ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τις διαδηλώσεις - Μητσοτάκης: «Θρασύτατη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ» - Τσίπρας: «Φοβάστε την κοινωνία»

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2020, 16:17
Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για τις διαδηλώσεις - Μητσοτάκης: «Θρασύτατη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ» - Τσίπρας: «Φοβάστε την κοινωνία»
Facebook Twitter Whatsapp

Στα άκρα η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε η «μονομαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον επερχόμενο νόμο, υπογράμμιζοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον κατηγορεί ότι επιχειρεί «μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία».

Μητσοτάκης: Θρασύτατη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Φασισμός είναι η τυφλή βία

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τους βανδαλισμούς που έγιναν πρόσφατα στην Αθήνα και ειδικά στο μνημείο της Marfin και όπως είπε επικαλέστηκε το συμβάν αυτό για να τονίσει την σημασία του σημερινού νομοσχεδίου.

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin. Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν. Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου περί «αντιδημοκρατικών διατάξεων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «θρασύτατη από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς». «Να μην μιλούν για σχεδια καταστολής όσοι έχει αποδειχθεί ότι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των "μαγαζιών" τους όπως έλεγαν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τις αποκαλύψεις από τη μήνυση Καλογρίτσα και το ηχητικό ντοκουμέντο του διάλογου του Σάμπυ Μιωνή με τον Νίκο Παππά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. «Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα». Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες. Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο. Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει».

«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες, δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «γιατί όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων». 

«Ο νέος νόμος ασφαλώς και δεν αφορά τις καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις ή πορείες. Θέτει ωστόσο ένα πλαίσιο για το πώς θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις που απασχολούν καθημερινά τις πόλεις μας» είπε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «η διάλυση μιας συγκέντρωσης είναι πάντα το έσχατο μέτρο και θα αποφασίζεται μόνο εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις ή απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα κάποιου». «Και πάλι όμως οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών" πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι «δεν υπάρχει δικαίωμα χωρίς ανάληψη ευθύνης και ο οργανωτής της συγκέντρωσης θα είναι ο κύριος εκπρόσωπος των διαδηλωτών και ο κύριος συνομιλητής του ειδικού διαμεσολαβητή από την πλευρά της πολιτείας. Προβλέπεται παντού στην Ευρώπη. Αυτός θα μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Φοβάστε την κοινωνία

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της».  «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Σχετικά με την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. ευρώ «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας». «Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος» και πως δεν έχει άλλη επιλογή από το «να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και εν συνεχεία, εφόσον θέλει να δώσει διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είπε. «Με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση». «Με διαφάνεια και λογοδοσία, όχι έτσι», τόνισε.

Ειδική αναφορά έκανε στον κ. Γεραπετρίτη και συγκεκριμένα στο άρθρο που επιμελήθηκε σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι «το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα»

«Τι συμβαίνει;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας μας γυρίζετε σε παλαιότερες περιόδους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ζητώντας του να ακούσει όλη την κριτική και προσθέτοντας ότι κανένα ελληνικό Σύνταγμα δεν επέβαλε γνωστοποίηση συγκέντρωσης, μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, είπε. «Το κράτος είστε εσείς, βαράτε ελεύθερα κανείς δεν πρόκειται να σας ζητήσει ευθύνη. Αυτό το μήνυμα αποτυπώνεται και θεσμικά», είπε χαρακτηριστικά. Η εισβολή στην οικεία Ινδαρέ, σε κινηματογράφους που έβλεπαν την ταινία Τζόκερ, το ξύλο στις πλατείες. Το τελευταίο και πιο επικίνδυνο σημείο είναι να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, που θα αποζημιώσει τις ζημίες που θα προκύψουν.

«Μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζεται εσείς κ. Γεννηματά», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης (δευτερολογία): Το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί από το Μάρτιο – Ήταν προεκλογική μας δέσμευση

«Μας ασκήθηκε μία κριτική από την αντιπολίτευση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ γιατί καταθέτουμε το νομοσχέδιο αυτό τώρα. Υπήρξε μία προσπάθεια σύνδεσης του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου με κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή. (…) Το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Τέθηκε σε διαβούλευση στις αρχές του έτους. Το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε στη Βουλή μετά από συνειδητή απόφαση δικιά μου και μετά από αίτημα του ΚΚΕ διότι θεώρησε ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε να συζητηθεί όταν η Βουλή θα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας. Όταν θα μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Το αίτημα του ΚΚΕ το έκανα δεκτό γι’ αυτό και συζητείται τώρα. Αλλιώς θα είχε ψηφιστεί από το Μάρτιο», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του για το νομοσχέδιο για τις πορείες.

Σε σχέση με το Ελληνικό σημείωσε: «Είπατε κ. Τσίπρα σε μία αποστροφή αρκετά ειρωνική την οποία κάνατε σχετικά με το ξεκίνημα των έργων στο Ελληνικό ότι στο γκρέμισμα είστε καλός και αυτό το ξέρετε ως μηχανικός. Είστε όντως καλός στο γκρέμισμα κ. Τσίπρα αλλά αυτό το γνωρίζετε ως πρώην πρωθυπουργός, όχι ως μηχανικός. Όταν μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση πολλών ετών ένα έργο επιτέλους ξεκινάει και ξεκινάει πραγματικά με τις κατεδαφίσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον οφείλετε να αναγνωρίζετε αυτή την πραγματικότητα και να μην επαναφέρετε στη μνήμη μας τις περιπτώσεις αντίστοιχων δικών σας εγκαινίων όπου εγκαινιάζατε έργα με μουσαμάδες και ζωγραφισμένα εκδοτήρια».

Σχολιάζοντας την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Γεραπετρίτη σημείωσε: «Έρχομαι τώρα σε ένα δεύτερο θέμα το οποίο οφείλω να τοποθετηθώ και εγώ. Και αφορά το ζήτημα της αποστροφής του λόγου σας στο οποίο μνημονεύσατε τον υπουργό Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη. Κοιτάξτε αφήσατε μία σαφέστατη υπόνοια στο λόγο σας ότι το κείμενο στο οποίο αναφερθήκατε το έγραψε ο κ. Γεραπετρίτης όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο επιμελητής ενός έργου προφανώς και δεν φέρει καμία συνολική ευθύνη ταύτισης όσων συμμετέχουν σε ένα τέτοιο συλλογικό έργο. Θα σας παρακαλούσα την επόμενη φορά για ακόμα μία φορά όταν μιλάτε στη Βουλή και όταν καταθέτετε στα πρακτικά στοιχεία να είστε ακριβής. Να καταθέτετε όλα τα κείμενα και όχι μισά και να μην επιχειρείτε να διαστρεβλώνετε  την πραγματικότητα και να δημιουργείτε εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε αυτή».

Μητσοτάκης (τριτολογία): «Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας»

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατικής ευαισθησίας», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εξακολουθείτε να μετράτε τη δημοκρατικότητα των κομμάτων με βάση το δικό σας ζύγι, δεν κάνει καλό στη δημοκρατία αυτή η άποψη, εύχομαι κάποια στιγμή να το αντιληφθείτε».

Τσίπρας (δευτερολογία): «Δεν αναλάβατε την ευθύνη για τα πεπραγμένα σας»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας στην δευτερολογία του επεσήμανε ότι: «Αυτό που διάβασα από την παράγραφο το κειμένου που επιμελήθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, είναι ότι έλεγχος από την αστυνομία και άδειες για πορείες δινόταν σε ανώμαλες περιόδους. Και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής έθεσε τη γνώμη του. Κύριε Μητσοτάκη, η μεταπολίτευση ήρθε από τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη δημοκρατία και την προκοπή. Οι αγώνες αυτοί, μαζί με το Πολυτεχνείο έφεραν τη μεταπολίτευση. Είμαι τέκνο της περιόδου εκείνης και μιας εποχής που έβαλε τη χώρα σε πορεία προόδου. Βρισκόμαστε στη μετέπειτα περίοδο, μετά τα μνημόνια είχαμε μια τομή, οι παρατάξεις που κυβέρνησαν κρίθηκαν. Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς που ασκήσαμε κριτική στα κακώς κείμενα της μεταπολίτευσης, ότι κάνουμε κριτική και αυτοκριτική. Αλλά εμείς δεν φέραμε τα δεινά που έφερε η παράταξή σας στον τόπο. Δεν διογκώσαμε τα ελλείμματα εμείς, εμείς φέραμε πλεονάσματα. Δεν αυξήσαμε το χρέος. Και κυρίως δεν δημιουργήσαμε τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης που έφεραν τη χρεοκοπία. Αλλά ούτε μία φορά δεν αναλάβατε την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά τα δεινά που έφεραν στον τόπο τα πεπραγμένα σας, παρά μιλάτε διαρκώς για σκευωρίες. Εμείς θα είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τους αγώνες του λαού».