ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου για την Αγιά Σοφιά – Μήνυμα στήριξης έστειλε ο πρωθυπουργός

Δημοσίευση 11 Ιουλίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 11 Ιουλίου 2020, 12:14
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου για την Αγιά Σοφιά – Μήνυμα στήριξης έστειλε ο πρωθυπουργός
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον απόηχο της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον πρωθυπουργό

Παρέμβαση σε πολύ σκληρούς τόνους έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και του προκλητικού διαγγέλματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σκληρή δήλωση Μητσοτάκη 

Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, τονίζει πως «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

«Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυρώσεις ζητά η κυβέρνηση

«Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας η απόφαση του Ερντογάν είναι μια απόφαση λανθασμένη που θα του δημιουργήσει προβλήματα. 

«Η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ .