ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας για Αγιά Σοφιά: Ιστορικό λάθος Ερντογάν – Θα κάνουμε τα πάντα για να υπάρξουν συνέπειες

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 09:21
Πέτσας για Αγιά Σοφιά: Ιστορικό λάθος Ερντογάν – Θα κάνουμε τα πάντα για να υπάρξουν συνέπειες
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα και τόνισε πως η Ελλάδα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να υπάρξουν οι πρέπουσες απαντήσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα. 

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ .

Στη συνέχεια τόνισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων». Πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της Αγιάς Σοφιάς είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση».

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Καταδικάζουμε με έντονο τρόπο την απόφαση

Παρέμβαση σε πολύ σκληρούς τόνους έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και του προκλητικού διαγγέλματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σκληρή δήλωση Μητσοτάκη

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, τονίζει πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

«Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.