρησης.

Τους τελευταίους μήνες,  ενισχύσαμε το πλέγμα νομοθεσίας και ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και εντοπίσαμε διάφορα πεδία δράσης που το κράτος μας υστερούσε και έπρεπε ουσιαστικά να ανακτήσει τον έλεγχο τους.  Πεδία για τα οποία Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν ιδιοκτησιακή αντίληψη και τελικά, διαχειρίζονταν εν ονόματι της ελληνικής Πολιτείας.

Από την πρώτη στιγμή, ήμασταν ξεκάθαροι για αυτό το ζήτημα. Η Κοινωνία των Πολιτών έχει όρια και κανόνες που πρέπει να σέβεται, καθώς η δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να υποκατασταθεί. Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο ελέγχου για τα νομικά, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό. Έχουν ήδη δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118, πολύ λιγότερες από τις 450 ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση στο παλιό μητρώο του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι νέες προδιαγραφές τερμάτισαν την αμετροεπή παρουσία, αλλά και τις τάσεις αυθαιρεσίας ορισμένων ΜΚΟ. Μια περίτρανη απόδειξη ότι ο έλεγχος και η προληπτική νομοθέτηση, διασφαλίζουν το εθνικό συμφέρον.

Η απάντηση μας σε όλα αυτά είναι όχι μόνο ότι έχουμε σχέδιο, αλλά και την αποφασιστικότητα να το εφαρμόσουμε. Επενδύουμε στο χρόνο, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να αποτυπώσει τις επιπτώσεις των προσπαθειών μας και να οδηγήσει στην φθορά τα ψέματα και τον λαϊκισμό της στιγμής. Συνεχίζουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr