ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις - Άγρια κόντρα Τσίπρα - Γεραπετρίτη στη Βουλή (Βίντεο)

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2020, 14:32
Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις - Άγρια κόντρα Τσίπρα - Γεραπετρίτη στη Βουλή (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Στα ύψη η αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Γεραπετρίτη, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αναφορά Μητσοτάκη στους συνταγματολόγους Αλιβιζάτο και Μανιτάκη, επιτέθηκε κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη: «Σέβομαι απολύτως τις απόψεις Αλιβιζάτου, εντούτοις διαφωνώ με την κριτική του και δεν μπορώ να παραβλέψω τη στενή συνεργασία του με τον Χρυσοχοΐδη. Να σας θυμήσω την άποψη του κυρίου Γεραπετρίτη. Να παραπέμψω σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας. Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: "Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα". Και τι θέλετε; Να μας γυρίσετε σε αυτές τις 'ανώμαλες περιόδους'; Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: "Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των". Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο».

Τον λόγο ζήτησε και πήρε ο υπουργός Επικρατείας, για να απαντήσει επί προσωπικού:
«Με τίμησε πάλι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα μου επιτρέψετε να σας στείλω ένα πακέτο με ό,τι έχω γράψει στο παρελθόν. Θα σας πάρει λίγο χρόνο, είναι περίπου 20.000 σελίδες. Διαβάζετε και κείμενα που δεν έχω γράψει εγώ. Μπράβο για φιλομάθειά σας! Ο καθένας γνωρίζει τι σημαίνει συγγραφέας και τι σημαίνει επιμελητής έκδοσης. Ο κ. Τσακαλώτος έχει συνεκδόσει τρεις τόμους. Συμφωνεί με όλα όσα γράφονται από όλους τους ακαδημαϊκούς; Η παραπλάνηση που έχετε φερει στο κοινοβούλιο είναι μοναδική στα χρονικά. Τι θέλατε; Εκδοτική λογοκρισία; Θερμά συγχαρητήρια . Εαν η άποψή σας είναι ότι πρέπει να επιβάλλεται εκδοτικό ολοκληρωτισμό, λυπάμεαι, εγώ δεν θα το κάνω».

Το πιο σοκαριστικό είναι πόσο εύκολα χρησιμοποιεί όρους κι χαρακτηρισμούς. Σήμερα με μια κουβέντα αποκηρύξατε τον Αλιβιζάτο και τον Μανιτάκη ερήμην τους. Ξεχάσατε την αποκήρυξη εκείνων που είχαν στήσει παράλληλες δομές εξουσίας».

«Αξιοποιήσατε 6μιση λεπτά για να απαντήσετε σε κάτι που θα μπορούσατε να το κάνετε σε μισό λεπτό ή 15 δευτερόλεπτα. Σας ρώτησα για το κείμενο το οποίο ήσασταν επιμελητής του, για το αν συμφωνείτε με τη διατύπωση. Σε 6μιση λεπτά επιχειρήσατε να νομιμοποιήσετε τη συγγραφέα αλλά δεν απαντήσατε, λέγοντας ότι διαφωνώ με την άποψη του έργου που επιμελήθηκα», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γεραπετρίτη και συνέχισε:
«Ο κ. Μητσοτάκης στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει Γόρκινγκ, εγώ θα διαβάζω Γεραπετρίτη. Δεν είμαστε όλοι τυχεροί σε αυτόν τον κόσμο, εγώ θα είμαι λιγότερος. Η ουσία είναι ότι επειδή κάποτε περάσατε από τον δημοκρατικό χώρο, αλλά τώρα βρίσκεται στη δεξιά, δεν είστε κριτής ούτε έχετε δικαίωμα να πείτε ποιον θα τιμά ή αριστερά και σε ποιον θα κάνει κριτική. Τιμητής εσείς που βρίσκεστε στα έδρανα της παράταξης που επιχειρεί την πιο μεγάλη θεσμική εκτροπή σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις, δεν είστε».