ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής για 1,85 τρισ. ευρώ με «αγκάθια» - Ασφυκτικές πιέσεις λόγω COVID19 για συμφωνία - Με ρυθμούς χελώνας τα κονδύλια από το 2021

της Χριστίνας Κοραή - Δημοσίευση 16 Ιουλίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 16 Ιουλίου 2020, 15:14
Σύνοδος Κορυφής για 1,85 τρισ. ευρώ με «αγκάθια» - Ασφυκτικές πιέσεις λόγω COVID19 για συμφωνία - Με ρυθμούς χελώνας τα κονδύλια από το 2021
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ηγέτες των «27» κρατών - μελών της ΕΕ συναντιούνται δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.

Την ώρα που παγκοσμίως παρατηρείται μία ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία κλιμακώνονται, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με τα τουριστικά ρεύματα, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας που χάνονται καθημερινά, οι ηγέτες των «27» κρατών - μελών της ΕΕ συναντιούνται δια ζώσης, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο. Ο στόχος της γερμανικής προεδρίας είναι να καταλήξουν σε αποφάσεις, αν όχι σε αυτήν τη Σύνοδο σε μία έκτακτη έως τέλη Ιουλίου, για ένα ποσό που αγγίζει το 1,85 τρισεκ. ευρώ το οποίο αφορά:

*Το πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν για την στήριξη των εθνικών οικονομιών (500 δισεκ. με τη μορφή επιχορηγήσεων και μεταβιβάσεων και 250 δισεκ. ως δάνεια).

*Το 1,1 τρισεκ. ευρώ από το οποίο ξεκινάει η συζήτηση για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027).

Τα «αγκάθια» είναι πολλά. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τις ελληνικές θέσεις που εστιάζονται στα εξής κρίσιμα σημεία:

*Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

*Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

*Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει, να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός στον κ.Μισέλ. «Οι αγορές έχουν ήδη υποδεχθεί πολύ θετικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και περιμένουν την εφαρμογή της.»

Οι «σκληροί»

Από την Σύνοδο του Ιουνίου μέχρι σήμερα είναι σε εξέλιξη ένας διαπραγματευτικός μαραθώνιος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναζητάει μία συμβιβαστική λύση ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των «σκληρών» που προτάσσουν τα δάνεια έναντι των επιχορηγήσεων και θέλουν πιο σφιχτό προϋπολογισμό (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Δανία Σουηδία κα). Χωρίς ομοφωνία δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση. Ένα «ναυάγιο» θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα επέφερε πλήγμα στην κοινωνική συνοχή διευρύνοντας τον ευρωσκεπτικισμό που προκαλεί μία ΕΕ η οποία καθυστερεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.

«Η πανδημία COVID-19 έχει κοστίσει πολλές ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει πλήξει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή που έστειλε στους «27» αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων προκειμένου ενόψει της Συνόδου Κορυφής. «Η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων» τόνισε. «Τώρα είναι η ώρα. Μια συμφωνία είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να βρούμε εφαρμόσιμες λύσεις και να καταλήξουμε σε συμφωνία, για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών μας».

Φως το... 2021!

Ακόμη και εάν κάποιος επιθυμεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο, η ΕΕ, συνεχίζει να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μπορεί να ανέβασε κάπως την ταχύτητα αλλά την ίδια στιγμή η πανδημία τρέχει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καθυστερήσεων είναι ότι ακόμη και προγράμματα όπως το SURE που είχαν εγκριθεί από το Eurogroup της 9ης Απριλίου και η Ελλάδα δικαιούται γύρω στο 1,5 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης (πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) δεν πρόκειται να δει ευρώ - όπως και οι άλλες χώρες - πριν από το Φθινόπωρο ενώ αρχικά υπήρχαν προσδοκίες ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου. Επομένως η κυβέρνηση πρέπει να πορεύεται με ότι έχει στα ταμεία της. Γι αυτό και μοιάζουν ανεδαφικές οι προτάσεις της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ για εμπροσθοβαρή προγράμματα και χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» που διατυπώνονταν σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας, όταν ζητούσαν πλήρη κάλυψη της μισθολογικής κάλυψης κλπ. Οσον αφορά στο πακέτο ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, και να παρθούν οι αποφάσεις τώρα, δεν υπάρχει φως για εκταμιεύσεις πριν από την άνοιξη του 2021, όταν, δηλαδή, θα αρχίσει να είναι σε αποδρομή η πανδημία όπως εύχεται η διεθνής κοινότητα.

Μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου που έγινε σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισεκ.ευρώ, το καλό θα ήταν το 2021, να απορροφήσουν τα κράτη - μέλη το 10%, δηλαδή, 75 δισεκ. Στην Ελλάδα θα φτάσουν από τα 32, τα 3,2 δισεκ. ευρώ. που δεν είνσι αρκετά για μια ανάκαμψη που θα γίνει αισθητή στον κόσμο. Από το 2022 εξετάζεται διπλασιασμός των κονδυλίων σε ποσοστό 20% ετησίως. Δυνατότητα αύξησης των εκταμιεύσεων εάν επιμείνουν οι «σκληροί» να μειωθεί ο χρόνος, αλλά αυτό μπορεί να κρύβει παγίδα. Εάν μια χώρα δεν θα μπορεί να απορροφήσει τα κονδύλια που της αναλογούν τότε θα δίνεται η δυνατότητα να τα διεκδικήσει μια άλλη χώρα που τρέχει γρήγορα την υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως είναι μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά τουλάχιστον κρύβει και ευκαιρίες στις οποίες θα κριθεί η κυβέρνηση κατά πόσο μπορεί να τις αξιοποιήσει για να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπως είναι το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.