ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια σύγκρουση Γεννηματά – Τσίπρα στη Βουλή: «Ντροπή η συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά» - «Κάνετε το συνήγορο του Μητσοτάκη»

Δημοσίευση 9 Ιουλίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 9 Ιουλίου 2020, 15:03
Άγρια σύγκρουση Γεννηματά – Τσίπρα στη Βουλή: «Ντροπή η συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά» - «Κάνετε το συνήγορο του Μητσοτάκη»
Facebook Twitter Whatsapp

Σφοδρή αντιπαράθεση μετά την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Άγρια σύγκρουση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις πορείες.

«Ντροπή η συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απάντησε σε υψηλούς τόνους στα πυρά που εξαπέλυσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας. «Το Κοινωνικό Συμβόλαιο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας γράφτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη την οποία πολέμησε ο κ. Τσίπρας λυσσαλέα» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις, να ασπάζεσαι τις λογικές της. Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην βρεθεί η χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας» σημείωσε. «Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού, να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους» συνέχισε. «Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι στα εθνικά θέματα, για να κάνεις το καλό παιδί. Είναι ντροπή κ. Τσίπρα να βλέπεις δίπλα σου το παρακράτος» υπογράμμισε και συνέχισε: «Είναι ντροπή να δίνετε συγχωροχάρτι στη διακυβέρνηση Καραμανλή και σήμερα να θυμάστε τα λάθη της επειδή αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη». Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο επεσήμανε ότι η εποχή που έρχεται το νομοσχέδιο δεν είναι αθώα. Όπως είπε θέλετε να προλάβετε τις κινητοποιήσεις που θα έχουμε τον φθινόπωρο. Απέναντι στο μίσος μισθός, μισή δουλειά, απέναντι στα λουκέτα. «Θέλατε ανοιχτό το κέντρο αλλά οδοφράγματα στις πορείες. Διατάξεις από το χρονοντούλαπο της δεξιάς, είπε χαρακτηριστικά. Η εύκολη λύση θα ήταν να σηκωθούμε να φύγουμε, δεν πέφτουμε στις παγίδες που στήνετε κ. Μητσοτάκη».

Τσιπρας: «Κάνετε το συνήγορο του Μητσοτάκη»

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κ. Γεννηματά υποστήριξε: «Ήρθατε σε θέση να ψηφίσετε στρατηγικές αποφάσεις. Η πρώτη και κρίσιμη ήταν όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική και εσείς επιλέξατε μην τη στηρίξετε. Η 2η επιλογή ήταν να πάτε απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, αν και εξ όσων γνωρίζω ήσασταν η μόνη στην ηγεσία του κόμματος που διαφωνήσατε με τις απόψεις των συντρόφων σας που ήταν ίδιες με τη θέση των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Η 3η είναι τώρα. Όχι μόνο αποφασίζεται να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες σας, αλλά γιατί σε μια δύσκολη στιγμή για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, επιλέγετε όχι μόνο να κάνετε τον συνήγορο του Μητσοτάκη, αλλά να υπερακοντίσετε σε επιχειρηματολογία σε αυτήν την δεξιάς και να μιλάτε με βαριά γλώσσα για παρακράτος και διαπλοκή. Η επιλογή σας να κάνετε αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που κυβέρνηση είναι η δεξιά είναι παράλογη και αυτοκαταστροφική»:

«Αν θέλετε να στηρίξετε την κυβέρνηση ο δρόμος είναι ανοιχτός, το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Μητσοτάκης φτάνει να μην σας έχει ανάγκη, γιατί ήδη σας διεμβολίζει και παίρνει τα στελέχη σας που έχουν στόχο να κυβερνήσουν. Καθείς είναι άξιος των επιλογών του και της μοίρας του», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. 

Γεννηματά: «Δεν έχω όρεξη να στηρίξω καμία συντηρητική κυβέρνηση»

Ανταπαντώντας, η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης γιατί χρειάζονται αντιπολίτευση και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προφανές ότι αδυνατεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο. Έχω υποχρέωση ταυτόχρονα, να απαντώ στα ψέματα που ακούγονται και όταν επιχειρείτε να με προσβάλετε προσωπικά, γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε πολιτικά.  Δεν έχω όρεξη να στηρίξω καμία συντηρητική κυβέρνηση, δεν έχει ανάγκη, γιατί την φέρατε καβάλα στο άλογο. Δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα για να φύγετε εσείς που τους φέρατε να φαντάζουν ως σωτήρες της χώρας».