ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «στοιχήματα» Μητσοτάκη και ο πάγος στις πρόωρες εκλογές – Πως αξιολογούν στη ΝΔ την κάλυψη Τσίπρα σε Παππά – Ποιοι «βλέπουν» νέες αποκαλύψεις

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2020, 12:59
Τα «στοιχήματα» Μητσοτάκη και ο πάγος στις πρόωρες εκλογές – Πως αξιολογούν στη ΝΔ την κάλυψη Τσίπρα σε Παππά – Ποιοι «βλέπουν» νέες αποκαλύψεις
Facebook Twitter Whatsapp

Τα δύο κρίσιμα στοιχήματα που θα κρίνουν τη νίκη ή την ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα και η κάλυψη Τσίπρα σε Παππά. Νέες αποκαλύψεις προαναγέλλει υψηλόβαθμη κομματική πηγή στο Newpost.

Ένα ακόμη βήμα προκειμένου να βάλει πάγο στα σενάρια των πρόωρων εκλογών τα οποία διακινούν ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί τις φοβάται και θέλει να τις ξορκίσει και στελέχη της ΝΔ με το επιχείρημα ότι δεν θα βρεθεί άλλη τέτοια ευνοϊκή συγκυρία, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην προηγούμενη συνέντευξη του στη Μάρα Ζαχαρέα στο «Σταρ» είχε πει ότι δεν είναι τακτικιστής. Στη χθεσινή, στους Βασίλη Χιώτη και Παύλο Τσίμα στον «Σκάι», δήλωσε ότι θα ήταν ανέντιμο να το κάνει για μια σειρά λόγων που εξήγησε. «Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές» τόνισε. «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς; Όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας.»

Οι προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δύο κρίσιμα στοιχήματα που θα κρίνουν τη νίκη ή την ήττα του στις επόμενες εκλογές.

  • Η διαχείριση που θα κάνει στους καυτούς μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, προκειμένου να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς που υφίσταται η οικονομία από τις βαριές συνέπειες της πανδημίας. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η επιτυχία της κυβέρνησης όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών. Η πρώτη έμφαση που δίνει είναι στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων ειδικά των ασθενέστερων ταπήτων που θα δοκιμάσουν την κοινωνική συνοχή.
  • Η διαχείριση του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ από τα οποία η Ελλάδα θα μπορεί να διεκδικήσει περίπου 30 εκατ. ευρώ - οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Ιούλιο- θα κρίνει την επιχειρησιακή και οργανωτική ικανότητα της κυβέρνησης στην διεκδίκηση αυτών των κονδυλίων. Η θα κρατήσουμε «ομπρέλα» ενώ πέφτουν για πρώτη φορά τόσα χρήματα και μάλιστα με τη μορφή επιχορηγήσεων στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου ή θα αξιοποιηθούν για να αλλάξει όντως το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Ο Πισσαρίδης στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει παραδοθεί στην κυβέρνηση το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη στην οποία είχε ανατεθεί η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το πακέτο των 32 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, νικητής του Βραβείου Nobel Οικονομικών το 2010. Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα ανεβεί τα σκαλοπάτια του Μαξίμου με το σχέδιο. Εως τις 15 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει τα προγράμματα για την διεκδίκηση των κονδυλίων στην ΕΕ.

Ο ανασχηματισμός που πιθανόν να γίνει στο τρίτο 10ήμερο του Ιουλίου, θα εστιάσει και εκεί, στην ομάδα που θα συγκροτηθεί για την επεξεργασία των σχεδίων και την διεκδίκηση των κονδυλίων.

Όλα στο τραπέζι

Πολύ βαρύ είναι το κλίμα με τις αποκαλύψεις που κινούνται γύρω από τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Η αποκάλυψη του ηχητικού με τη συνομιλία του πρώην υπουργού με τον επιχειρηματία Μιωνή όπου μιλάει για το κεντρικό «μαγαζί», για την ατζέντα Παπαγγελόπουλου, τα outsourcing, για τα «πολλά λεφτά» που βγάζουν κάποιοι, για την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που αποκαλεί «τύπισα» και «κορίτσι μου» αλλά και οι καταγγελίες Καλογρίτσα για το κανάλι που τον πίεσε να κάνει, όπως υποστηρίζει ο εργολάβος, έχουν ανεβάσει στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά στον Αλέξη Τσίπρα αν και πολλά στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι ο Παππάς δεν λειτουργούσε από μόνος του, αλλά σε ανοιχτή γραμμή με τον τότε πρωθυπουργό. «Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω αυτό, αλλά περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, κατά την άποψή μου, είναι μονόδρομος» τόνισε. «Το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι δικό του ζήτημα, αλλά ένα θέμα το οποίο σίγουρα προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι η εκκωφαντική απάντηση-εκδίκηση της ίδιας της πραγματικότητας σε όλους αυτούς οι οποίοι μας κουνούσαν το δάκτυλο, κρατώντας μία ζυγαριά στην οποία έβαζαν από τη μία μεριά το δικό τους δήθεν ηθικό πλεονέκτημα» τόνισε.

Όλα στο τραπέζι

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε πλήρη κάλυψη στον Νίκο Παππά, στην ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε εδώ ενωμένοι στις επιθέσεις» δήλωσε στέλνοντας το μήνυμα για γενική κάλυψη του Νίκου Παππά αλλά και του Δημήτρη Παπαδημούλη που βρέθηκε στην επικαιρότητα με τα διαμερίσματα που αγόραζε μέσα στην ανέχεια των μνημονίων κάτω από τις αντικειμενικές τους αξίες για να τα νοικιάσει σε ΜΚΟ για μετανάστες.

Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και κοινοβουλευτική διερεύνηση για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποια είναι τα δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή» δήλωσε. «Σίγουρα υπάρχουν αποκαλύψεις, κατά την άποψή μου, πρωτοφανείς οι οποίες πρέπει να απαντηθούν.»

Εξ απορρήτων του πρωθυπουργού με τον οποίο συνομίλησε το Newpost, θεωρεί ότι η δικογραφία με αφορμή τις καταγγελίες Καλογρίτσα θα έρθει στη Βουλή διότι ο δικαστής πέφτει σε όνομα υπουργού. «Ανάλογα με τα στοιχεία που θα εμπεριέχει, η Βουλή θα αποφασίσει εάν θα γίνει εξεταστική, ή προανακριτική, (ανάλογα με την σοβαρότητα της υπόθεσης) ή εάν θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση» τόνισε.

Ο κλοιός σφίγγει. Όλα δείχνουν ότι έπονται και άλλες αποκαλύψεις. «Οι επόμενοι 12 μήνες θα έχουν πολύ... Παππά» δήλωσε υψηλόβαθμη κομματική πηγή στο Newpost. «Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται.»

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr