current views are: 13

29 Ιουλίου 2020
Δημοσίευση19:02

Κατώτερα του αναμενόμενου τα τουριστικά έσοδα του Ιουλίου – Alert για το νέο κύμα κρουσμάτων – Ο ελληνικός αλγόριθμος στην τηλεδιάσκεψη των «καθαρών» χωρών

Ο κορωνοϊός «χτυπά» αλύπητα τον ελληνικό τουρισμό με τα νούμερα να δείχνουν την τραγική αλήθεια για το μεγάλο πλήγμα στη χώρα μας…

Δημοσίευση 19:02’

Ο κορωνοϊός «χτυπά» αλύπητα τον ελληνικό τουρισμό με τα νούμερα να δείχνουν την τραγική αλήθεια για το μεγάλο πλήγμα στη χώρα μας…

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται ο τουρισμός, ιδιαίτερα μετά την έξαρση που παρουσιάζουν τα κρούσματα διεθνώς. Η προσδοκία για το καλό σενάριο που προέβλεπε τα έσοδα Ιουλίου και Αυγούστου να φτάσουν στο 40% των προηγούμενων ετών, (τους ίδιους μήνες) εγκαταλείπεται οριστικά και φαίνεται να κυριαρχεί το κακό σενάριο που μπορεί να ανεβάσει την ύφεση γύρω στο 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST από αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα του Ιουλίου κυμάνθηκαν στο 20-25% του περσινού Ιουλίου. Όσον αφορά στον Αύγουστο, τα έσοδα αναμένεται να είναι λίγο καλύτερα αλλά είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις δεδομένου ότι προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να ανακόψουν τουριστικά ρεύματα.

Μία τέτοια είναι η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον για 14ήμερη καραντίνα σε όποιον έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Ισπανία όπου υπήρξε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Περίπου 600.000 Βρετανοί που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους εκεί, βρέθηκαν εν κενώ. Μπορεί αυτό να μην επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα που συνεχίζει να είναι από τις πιο «καθαρές» χώρες από COVID 19, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά για διακοπές των Βρετανών εκτός συνόρων. Κι αυτό είναι σημαντικό διότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις καλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας αφήνοντας μάλιστα ο κάθε Βρετανός τουρίστας 1000€, κατά μέσο όρο.

Η ανησυχία για το …τρίτο κύμα

Η έξαρση των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού και η προοπτική να υπάρξει ένα ακόμη κύμα της πανδημίας – πιθανόν μεγαλύτερο- από το φθινόπωρο που θα επανέλθει και η συνήθης γρίπη επιβαρύνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας, κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και για την επέκταση της τουριστικής σεζόν μέχρι τον Νοέμβριο, στην οποία πόνταρε η κυβέρνηση για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί.

Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και συνδέεται όχι μόνο με την διασπορά του κορωνοϊού αλλά και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας διεθνώς και δεκάδων χιλιάδων και στην Ελλάδα, γι αυτό εμφανίζεται μειωμένος και ο εσωτερικός τουρισμός.

«Δυστυχώς»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι η τουριστική περίοδος «θα πάει χειρότερα του αναμενόμενου, δυστυχώς». Είναι σχεδόν «σοκαριστικό» όπως είπε, το ότι, η πορεία του ιού «είναι ανάποδη από αυτή που περιμέναμε» καθώς η εκτίμηση ήταν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα υποχωρούσε.

Βήμα – βήμα

Το «πολύ προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, περιλαμβανομένου του τουρισμού» βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους ηγέτες των χωρών που διαχειρίστηκαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Συζήτησαν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε πολλές περιοχές του πλανήτη και αξιολόγησαν μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της. Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα αποτελέσματα της χρήσης του Passenger Locator From (PLF) που πρέπει να συμπληρώνει ένας ταξιδιώτης στην Ελλάδα, 48 ώρες πριν, και του ειδικού αλγόριθμου που επιτρέπει τη διενέργεια στοχευμένων δειγματοληπτικών τεστ, με βάση επιδημιολογικά, ηλικιακά, γεωγραφικά και άλλα χαρακτηριστικά. Τον αλγόριθμο έφτιαξε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison, η Πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen και ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš.

Νέο πακέτο από Σεπτέμβριο

Η κυβέρνηση εξετάζει καθημερινά τα οικονομικά στοιχεία και προετοιμάζεται για νέο πακέτο στήριξης. Σε ερώτηση του NEWPOST στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση πόσοι εργαζόμενοι παίρνουν σήμερα τα 534€, απάντηση δεν υπήρξε. Οπως δεν υπήρξε απάντηση και για το αν οι αλλαγές που έγιναν προκειμένου να ανταποκριθούν περισσότερες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το οποίο μάλιστα χρηματοδοτείται και από την ΕΕ, λειτούργησαν θετικά. Στις αρχές Ιουλίου είχαν ανταποκριθεί γύρω στις 3.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 33.000 εργαζόμενους που ήταν τραγικά κατώτερο των προσδοκιών.

Στα τέλη Αυγούστου θα είναι πιο καθαρή η εικόνα ως προς το πως εκτελείται ο προϋπολογισμός. Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 και θα φανεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις το 2021. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ, ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους άνω των έξι δισεκ.ευρώ, αξιοποιώντας και μέρος του πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης που δικαιούται η Ελλάδα, καθώς η μείωση φόρων και εισφορών μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης.

Τεράστιες απώλειες

Η πανδημία του COVID 19 πλήττει την παγκόσμια οικονομία με ότι συνεπάγεται αυτό για τις εθνικές οικονομίες. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, χάθηκαν στον τουριστικό τομέα 320 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) που είναι τρεις φορες πάνω από τις απώλειες που καταγράφηκαν σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009. Στις αρχές Μαΐου ο ΠΟΤ εκτιμούσε ότι ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες σε έσοδα να φτάσουν από 910 δισ. έως 1,2 τρισ. δολάρια.


σχετικα αρθρα