ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Δημοσίευση 17 Ιουλίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 17 Ιουλίου 2020, 23:59
Σφοδρή αντιπαράθεση Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ανταλλαγή πυρών για το πρόγραμμα «Γέφυρα» που προβλέπει επιδότηση στεγαστικού δανείου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία των δανειοληπτών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει πως «ο κ. Σταϊκούρας σήμερα, λίγες μέρες πριν τη λήξη της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεν είπε τίποτα για παράτασή της. Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη δεσμευτεί για την κατάργηση της προστασίας της, δέσμευση που ποτέ δεν είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις των θεσμών. Ο κ. Σταϊκούρας, επίσης, δεν είπε τίποτα για ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Αυτό που  ανακοίνωσε ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης των στεγαστικών δανείων για εννιά μήνες με διευρυμένα μεν κριτήρια, αλλά με δικαιούχους μόνο όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό.  Μάλιστα, σε όσο πιο δύσκολη θέση είναι ένας δανειολήπτης τόσο μικρότερη θα είναι η επιχορήγησή του».

Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Σταϊκούρα, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα το βράδυ:

  • Να εισαγάγει συνολική παράταση της προστασίας της κύριας κατοικίας.
  • Να εξηγήσει πώς προστατεύονται από πλειστηριασμό από 1 Σεπτεμβρίου και μετά όσοι και όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αλλά δεν εντάσσονται στους πληττόμενους όπως τους όρισε.
  • Πώς προστατεύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δεν εντάχθηκαν στο -αποτυχημένο- πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, είναι χαμηλόμισθοι αλλά ο μισθός τους δεν μειώθηκε περαιτέρω αυτή την περίοδο;

Οι επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν τον COVID, έχουν μείωση τζίρου, αλλά η μείωση είναι μικρότερη του 20%; Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι; Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων είναι κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης και οι άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους είναι πολλοί και πολλές» σημείωσε. 

Κάλεσε, τέλος, τον κ. Σταϊκούρα να εξηγήσει «το εν λόγω πρόγραμμα με τι ακριβώς είναι "γέφυρα", όπως το αποκάλεσε; Ποια θα είναι η κατάσταση μετά το εννιάμηνο;».

Απάντηση Σταϊκούρα

Απάντηση στον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, «που καλεί τους πάντες σε πτήση πλειοδοσίας στα "ροζ συννεφάκια" του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εύκολα ξεχνά πού έχει βάλει την υπογραφή του, αυτή όμως δεν σβήνει», έδωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019, κατήργησε με νόμο την προστασία της πρώτης κατοικίας και στη συνέχεια διαμόρφωσε ένα πλαίσιο το οποίο δεν εξασφάλιζε προστασία του συνόλου των δανειοληπτών.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κληρονόμησε αυτό το πλαίσιο, που αφορούσε αποκλειστικά δάνεια τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31.12.2018. Το πλαίσιο αυτό, που έληγε στο τέλος του 2019, έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του, το βελτιώσαμε και το παρατείναμε κατά επτά μήνες, μέχρι τις 31.7.2020.

Τώρα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων, που περιλαμβάνει και ενήμερους δανειολήπτες. Και τούτο επειδή αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε.

Όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό, είτε μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ οφειλετών και τραπεζών/διαχειριστών δανείων, για έξι ή και περισσότερους μήνες.

Επιπροσθέτως, ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο παρέχει δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και περιλαμβάνει πρόνοιες, αφενός, για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και, αφετέρου, για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τσακαλώτος: Ο κ. Σταϊκούρας τοποθετήθηκε για πράγματα που δεν ερωτήθηκε

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσακαλώτος, επεσήμανε πως «ο κ. Σταϊκούρας (όπως συνηθίζει άλλωστε) δεν απάντησε σε όσα ερωτήθη, και τοποθετήθηκε για πράγματα που δεν ρωτήθηκε. Η απάντηση του μάλιστα για όσα έκανε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φειδωλή με την αλήθεια. Γιατί δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι πιέστηκε να δεσμευτεί στην κατάργηση της προστασίας δεν το έκανε ποτέ, αλλά αντίθετα πρότεινε και συμφώνησε να φέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιελάμβανε προστασία και θα ήταν έτοιμο και θα ίσχυε από 1/1/2020.  Γνωρίζει ακόμα ότι ο ίδιος δέχτηκε ρητά την κατάργηση της προστασίας, και το «ολοκληρωμένο πλαίσιο» που εδώ και έναν χρόνο «ετοιμάζει» και «ολοκληρώνει» δεν φαίνεται να περιλαμβάνει προστασία.  Επειδή σε όσα ρωτήσαμε δεν απάντησε, θα ρωτήσω ξανά. Επί ΣΥΡΙΖΑ η κυρία  κατοικία προστατεύτηκε. Θα προστατευτεί και επί ΝΔ; Δεσμεύεται ότι όσοι και όσες - με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια φυσικά - έχουν πραγματική δυσκολία στην αποπληρωμή του δανείου τους, είτε λόγω COVID, είτε όμως και λόγω της 10ετους κρίσης δεν θα χάσουν το σπίτι τους; Και εννοώ και μετά το πέρας του εννεαμήνου».