ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσακαλώτου – Σταϊκούρα στη Βουλή: «Δεν προστατεύουν την α’ κατοικία και αυτό είναι άποψη» - «Δεν θυμάστε που έχετε βάλει την υπογραφή σας»

Δημοσίευση 29 Ιουλίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 29 Ιουλίου 2020, 16:30
Κόντρα Τσακαλώτου – Σταϊκούρα στη Βουλή: «Δεν προστατεύουν την α’ κατοικία και αυτό είναι άποψη» - «Δεν θυμάστε που έχετε βάλει την υπογραφή σας»
Facebook Twitter Whatsapp

Βγήκαν τα… ξίφη ανάμεσα στον πρώην και τον νυν υπουργούς Οικονομικών, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τον λόγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον ανέφερε στα όσα είπε, τονίζοντας ότι του κάνει εντύπωση πως η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την υπογραφή του.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι ως κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε καμία υποχρέωση στο να μην υπάρχει επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει κριτική στον κ. Τσίπρα και σε άλλους ότι δεν διαβάζουν καλά τα κείμενα. Ας δούμε λοιπόν τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Από την απόφαση του Eurogroup, ξέχασε να διαβάσει ένα κομμάτι. Την τελευταία πρόταση. Πώς τελειώνει το κείμενο που υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε την υπογραφή του. Σε αυτήν την πρόταση αποδεικνύεται ότι δεν πήραμε καμία υποχρέωση για να μην υπάρχει επέκταση της πρώτης κατοικίας. Η μόνη υποχρέωσή μας ήταν να ενσωματώσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ένα σχέδιο, ειδικά τώρα με την Covid-19, που έχουμε μια νέα στρατιά φτωχών και επιχειρήσεων που και αυτή τη δέσμευση να μην είχαμε θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός τους δεν μπορούν να κρύβονται στο bottom line είναι ότι δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία και αυτό είναι άποψη», είπε στην παρέμβασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και απάντησε μεταξύ άλλων:

«Απορώ με την παρέμβασή σας και με το όψιμο ενδιαφέρον σας για τα λαϊκά στρώματα. Εσείς δεν είστε αυτός που δηλώσατε το 2017, εντός εισαγωγικών ότι οι πλειστηριασμοί είναι καλοί για να έχουμε καλές τράπεζες και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Εσείς είστε υπέρμαχος και μας κάνετε μαθήματα; Θα καταθέσω την δήλωσή σας στα πρακτικά».

Ο κ. Τσακαλώτος διέκοπτε συνεχώς τον κ. Σταϊκούρα από τα έδρανα της Βουλής με τον δεύτερο να τον χαρακτηρίζει  «ανήσυχο», λέγοντας ότι μάλλον δεν θυμάται που έχει βάλει την υπογραφή του.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε διάφορα έγγραφα στα πρακτικά για να απαντήσει στον πρώην υπουργό, καταλήγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Φεβρουάριο του 2019 και μάλιστα με υπογραφή του κ. Τσακαλώτου από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.