ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για πορείες – Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Σύγκρουση στη Βουλή

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 8 Ιουλίου 2020, 16:25
Νομοσχέδιο για πορείες – Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Σύγκρουση στη Βουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Πρεμιέρα με σύγκρουση Χρυσοχοΐδη – Ραγκούση στη Βουλή. Πιο αυστηρές ποινές για τις διαδηλώσεις ζητεί ο Κυριάκος Βελόπουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις πορείες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1-14 του νομοσχεδίου, που αφορούν στις διαδηλώσεις καθώς και επί του άρθρου 19 για τη «Σύσταση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Σύγκρουση Χρυσοχοΐδη – Ραγκούση

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί, από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια, τις φθορές, την ταλαιπωρία και την ένταση, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας μάλιστα ότι "η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η Δημοκρατία στις συγκεντρώσεις" και "αυτό θα αλλάξει".

Ο κ. Χρυσοχοΐδης απευθύνθηκε επίσης στον «διαχρονικό φίλο», τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση διότι «τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Γιάννη, εσύ σκέψου ποια σημαία κρατάς σήμερα, σκέψου καλά ποιος καταστρέφει σήμερα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης. Το κόμμα που συμμετέχεις, την έχει ακόμα σημαία, την εχθροπάθεια και την πόλωση. Τη λέω καταστροφική, διότι καταργεί βασικό κεκτημένο μεταπολίτευσης: ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι να μην είναι εχθροί, και τα μεγάλα κόμματα να εξισορροπούν τις εθνικολαϊκιστικές τάσεις, με το μεταρρυθμιστικό τους έργο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «το κεκτημένο αυτό πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη θεσμική παρακμή που ακολουθεί η ηγεσία του. Εγώ, σε αυτό το πολύτιμο κεκτημένο παραμένω αμετακίνητος. Ήταν η πυξίδα της πολιτικής μου στάσης. Χαίρομαι που συνεισφέρω στην επαναφορά του κεκτημένου αυτού, για να γυρίσουμε σελίδα μεταρρυθμίζοντας και όχι καταστρέφοντας». Κατέληξε, δε, λέγοντας στον κ. Ραγκούση: «Χαίρομαι Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα, έξω από ένα τοξικό, φωνακλάδικο κλίμα ανορθολογισμών, συνωμοσιολογίας και αντιφιλελευθερισμού».

«Όχι απλώς ποινικοποιείτε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι βαθύτερο για τη Δημοκρατία και τη φύση της: Ποινικοποιείτε την ελεύθερη έκφραση των πολιτών», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας επί του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά «στη νεκρανάσταση των νεκρών διαταγμάτων της χούντας». Ο κ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινή ζωή των πολιτών γιατί «από την ώρα που θα γίνει νόμος, θα λειτουργεί ως προβοκάτορας: Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να φέρετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Αθήνα τα "κίτρινα γιλέκα" της Γαλλίας».

«Κάνετε τα αδύνατα δυνατά να επαναφέρετε στη συνείδηση των πολλών το μίσος προς τον αστυνομικό [...] Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα αυξηθούν οι πορείες αντί να μειωθούν γιατί τώρα πια έχετε προσφέρει έναν παραπάνω λόγο», εκτίμησε ο κ. Ραγκούσης.

Αφού επανέλαβε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συναθροίζεσθαι «δεν υπόκεινται στην αδειοδότηση της αστυνομίας και σε προληπτικό έλεγχο», αναφέρθηκε στον κομματισμό που όπως είπε επαναφέρει η ΝΔ φέροντας ως παραδείγματα το «διορισμό του κ. Κοντολέοντα ως επικεφαλής της ΕΥΠ» και τον «τρόπο με τον οποίο προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς εκτός ΑΣΕΠ, εκτός πανελληνίων και τους αμολήσατε ανεκπαίδευτους στην ενεργό δράση».

Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη είπε: «Αγαπητέ Μιχάλη, εγώ δεν θα πω ποιος ήταν υπουργός επί Μαρφίν. Θα ρωτήσω εάν "θυμάσαι μήπως, αγαπητέ Μιχάλη, πόσο ήταν [...] το δημόσιο χρέος της χώρας το 2009 [...] και σήμερα, με ένα πολλαπλάσιο δημόσιο χρέος δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια της ιστορίας της. Γιατί; Γιατί δημιούργησαν κάποιοι, αγαπητέ Μιχάλη, με τους οποίους κάθεστε στα ίδια έδρανα τώρα [...] εκείνο το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα του 15%, χρεοκόπησαν τη χώρα και οδήγησαν την Ελλάδα εκτός των αγορών», είπε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας ένα μεγάλο «ευχαριστώ», γιατί «με αυτό το αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που έφεραν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, καθρεφτίζουν τις βαθύτερες σκέψεις, τις βαθύτερες ιδεολογικές αρχές, καθρεφτίζουν αυτό που έχουν στον εσωτερικό τους κόσμο».

Βελόπουλος: Να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις διαδηλώσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «εδώ κάνετε ένα βήμα μπροστά ενώ χρειάζονται δέκα» και τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών.

«Αν δεν αυστηροποιήσετε τις ποινές πάλι εδώ θα είμαστε να συνεδριάζουμε» είπε χαρακτηριστικά. Είπε ότι στη χώρα, δεν υπάρχει πρόβλημα νόμων, ότι η κυβέρνηση φοβάται την αριστερά καθώς και ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πάει να εφαρμόσει ένα νόμο που εφαρμόζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη» και αναρωτήθηκε «γιατί στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν μπαχαλάκηδες».

Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κάνει πλημμέλημα το αδίκημα αντί για κακούργημα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «θα αποτύχει πάλι γιατί φοβάμαι ότι δεν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα». Απευθυνόμενος στον Γ. Ραγκούση ο οποίος έκανε λόγο για την αντισυνταγματικότητα του νόμου είπε χαρακτηριστικά «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» προσθέτοντας ότι «το Σύνταγμα το έχουμε κάνει λάστιχο», καθώς «τα μνημόνια παραβιάζουν το Σύνταγμα με κάθε δυνατό τρόπο και οι εντολές της ΕΕ που εμπεριέχουν τα μνημόνια είναι υπέρτερες της ελληνικής νομοθεσίας».

Είπε ότι «αντισυνταγματικό είναι να φοβάται ο μαγαζάτορας να ανοίξει το μαγαζί του, να πετάει κάποιος μολότοφ και να διαλύει καταστήματα και αυτοκίνητα, να μην μπορεί ο φοιτητής ή ο καθηγητής να πάει για μάθημα στη σχολή του».