current views are: 8

9 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση20:16

Ραγδαίες εξελίξεις: Ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ από την αποχή Παπανδρέου, Καστανίδη – Συγκαλεί ΚΟ η Γεννηματά

Ρήγμα έχει προκαλέσει στο ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων, καθώς εκτός της επίσημης γραμμής του κόμματος για «ναι» επί της αρχής, κινήθηκαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης , απέχοντας από την ψηφοφορία.

Δημοσίευση 20:16’

Ρήγμα έχει προκαλέσει στο ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων, καθώς εκτός της επίσημης γραμμής του κόμματος για «ναι» επί της αρχής, κινήθηκαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης , απέχοντας από την ψηφοφορία.

Ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής προκάλεσε η αποχή του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συγκεντρώσεων. Οι δύο βουλευτές είχαν εκφράσει δημόσια την διαφωνία τους με το νομοσχέδιο κόντρα στη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είναι οργισμένοι με τον Χάρη Καστανίδη, καθώς πριν την ψηφοφορία είχε δεσμευθεί να ψηφίσει «ναι».

Η Φώφη Γεννηματά θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής την Παρασκευή στις 14:00 το μεσημέρι.

«Συγκαλώ αύριο Παρασκευή στις 14:00 μ.μ την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με θέμα τα όσα συνέβησαν στην σημερινή Κοινοβουλευτική διαδικασία», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της η κ. Γεννηματά.

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για διαγραφή, ωστόσο η περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου είναι διαφορετική, « ως πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται διαφορετικά» αλλά και συμμετέχει ως επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ. Παρόλα αυτά όλα είναι ανοιχτά ως αύριο στις 14:00 το μεσημέρι όπου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα εισηγηθεί η θα ανακοινώσει την απόφασή της στην ΚΟ.

Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά είχε πει ότι το ΚΙΝΑΛ θα το υπερψηφίσει επί τις αρχής.

«Το νομοσχέδιο περιόριζε και περιορίζει το δικαίωμα στις συναθροίσεις. Δυναμιτίζει το κλίμα, οδηγεί σε διχαστικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν αντιδράσεις από φορείς εργαζομένων. Παρά τη διάθεση Γεννηματά να επιδιώξει εποικοδομητική στάση, το νομοσχέδιο παραμένει αντιδημοκρατικό. Το δικαίωμα της συνάθροισης είναι βασικό κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έστρεψε τα βέλη του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο «έκλεινε το μάτι στη βία». Ωστόσο είπε ότι «αν ίσχυε ο νόμος επί Μαρφίν θα ήταν υπαίτια τα κόμματα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ Χρυσή Αυγή, σκεφτείτε το».

Για να καταλήξει απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Σας καλώ να σκεφτείτε ξανά το όλο θέμα έστω την ύστατη στιγμή σας προτρέπω να αποσύρετε το ν/ς να υπάρξει διάλογος σε βάθος με τα κόμματα».

Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε «αποφασιστικό περιορισμό δικαιώματος συνάθροισης» την προβλεπόμενη αστική ευθύνη του διοργανωτή σε ενδεχόμενο ζημιών. «Ποιος αφελής Έλλην, θα αποφασίσει να υποθηκεύσει τα εισοδήματά του γνωρίζοντας ότι μπορεί να κληθεί να πληρώσει εάν δεν μπορεί να αποδείξει ότι πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα;» αναρωτήθηκε ο κ. Καστανίδης. Συμπέρανε μάλιστα ότι εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άνθρωπος – οργανωτής, σημαίνει ότι η συγκέντρωση δεν έχει χαρακτηριστικά νομιμότητας». Τέλος είπε ότι προηγούμενη ρύθμιση του κ. Δένδια για περιορισμούς συγκεντρώσεων, εξαιρούσε τα κόμματα της Βουλής, τριτοβάθμιες οργανώσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Εσείς δεν τα εξαιρείτε και «επιμένετε να αμφισβητείτε τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος» που θεωρεί τα κόμματα ως αποφασιστικό παράγοντα της Δημοκρατίας. Είστε πάρα πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη, είπε ο κ. Καστανίδης.


σχετικα αρθρα