ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2020, 09:12
Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ελλάδα τη  Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να ζητήσει κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας που θα εφαρμοστούν εφόσον παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Διεθνές ζήτημα χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας που αποκάλυψε πρωτοβουλίες για να κάνει πίσω ο Ερντογάν χωρίς να φανεί ότι υποκύπτει σε διεθνείς πιέσεις. Αποκάλυψε ακόμα πως η χώρα μας θα ζητήσει από την ΕΕ κατάλογο με κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

«Δυστυχώς αυτό (σ.σ. η απόφαση του Ερντογάν) είχε σχεδόν προβλεφθεί. Είχα ήδη συνομιλήσει, είχα αρχικά στείλει επιστολή στη Γενική Διευθύντρια της Ουνέσκο, με την οποία είχα συνομιλήσει κιόλας όταν είχα πάει στο Παρίσι, η οποία είχε αποστείλει επιστολή μη δημοσιευθείσα και είχε επικοινωνίες μη δημοσιευθείσες με την Τουρκική πλευρά για να αποτρέψει το γεγονός. Θελήσαμε τότε να δώσουμε στην Τουρκία τότε τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Να φανεί ότι το κάνει εξ ιδίας βουλήσεως. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν δέχθηκε και δεν εκτίμησε αυτή την προσπάθειά μας», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

Σε σχέση με τις ενέργειες της Ελλάδας υπογράμμισε: «Η χώρα μας θα μετατραπεί σε φορέα αντίληψης της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτό μέσω κατ’ αρχήν των υπολοίπων υπουργών ομολόγων μου αλλά και της Ουνέσκο που έχει τη θεσμική ευθύνη προστασίας του μνημείου. Η Τουρκία εξ ιδίας θελήσεως ενέταξε την Αγιά Σοφιά σε μνημείο στην Ουνέσκο. Δεν της το επέβαλε κανείς».

Κατάλογος κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

«Αύριο στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας εκεί η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Αποκάλυψε επίσης πως μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη θα έχει σύσκεψη πριν από τη σύνοδο με τον Ζόζεπ Μπορέλ. «Όμως αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγιάς Σοφιάς, να είμαστε ξεκάθαροι. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγιά Σοφιά γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγιά Σοφιά να υπάρξει πρωτοβουλία της Ουνέσκο, της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνον της Ελλάδας. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά», υπογράμμισε.

Υπερέβη τα εσκαμμένα

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της. », είπε ο υπουργός. 

Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικότατων ενεργειών κατά της Ελλάδας και των χωρών της περιοχής. Επίσης, «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».  Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας «ο κίνδυνος είναι να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο. Είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα».