ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επόμενη στάση Μεσόγειος: Μήνυμα πρόκληση για μοιρασιά των φυσικών πόρων από Ερντογάν – Πώς απαντά η Αθήνα - Τι θα ζητήσει αύριο ο Δένδιας

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2020, 15:00
Επόμενη στάση Μεσόγειος: Μήνυμα πρόκληση για μοιρασιά των φυσικών πόρων από Ερντογάν – Πώς απαντά η Αθήνα - Τι θα ζητήσει αύριο ο Δένδιας
Facebook Twitter Whatsapp

Την ώρα που η Τουρκία επιμένει για μοιρασιά των φυσικών πόρων της Μεσογείου η Αθήνα ετοιμάζεται για διπλωματικό μαραθώνιο με στόχο κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας εφόσον παραβιαστεί η εθνική μας κυριαρχία.

Παρά το γεγονός πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πυρά για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν φαίνεται να φρενάρει τα σχέδια του για την Μεσόγειο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Kriter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τους υδρογονάνθρακες και δήλωσε ανοιχτός «σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή».

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση», τόνισε ζητώντας επί της ουσίας ξανά μοιρασιά των φυσικών πόρων.

Νωρίτερα υποστήριξε: «Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λικνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή».

Ο Δένδιας θα ζητήσει λίστα με κυρώσεις

«Τη Δευτέρα, αύριο (σ.σ. σήμερα) στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό η Ελλάδα το λέει «ιδίω δικαιώματι» γιατί αφορούν τα δικά της δικαιώματα», αποκάλυψε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα μας θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή των κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

«Εγώ θα πάω αύριο το πρωί, θα φύγω χάραμα από την Αθήνα, μαζί με το Νίκο Χριστοδουλίδη τον Κύπριο Υπουργό που θα πάμε στις Βρυξέλλες και πριν από τη Σύνοδο έχουμε συνάντηση – σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε αρχικά και διευκρίνισε πως «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας».

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα. «Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Μήνυμα αποτροπής με συνεχείς ασκήσεις κρούσης από τα Ελληνικά «γεράκια»

Και ενώ στο διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα κινείται για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ασκούνται σε ρεαλιστικές συνθήκες για να στείλουν μήνυμα απότροπής στη γείτονα.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr οι πρόσφατες άκρως επιτυχημένες βολές πυραύλων Maverick από δύο μαχητικά F-16 της 340 Μοίρας ‘’Αλεπούδες’’ με τους οποίους έπληξαν το παροπλισμένο πλοίο-στόχος ΕΒΡΟΣ κατά την πρόσφατη εντυπωσιακή άσκηση Νότια της Καρπάθου κατέδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και σε αποστολές κρούσης πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της στον τομέα της αναχαίτισης.