ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις - Οι εχθροί σας είναι αυτοί που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2020, 14:15
Τσίπρας: Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις - Οι εχθροί σας είναι αυτοί που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει το χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει». Να «εκδικηθεί», όπως είπε, μια Ελλάδα «που προχώρησε όταν άφησε πίσω το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της» και την Αριστερά,»που είναι ο πολιτικός αντίπαλός της». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η απάντηση στο γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα αυτή την «αντιδραστική τομή» είναι γιατί «φοβάται» τις εξελίξεις και τις κοινωνικές αντιδράσεις «που έρχονται από Σεπτέμβρη» καθώς η χώρα «μπαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης». Και αυτό, όπως είπε, «παρά τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ». 

   Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαμοιρασμό 20 εκατ. «χωρίς κριτήρια, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», «λες και ήταν λεφτά της οικογένειας σας». «Και ήρθε χτες η απόφαση του κ. Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω τα χρήματα αυτά που κατά τη δική σας εκτίμηση αντιστοιχούσαν στα δικά του μέσα. Τι έγινε; Δεν την κάνατε σωστά τη μοιρασιά;», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι «δεν είναι μόνο εκτεθειμένος αλλά και καταγέλαστος» και πως δεν έχει άλλη επιλογή από το «να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής» και εν συνεχεία, εφόσον θέλει να δώσει διαφημιστική πίτα, υπάρχουν όροι που προβλέπει ένα δημοκρατικό πλαίσιο, είπε. «Με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, με πραγματικά κριτήρια τους εργαζόμενους, την αναγνωσιμότητα, την τηλεθέαση». «Με διαφάνεια και λογοδοσία, όχι έτσι», τόνισε. 

«Το τελευταίο –και ίσως το πιο επικίνδυνο– σημείο του νομοσχεδίου που θα’ θελα να επισημάνω είναι αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13. Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε–  θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης», πρόσθεσε και εξαπέλυσε επίθεση κατά της κ. Γεννηματά

 «Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κ. Γεννηματά. Εντάξει η Ελληνική λύση. Και είναι ντροπή απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης. Μπορεί κάποιοι να ζηλεύουν τη διαδρομή σας κε Χρυσοχοίδη. Να ζηλεύουν που κάθεστε στα έδρανα που καθόντουσαν και αυτοί μαζί με τον κο Μητσοτάκη και πολλούς άλλους υπουργούς της Δεξιάς, επι Σαμαρά. Στα κυβερνητικά έδρανα μιας παράταξης που άφησε απροστάτευτη τη χώρα το 2009, με έλλειμμα 15%. Και την οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια. Και αργότερα στη βαθιά ύφεση και στον αυταρχισμό. Μπορεί να τους έχουν λείψει τα κυβερνητικά έδρανα και να σας ζηλεύουν. Δε πρέπει όμως να ξεχνούν ούτε τις ρίζες ούτε τη παράδοσή τους. Ούτε ότι κάποτε είχαν ένα όνομα που τώρα το έχουν εγκαταλείψει και είχε στον τίτλο του ότι ήταν σοσιαλιστικό. Με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παραδοση. Δικαίωμά τους είναι. Αλλά να μη σταναχωριούνται που η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια. Και έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

«Όσο για την –παντελώς προσχηματική, αν όχι υποκριτική– απόπειρά σας να εμπλέξετε τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, την απάντηση σάς την έδωσε άμεσα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Άσφαιρα τα πυρά των δήθεν δικαστικών εγγυήσεων –τις οποίες μάλιστα πανηγύριζε ως μεγάλη επιτυχία το ΚΙΝΑΛ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα: Όχι μόνο πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά και αντισυνταγματική η σύμπραξη δικαστικών λειτουργών σε μια σύνθετη διοικητική ενέργεια της απαγόρευσης διαδηλώσεων», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

«Αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που γυρίζει τη χώρα 50 χρόνια πίσω, απόψε το βράδυ θα έχει την υπογραφή 158 τουλάχιστον βουλευτών. Δεν θα σας πω ότι θα κριθείτε από την ιστορία. Είμαι σίγουρος ότι πολλούς από σας, δε σας ενδιαφέρει. Έχετε ήδη κριθεί. Έχετε αποπειραθεί να ξηλώσετε σε ένα βράδυ ένα δημοκρατικό θεμέλιο της πατρίδας μας. Δεν είστε όμως ούτε τόσο ισχυροί, ούτε τόσο ικανοί για να το καταφέρετε. Τα δημοκρατικά θεμέλια αυτής της χώρας εγγράφονται στο Σύνταγμα, αλλά πάνω απ’ όλα στη συνείδηση κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία η κάθε γενιά, έβαλε το λιθαράκι της για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Με ένα λαό που πάντα στα δύσκολα, έβρισκε την απάντηση στη δημοκρατία. Και αυτό θα κάνει πάλι, στα δύσκολα που της βάζετε και τη νέα κρίση που προκαλείτε ξανά με την ανεπάρκεια και τις εμμονές σας.Πάλι λοιπόν η απάντηση θα είναι η ίδια. Πάλι το οξυγόνο θα είναι η Δημοκρατία. Και νομοσχέδια σαν το σημερινό, θα βρουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει. Στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας», είπε.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr