ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο αυστηρό μήνυμα από Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή: Χρειάζεται να δούμε αλλαγή στάσης από την Τουρκία

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 10 Ιουλίου 2020, 11:31
Νέο αυστηρό μήνυμα από Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή: Χρειάζεται να δούμε αλλαγή στάσης από την Τουρκία
Facebook Twitter Whatsapp

Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή να αναφέρει πως «χρειάζεται να δούμε αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας».

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως δήλωσε Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η ΕΕ δεν επιζητεί την κλιμάκωση» και προσέθεσε ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε τα πάντα και κυρίως ό,τι έχει κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη». «H Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα» σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών για το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα και τις επαφές του με τους Τούρκους αξιωματούχους. «Χρειάζεται να δούμε αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας κυρίως στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης όπου βλέπουμε την ένταση να ανεβαίνει» τόνισε η Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή και επεσήμανε ότι η ΕΕ «υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντά της».

Μπορέλ: Ανησυχητικό αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά

«Είναι ανησυχητικό αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ελληνικά νησιά και υπάρχει και το Μνημόνιο με τη Λιβύη. Προφανώς δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του μνημονίου σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε στείλει σαφή μηνύματα προς Τουρκία για ζητήματα αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε τις αρχές μας, να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών μας που πλήττονται και φυσικά να βρούμε πολιτική λύση για τη Συρία και τη Λιβύη», υποστήριξε χθες ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, υποψήφια χώρα για ένταξη, μέλος του ΝΑΤΟ» και «έχουμε κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς».

«Το είπα και στην Άγκυρα στους Τούρκους συναδέλφους μου, ότι η αρνητική τάση που υπάρχει στη σχέση μας πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ανατραπεί. Αυτά τα αντίποινα δε δημιουργούν ασφάλεια στη Μεσόγειο. Μέσω διαλόγου και συζητήσεων μπορούμε να βρούμε λύσεις. Φυσικά και υπάρχουν διαφωνίες. Το είπα και αυτό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέση. Θα εξετάσουμε πώς θα προχωρήσουμε στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ Δευτέρα», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στην αρχική του τοποθέτηση.

«Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία για τη Λιβύη. Χθες στην παρέμβασή μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισα ότι δίνουμε μεγάλη σημασία στη διαδικασία του Βερολίνου και ότι δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το εμπάργκο όπλων, με τα μέσα που έχουμε. Με την επιχείρηση «Ειρήνη» αντιμετωπίζουμε το ύποπτο εμπόριο όπλων», υπογράμμισε.

«Τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε την Τουρκία για την εισβολή της στη ΒΑ Συρία. Υπάρχουν όμως σημεία που τα συμφέροντά μας συμπίπτουν. Η Τουρκία έχει αναλάβει περισσότερους από 3 εκ. Σύρους πρόσφυγες και προσφέρει διασυνοριακή συνδρομή προς τους ανθρώπους αυτούς. Λυπάμαι για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να μη συνεχίσει να έχει ανοιχτά τα σύνορα με την  Τουρκία για ανθρωπιστική βοήθεια και το είπα χθες στην παρέμβασή μου», είπε.