current views are: 5

13 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση03:58

Στις Βρυξέλλες η τουρκική προκλητικότητα – Τι θα ζητήσει ο Δένδιας – Προκαλεί ζητώντας «μοιρασιά» των φυσικών πόρων ο Ερντογάν

Η στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και οι συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας αλλά και της Κύπρου θα συζητηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει για μοιρασιά των φυσικών πόρων.

Δημοσίευση 03:58’

Η στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο και οι συνεχείς προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας αλλά και της Κύπρου θα συζητηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει για μοιρασιά των φυσικών πόρων.

Ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά για την Αθήνα σήμερα, στη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με στόχο να αναδείξει το εύρος της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στη σκιά της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με την Ελλάδα να επιδιώξει πέραν της λεκτικής καταδίκης της Άγκυρας και την κατάρτιση συγκεκριμένης λίστας με μέτρα (κυρώσεις) σε βάρος της Τουρκίας που θα έχουν άμεση εφαρμογή σε περίπτωση που παραβιαστεί η εθνική μας κυριαρχία.

Κατάλογο με κυρώσεις ζητά η Αθήνα

«Τη Δευτέρα, αύριο (σ.σ. σήμερα) στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Εκεί η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Αυτό η Ελλάδα το λέει «ιδίω δικαιώματι» γιατί αφορούν τα δικά της δικαιώματα», αποκάλυψε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, υποστήριξε πως η χώρα μας θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή των κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα.

«Εγώ θα πάω αύριο το πρωί, θα φύγω χάραμα από την Αθήνα, μαζί με το Νίκο Χριστοδουλίδη τον Κύπριο Υπουργό που θα πάμε στις Βρυξέλλες και πριν από τη Σύνοδο έχουμε συνάντηση – σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε αρχικά και διευκρίνισε πως «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες. Θα αναφερθώ στην Αγία Σοφία γιατί αυτό αποτελεί κριτήριο του τρόπου που η Τουρκία βλέπει τα πράγματα. Αλλά πρέπει για την Αγία Σοφία να υπάρξει πρωτοβουλία της UNESCO, να υπάρξει πρωτοβουλία της Ένωσης, πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο της Ελλάδας».

«Δεν θα μείνουμε αδρανείς»

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Νίκος Δένδιας για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα. «Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Μοιρασιά ζητάει ο Ερντογάν για τους υδρογονάνθρακες

Την ώρα που η Ελλάδα κινείται σε δύο ταμπλό αφενός αναδεικνύοντας τις τουρκικές προκλήσεις και αφετέρου διεθνοποιώντας το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς ο Ερντογάν καλούσε σε μοίρασμα των φυσικών πόρων της Μεσογείου.

Αφού πρώτα υπεραμύνθηκε της απόφασής του για το εμβληματικό μνημείο κάνοντας λόγο για εσωτερικό ζήτημα ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο περιοδικό Kriter για τη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται και στις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν θέλει την ένταση στην περιοχή».

«Το λέω καθαρά και δυνατά. Δεν θέλουμε την ένταση στη Μεσόγειο, που έχει αποτελέσει λικνο διαφορετικών πολιτισμών κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων αποτελούν μια ευκαιρία για όλη την περιοχή» λέει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά που βασίζεται στη συνεργασία και την δίκαιη διανομή. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους σε αυτή τη βάση», τόνισε ζητώντας επί της ουσίας ξανά μοιρασιά των φυσικών πόρων.


σχετικα αρθρα