current views are: 5

1 Αυγούστου 2020
Δημοσίευση08:30

Μέσα από τις συμπληγάδες του τουρκικού τσαμπουκά ο διάλογος – Κρας τεστ ο Αύγουστος για τις διερευνητικές επαφές

Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να κάτσουν στο τραπέζι ωστόσο δεν αποκλείονται ενέργειες και κινήσεις του Ερντογάν που θα μπορούσαν να ανακόψουν τις προσπάθειες.

Δημοσίευση 08:30’

Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να κάτσουν στο τραπέζι ωστόσο δεν αποκλείονται ενέργειες και κινήσεις του Ερντογάν που θα μπορούσαν να ανακόψουν τις προσπάθειες.

Η αντίστροφη μέτρηση για να καθίσουν στο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία, κάτω από την επιρροή της Άνγκελα Μέρκελ πρωτίστως και της Ουάσιγκτον δευτερευόντως, άρχισε, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κινήσεις του Ερντογάν που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια. 

Η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ που απέτρεψε το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν οι δυο στόλοι αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, με αφορμή την τουρκική navtex για γεωτρήσεις νότια του Καστελόριζου, έγινε με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γερμανία και είναι βέβαιο ότι θα έχει και συνέχεια μέσα στους επόμενους μήνες.

Για πολλούς λόγους ο Αύγουστος είναι κρίσιμος νόμος. Θα κριθεί εν πολλοίς εάν θα αρχίσει να αλλάζει κάπως το κλίμα ή εάν η Τουρκία επιχειρεί απλώς να ροκανίσει το χρόνο για να αποφύγει τις κυρώσεις σε βάρος της, τις οποίες επεξεργάζεται ο ύπατος αρμοστής για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, και θα συζητηθούν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «27», στα τέλη Αυγούστου.

Πρόσωπα και θέματα

Κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST, ανέφεραν ότι αυτήν την στιγμή, γίνονται επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στις ομάδες και τα θέματα που θα αρχίσουν να συζητιούνται στις διερευνητικές επαφές που διακόπηκαν το 2016.

«Είμαστε σε φάση επαφών, που θα μπορούσαν -εάν πετύχουν- να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διερευνητικών» τόνισαν. «Αλλά δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να πούμε ότι θα αρχίσουν διερευνητικές επαφές» .

Ο Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος. «Περιμένουμε να έχουμε μια συνάντηση με τους Έλληνες γείτονες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες» δήλωσε. «Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μ’ αυτές και άλλες παρεμφερείς συναντήσεις. Η δουλειά μας συνεχίζεται σ’ αυτή την κατεύθυνση». Εφόσον πραγματοποιηθεί θα είναι η τέταρτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δυο χωρών στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των επαφών για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν διακοπεί. 

Αγκάθια 

Η Τουρκία όμως συνεχίζει να παίζει κλεφτοπόλεμο. Από τη μία αποσύρει την NAVTEX για γεωτρήσεις του Oruc Reis στα νότια του Καστελόριζου και την άλλη εκδίδει νέα για γεωτρήσεις του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, έως τις 2 Σεπτεμβρίου.  

Για «αρνητική εξέλιξη» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πήτερ Στάνο. «Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ» δήλωσε. 

«Βαθιά προβληματισμένες από τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων εντός των υδάτων της Κύπρου» δήλωσαν οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και κάλεσαν την Τουρκία «να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις». 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλους τους τόνους έκανε σαφές ότι υπό όρους παραβατικότητας, εκβιασμών ή πιέσεων η Ελλάδα δεν θα συρθεί σε διάλογο. Και βεβαίως όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι το μόνο θέμα για το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία είναι για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ένα συνυποσχετικό θα μπορούσε να οδηγήσει στο Δικαστήριο της Χάγης, την απόφαση του οποίου δεσμεύονται εκ των προτέρων ότι θα αποδεχθούν και οι δύο πλευρές καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ενστάσεων.

Ο «τίμιος διαμεσολαβητής»

Το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης μιας χώρας ως «τίμιου μεσολαβητή» στον διάλογο που πρέπει να γίνει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος Μπόμπι Γκος. «Τουρκία και Ελλάδα είναι μέλη του ΝΑΤΟ» συνεχίζει. «Την τελευταία φορά που οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου (σ.σ. κρίση Ιμίων), ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απέτρεψε την κρίση. Η δέσμευση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ είναι στην καλύτερη περίπτωση, υπό αμφισβήτηση, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει την ικανότητα να επιλύσει την κρίση». Γι αυτούς τους λόγους επισημαίνει ότι «η πιο λογική εναλλακτική ως τίμιος μεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας είναι το Βερολίνο», με την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο να του παρέχει επιπλέον διπλωματικό βάρος.

Ήδη το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αμβούργο» καταπλέει στο λιβυκό πέλαγος, προς ενίσχυση της αποστολής του ΟΗΕ «Ειρήνη» με στόχο τον έλεγχο για την τήρηση του εμπάργκο όπλων το οποίο είναι πασιφανές ότι έσπαγε η Τουρκία καθώς «ανέστησε» το ημιθανές από στρατιωτικής άποψης καθεστώς του Σάρατζ με το οποίο υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.


σχετικα αρθρα